Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Hlídač připojení k internetu - past na poskytovatele. Jak na to?  (Přečteno 7294 krát)

compaq

• Závislák
  • Díky všem za rady a tipy.
Poskytovatel je nespolehlivý, proto hledám aplikaci, která by hlídala (například každou minutu) připojení k internetu a logovala to, případně po výpadku poslala email: výpadek 8.9.2011 1:27-3:16.
Díky za tipy a hodně štěstí s poskytovateli.
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

Šuohob

• Závislák
Re: Hlídač připojení k internetu - past na poskytovatele. Jak na to?
« Odpověď #1 kdy: 08 Září 2011, 17:30:27 »
stacil by ping?
Tak dlouho se vrzá s Acerem, až se displej utrhne.

beer

• Host
« Odpověď #2 kdy: 08 Září 2011, 17:36:13 »
To budeš mít nonstop zapnutý pc, aby si mohl logovat?

Záleží na tom, jaké připojení k internetu využíváš. Pokud používáš nějaký modem či router tak většinou má v sobě nějaký systémový log, který loguje to, co potřebuješ.

Takovíto monitoring je ale pouze pro tvou potřebu. Poskytovatelé mají většinou uvedené ve smluvních podmínkách, že je potřeba nahlásit zjištěnou závadu, což je de facto tvá povinnost. Povinnost poskytovatele je zpravidla odúčtovat poměrnou část měsíčního plnění (jen v případě, že to budeš požadovat). Nahlašovat musíš v době výpadku (kdy je výpadek aktuální), nikoliv potom, až se vrátíš z práce/školy domů a služby už dávno fungují.

Poměrná část v takovém případě by byla v řádek korun, více provoláš. Navíc nemáš jistotu, že závada není třeba ve výpadku proudu na tvé straně.
Najdi si raději spolehlivého poskytovatele.
« Poslední změna: 08 Září 2011, 17:40:29 od beer »

compaq

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 09 Září 2011, 08:02:42 »
To budeš mít nonstop zapnutý pc, aby si mohl logovat?

Díky. PC mám zapnutý nonstop. Dík za tip, budu hledat v modemu.

Vím, jaké jsou smluvní podmínky, jen jsem nechtěl, aby mi opakovaně lhali, že žádný výpadek nezaznamenali.

Viděl jsem webovou službu, která monitoruje funkčnost webového serveru a je možno to hezky graficky zobrazit. Kdybych si spustil webserver, mohl bych si ho tím nechat kontrolovat.
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

tux.martin

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 11 Září 2011, 23:48:12 »
Poskytovatel ti to asi neuzna, ale zkusit to muzes. :-)

Ja bych kazdy nastaveny interval udelal ping na google (nebo jiny spolehlivy server) a kdyz to nepujde, tak bych poslal e-mail.
Jednoduchy if v bashi a potom uz jen poslat mail:
Kód: [Vybrat]
echo "Nejde Internet." | mail -s "NEJDE TO" nekdo@nekde.tld

jmp

• Host
« Odpověď #5 kdy: 12 Září 2011, 07:35:22 »
kdyz uz, tak pingat na IP adresu brany...

Šuohob

• Závislák
« Odpověď #6 kdy: 12 Září 2011, 11:22:19 »
Ja bych ty pingy zapisoval do logu, protoze potom muzes pohodlne zjistit, jak dlouho vypadek trval. ping umi vypisovat pri kazdem pingnuti aktualni unixovy cas.

compaq

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 12 Září 2011, 11:26:17 »
Ja bych ty pingy zapisoval do logu, protoze potom muzes pohodlne zjistit, jak dlouho vypadek trval. ping umi vypisovat pri kazdem pingnuti aktualni unixovy cas.

Takže zbejvá jen napsat skript, kterej jednou za minutu pinkne na seznam a zapíše to do logu... Bohužel to neumím...

Šuohob

• Závislák
« Odpověď #8 kdy: 12 Září 2011, 13:12:50 »
staci do terminalu napsat

ping -i 60 -D tvoje-brana >> log
vypis ti to bude plivat do souboru log v aktualnim adresari

EDIT: Oprava:
ping -i 2 -D tvoje-brana  >> log 2>&1
« Poslední změna: 12 Září 2011, 15:10:09 od Bohouš »

daysleeper

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #9 kdy: 12 Září 2011, 13:25:43 »

Takže zbejvá jen napsat skript, kterej jednou za minutu pinkne na seznam a zapíše to do logu... Bohužel to neumím...
pokud ti nejde pingnout na seznam.cz, muze to mit nekolik pricin
  • nefunguje ti sitovka
  • nejaky program ti shodil pripojeni
  • nefunguje ti pripojeni na router/switch apod.
  • chyba na routeru/switchi apod.
  • dns server je mimo provoz
  • seznam.cz je mimo provoz nebo neodpovida na ping
  • ping paket se po ceste ztratil
  • echo ping paketu se po ceste ztratilo
  • atd

nechci prudit, jen abys byl pripraven na to, ze nefunkcni ping na nejaky server neznamena automaticky chybu poskytovatele, respektive tezko ho pouzit jako dukaz

pokud je ti to stejne jedno, dej si do crontab (treba pomoci crontab -e)
*/5 * * * *  ping -q -c 1 -W 5 google.com > /dev/null 2>&1 || ( echo; date; ping -q -c 1 -W 5 google.com; ) >> $HOME/ping.log 2>&1
(kazdych 5 minut - vzdy v celou minutu, pokud ok, nepise nic, pokud problem, zapise do ~/ping.log)

RNA

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #10 kdy: 12 Září 2011, 13:53:40 »
Nebo tak a případně si to upravte dle svého vkusu, IP adresu tam dejte samozřejmě jinou:
#!/bin/bash

ping -c 1 62.209.200.3 &> /dev/null
if [ $? -gt 0 ]; then
   echo "NO REPLY !!!  `date '+%d/%m/%R %T'`"
else
   echo "Ping OK  `date '+%d/%m/%R %T'`"
fi

exit 0
Do crontab do dejte spuštění po minutě či jak chcete.

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
« Odpověď #11 kdy: 12 Září 2011, 16:13:53 »
Vím, jaké jsou smluvní podmínky, jen jsem nechtěl, aby mi opakovaně lhali, že žádný výpadek nezaznamenali.

Proč by ti lhali? Pokud ti někdo tvrdí, že žádný výpadek nezaznamenal, znamená to pouze to, že žádný výpdadek nezaznamenal. Nikoliv ovšem to, že k žádnému výpadku nedošlo, ne?

Mě taky sem tam potkávají u kyslíků výpadky pod 1.min a bylo by pošetilé domnívat se, že to tam u nich někdo zaznamenává :-)

compaq

• Závislák
« Odpověď #12 kdy: 12 Září 2011, 16:32:47 »
Jsou to lumpi. I když mají výpadek 4 hodiny v noci o víkendu. Zjistím si, že je to na ústředně Praha 5, že to postihlo několik či desítek tisíc uživatelů, stejně to ráno v pondělí zatlučou a začnou obvyklé kolečko keců, jestli umím restartovat modem a jestli není chyba v mém PC. To mě už fakt vytáčí!

Už to, že reklamovat lze jen hlášený výpadek, jak to mám hlásit, když spím na chatě?

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
« Odpověď #13 kdy: 12 Září 2011, 17:56:02 »
Už to, že reklamovat lze jen hlášený výpadek, jak to mám hlásit, když spím na chatě?

Předpokládám, že výpadek se musí hlásit výhradně elektronickou cestou ve chvíli, kdy je zjištěn, ted právě pomocí té nefunkční linky, což? A na pozdější hlášení (po "odeznění" výpadku) nebůže být brán zřetel... :-)

compaq

• Závislák
« Odpověď #14 kdy: 13 Září 2011, 07:55:34 »

Předpokládám, že výpadek se musí hlásit výhradně elektronickou cestou ve chvíli, kdy je zjištěn, ted právě pomocí té nefunkční linky, což? A na pozdější hlášení (po "odeznění" výpadku) nebůže být brán zřetel... :-)

Ne, u T-mobile se to může nahlásit i telefonem, linka je zdarma.
Ale je dobré si nechat sdělit číslo poruchy a uložit si ho. Co můžou, to zatlučou.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.