Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Spuštění příkazu v terminálu z webové stránky  (Přečteno 2913 krát)

Übermensch

• Aktivní člen
  • *
Spuštění příkazu v terminálu z webové stránky
« kdy: 24 Srpna 2011, 12:28:41 »
Je možné spustit příkaz v terminálu z webu? Není na to nějaký doplněk pro Firefox či něco podobného? Hodilo by se mi to pro generování faktur pomocí programu wkhtmltopdf přímo z webu.
^\-(o)_(o)-/^

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
Re: Spuštění příkazu v terminálu z webové stránky
« Odpověď #1 kdy: 24 Srpna 2011, 13:41:04 »
?????????????????????????????????

To jako že by sis z webu jen tak otevřel okno terminálu onoho web serveru? Woooowwww...

Pokud netrváš na tom webu, tak se podívej třeba na putty...
« Poslední změna: 24 Srpna 2011, 13:44:34 od mka »

Kedrigern

« Odpověď #2 kdy: 24 Srpna 2011, 13:47:35 »
Samozřejmě to lze. Perl, Python, PHP a nejspíš i JavaScript umějí zajisté volat něco jako příkiaz system.  Moc se takové věci nepoužívají, protože se weby většinou nepíšou pro konkrétní server.

IMHO (ale nejsem nějaký webařský kmet) se to dřív dělalo mnohem víc. Ale je to jednoduché řešení (samozřejmě pozor na bezpečnost).

Dnes bych tipoval, že se takováto úloha přenechává nějakému mega frameworku, který umí vše, co potřebuješ (třeba vytvořit PDF).

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
« Odpověď #3 kdy: 24 Srpna 2011, 13:56:01 »
Samozřejmě to lze. Perl, Python, PHP a nejspíš i JavaScript umějí zajisté volat něco jako příkiaz system.  Moc se takové věci nepoužívají, protože se weby většinou nepíšou pro konkrétní server.

IMHO (ale nejsem nějaký webařský kmet) se to dřív dělalo mnohem víc. Ale je to jednoduché řešení (samozřejmě pozor na bezpečnost).

Dnes bych tipoval, že se takováto úloha přenechává nějakému mega frameworku, který umí vše, co potřebuješ (třeba vytvořit PDF).

Ale jasně, spustit příkaz pomocí system lze, ale nikoliv "v terminálu". Sám to (ovšem zcela výjimečně) na webech používám. Ale to ta webová aplikace musí být tak napsaná. Tedy php skript vykoná mimo jiná volání všech možných a nemožných funkcí i volání externího programu. A ten program navíc na tom serveru musí být a php k němu musí mít práva...

Kedrigern

« Odpověď #4 kdy: 24 Srpna 2011, 14:11:12 »
Dovolím si tvrdit, že "spustit v terminálu" znamená zavolat příkaz bashe, což je to, co obvyklý system dělá.

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
« Odpověď #5 kdy: 24 Srpna 2011, 14:43:58 »
Hehe, dovolím si tvrdit, že to asi není to, na co se Lelkoun ptal, protože proč by se potom sháněl po nějakém doplňku pro ff :-)
Pokud tedy nepoložil dotaz úplně blbě (což nemohu vyloučit), měl zřejmě na mysli něco trochu jiného... :-)

P.S.
A nechce se mi se kvůli tomu hádat...
« Poslední změna: 24 Srpna 2011, 14:57:02 od mka »

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #6 kdy: 24 Srpna 2011, 15:17:52 »
Lelkoun: Abychom si to vyjasnili. Ty chceš aby po nějaké akci se provedl příkaz kde: u tebe (tedy třeba jako po kliknutí na nějaký odkaz typu mailto:// apt:// se otevřel tvůj terminál a na tvém pc se něco provedlo) nebo na vzdáleném serveru nějaká webová aplikace něco provedla?

Možné je obojí.

Übermensch

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 24 Srpna 2011, 15:19:54 »
Jde mi o to, že prostě chci vygenerovat PDF formát stránky přes zmíněný program přímo z prohlížeče, abych nemusel kvůli tomu lézt do terminálu a klepat to tam ručně. Asi jsem se vyjádřil blbě, omlouvám se.

//Vojtěch Trefný: Chci to první. :)
^\-(o)_(o)-/^

Václav Sobota

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 24 Srpna 2011, 17:01:46 »
Nestacilo by pouzit virtualni tisk (Tisknout do souboru)? - je to automaticky v Ununtu..

Übermensch

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #9 kdy: 24 Srpna 2011, 17:54:47 »
Pokud myslíš to v tom Firefoxu, tak ten se mi nehodí (jednak tam dává řádek s adresou souboru, jednak neumí správně zobrazit obyčejné HTML).
^\-(o)_(o)-/^

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
« Odpověď #10 kdy: 24 Srpna 2011, 19:05:23 »
Ha!
No, příště to zkus lépe formulovat, vyhneme se tak mnohým nedorozuměním...
Mimochodem - kdo/co že neumí správně zobrazit obyčejné HTML? Firefox? Nebo co?

Übermensch

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #11 kdy: 24 Srpna 2011, 20:04:28 »
mka: Narážel jsem na zmíněný nástroj Firefoxu Tisknout do souboru. Neumí správně pracovat s HTML a se stránkou si dělá co chce.
^\-(o)_(o)-/^

starenka

• Stálý člen
  • **
    • /home/starenka
« Odpověď #12 kdy: 24 Srpna 2011, 22:45:19 »
Takze chces previzt neco z (tvoji) webovy aplikace do pdf, jestli tomu rozumim? Nejakou nativni knihovnu, ktera bezi v jazyku ve kterym je to napsany si nezkousel?

Pokud na tom trvas tak bych to asi udelal AJAXem, kterej zavola ten (jakej?) jazyk, kterej pusti shell prikaz. Muzes to hazet od async fronty na bonus. Ale spis bych se teda drzel ty nativni knihovny.
mojenka | blozinek v2 | starej blozinek | krotim hady za penize | UJ! Kalužátor

Debian testing vrní v Thinkpadu X200/bedně/EEE 900a, MasoX Tiger v lampe

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.