Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Autor Téma: Jak změřit objekt z GoogleMap?  (Přečteno 2601 krát)

ftdolton

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 171
    • Zobrazit profil
Jak změřit objekt z GoogleMap?
« kdy: 29 Září 2011, 17:17:05 »
Zdar,
potřebuju změřit objekt z GoogleMap - konkrétně rybník, jeho část. Nevím jak na to, exportovat obrázek a pak přes něj položit nějaký rastr? Prosím o poradu - nápady.

Díky, a ahoj
Znalosti ⇛ Linux: Průměrný ┃ Programování: Nováček ┃ Angličtina: Nováček
Systém: Ubuntu 10.10 32-bit (cs_CZ.UTF-8)
Specifikace⇛ Intel Celeron 900 2.20GHz │ RAM 2048 MiB │ Acer Extensa 5230 - Acer Homa Grafické karty: Intel Mobile 4 Series Chipset Integrated Graphics Controller [8086:2A42], Intel Mobile 4 Series Chipset Integrated Graphics Controller [8086:2A43] Sítě: Ethe

Stue

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 188
    • Zobrazit profil
Re:Jak změřit objekt z GoogleMap?
« Odpověď #1 kdy: 29 Září 2011, 17:26:30 »
Ubuntu 12.04
(Ubuntu 10.04)

ftdolton

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 171
    • Zobrazit profil
Re:Jak změřit objekt z GoogleMap?
« Odpověď #2 kdy: 30 Září 2011, 07:59:44 »
Díky,
je to sice nějaké "neohebné", naměřené metry ukazuje ve vysouvacím okně, nikoliv na aktuální ploše, ale pro základní účely vyhovuje.
S tím rastrem jsem přišel proto, že mi jde o přesnou (pokud možno) výměru toho rybníka - části, pro ocenění nákladů určité stavby. Teď ten čtyřúhelník  trefuji ručně a od oka ...
Ještě jednou dík, ozubené kolo jsem předtím nepochopoval :-)
Znalosti ⇛ Linux: Průměrný ┃ Programování: Nováček ┃ Angličtina: Nováček
Systém: Ubuntu 10.10 32-bit (cs_CZ.UTF-8)
Specifikace⇛ Intel Celeron 900 2.20GHz │ RAM 2048 MiB │ Acer Extensa 5230 - Acer Homa Grafické karty: Intel Mobile 4 Series Chipset Integrated Graphics Controller [8086:2A42], Intel Mobile 4 Series Chipset Integrated Graphics Controller [8086:2A43] Sítě: Ethe

Kamil Hanus

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 221
    • Zobrazit profil
    • kamilhanus.cz
Re:Jak změřit objekt z GoogleMap?
« Odpověď #3 kdy: 30 Září 2011, 09:45:01 »
Rozloha by šla určitě najít zde http://nahlizenidokn.cuzk.cz/VyberKatastr.aspx . Co jsem se díval, rybníky tu jsou v okolí vyměřené.
Only wimps use tape backup: _real_ men just upload their important stuff on ftp, and let the rest of the world mirror it ;)

RapMan

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 290
    • Zobrazit profil
Re:Jak změřit objekt z GoogleMap?
« Odpověď #4 kdy: 30 Září 2011, 12:06:22 »
Cus, ja jsem na podobne veci pouzival Google Earth, mereni je primo v tomto programu. Predpokladam, ze mapove podklady jsou stejne.

ftdolton

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 171
    • Zobrazit profil
Re:Jak změřit objekt z GoogleMap?
« Odpověď #5 kdy: 01 Říjen 2011, 09:59:45 »
Pro Kamil Hanuš:
díky za tip, s katastrem docela pracuju, ale je tady jeden specifický problém - speciálně u rybníka - a to rozdíl mezi zákresem v kat. mapách a realitou. Baráky se nehýbou, silnice v podstatě jen málo, ale vodní toky a nádrže mění relativně často svou polohu.
Pro RapMan:
dík, ale GE jsem tak nějak nerozchodil. GoogleMap asi postačuje, pro moje účely.
Obecně:
myslel jsem, zda není nějaký sw, který by mi na (např.) exportovaný obrázek (fotku) z GM umožnil položit rastr = změřit to, příp. zakreslit návrh umístění objektu - hráze. Já se v tomhle opravdu nevyznám, počítadlo používám na internet, maily a dokumenty - toť vše, ani muzika, ani filmy ...
Budu bojovat, až se k tomu zase dostanu.
Díky všem za zájem!
Znalosti ⇛ Linux: Průměrný ┃ Programování: Nováček ┃ Angličtina: Nováček
Systém: Ubuntu 10.10 32-bit (cs_CZ.UTF-8)
Specifikace⇛ Intel Celeron 900 2.20GHz │ RAM 2048 MiB │ Acer Extensa 5230 - Acer Homa Grafické karty: Intel Mobile 4 Series Chipset Integrated Graphics Controller [8086:2A42], Intel Mobile 4 Series Chipset Integrated Graphics Controller [8086:2A43] Sítě: Ethe

Stue

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 188
    • Zobrazit profil
Re:Jak změřit objekt z GoogleMap?
« Odpověď #6 kdy: 02 Říjen 2011, 13:04:11 »
Tak ještě jedna možnost...
já dostal plochu rybníku tak, že jsem si vytiskl ten rybník do pdf, pdf jsem "natáhl" do AutoCADu, v CADu jsem pdf zamknul, nástrojem "křivka" jsem objel obrys rybníku a ve vlastnostech jsem si přečetl plochu.  :)

Jen je třeba pohlídat si měřítko  ;D
Ubuntu 12.04
(Ubuntu 10.04)

strepon

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 51
    • Zobrazit profil
Re:Jak změřit objekt z GoogleMap?
« Odpověď #7 kdy: 02 Říjen 2011, 20:17:41 »
Anebo stejně jako CAD použít nějaký GIS, třeba Quantum GIS (v repozitářích Ubuntu) – v něm Přidat rastrovou vrstvu (obrázek jpg, tif), nástrojem Výměra plochy obkreslit obrys a přepočíst podle měřítka.

Další možností by bylo nakreslit obrys v Google Maps, uložit ho jako soubor KML a ten otevřít v Gisu. Pak by už obrys měl být v souřadném systému, a jeho plocha tedy ve správných jednotkách.

Kamil Hanus

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 221
    • Zobrazit profil
    • kamilhanus.cz
Re:Jak změřit objekt z GoogleMap?
« Odpověď #8 kdy: 02 Říjen 2011, 21:37:12 »
Pro Kamil Hanuš:
díky za tip, s katastrem docela pracuju, ale je tady jeden specifický problém - speciálně u rybníka - a to rozdíl mezi zákresem v kat. mapách a realitou. Baráky se nehýbou, silnice v podstatě jen málo, ale vodní toky a nádrže mění relativně často svou polohu.
Pro RapMan:
dík, ale GE jsem tak nějak nerozchodil. GoogleMap asi postačuje, pro moje účely.
Obecně:
myslel jsem, zda není nějaký sw, který by mi na (např.) exportovaný obrázek (fotku) z GM umožnil položit rastr = změřit to, příp. zakreslit návrh umístění objektu - hráze. Já se v tomhle opravdu nevyznám, počítadlo používám na internet, maily a dokumenty - toť vše, ani muzika, ani filmy ...
Budu bojovat, až se k tomu zase dostanu.
Díky všem za zájem!

OT: Příště prosím bez háčku :)
Only wimps use tape backup: _real_ men just upload their important stuff on ftp, and let the rest of the world mirror it ;)

kisto

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 58
    • Zobrazit profil
Re:Jak změřit objekt z GoogleMap?
« Odpověď #9 kdy: 02 Říjen 2011, 21:59:19 »
Ahoj,
qgis aj autocad je trochu tazsia cesta, lebo obrazok by si potreboval dostat do skutocnych rozmerov. Preto skus pouzit CENIU http://geoportal.gov.cz/web/guest/map?openNode=Ortofotosn%C3%ADmky&keywordList=inspire kde si mozes podsvietit aj kataster a vidiet teda ze ci ten rybnik je naozaj iny na ortofote ako na katastralnej mape.

RapMan

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 290
    • Zobrazit profil
Re:Jak změřit objekt z GoogleMap?
« Odpověď #10 kdy: 02 Říjen 2011, 23:07:48 »
Ja vas fakt nechapu... ten Google Earth to ma integrovany v sobe - viz http://earth.google.com/support/bin/static.py?page=guide.cs&guide=22365&topic=23730&answer=148134

ftdolton

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 171
    • Zobrazit profil
Re:Jak změřit objekt z GoogleMap?
« Odpověď #11 kdy: 02 Říjen 2011, 23:13:14 »
Pro Kamil Hanus:
Tak to se moc omlouvám, zase jsem byl zbytečně moc chytrej ...
Všechny doporučené postupy vyzkouším, díky za tipy, ale bude mi to chvilku trvat, jsem jaksi zavalen - dokonce prací!
Znalosti ⇛ Linux: Průměrný ┃ Programování: Nováček ┃ Angličtina: Nováček
Systém: Ubuntu 10.10 32-bit (cs_CZ.UTF-8)
Specifikace⇛ Intel Celeron 900 2.20GHz │ RAM 2048 MiB │ Acer Extensa 5230 - Acer Homa Grafické karty: Intel Mobile 4 Series Chipset Integrated Graphics Controller [8086:2A42], Intel Mobile 4 Series Chipset Integrated Graphics Controller [8086:2A43] Sítě: Ethe

kisto

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 58
    • Zobrazit profil
Re:Jak změřit objekt z GoogleMap?
« Odpověď #12 kdy: 03 Říjen 2011, 08:19:41 »
Ja vas fakt nechapu... ten Google Earth to ma integrovany v sobe - viz http://earth.google.com/support/bin/static.py?page=guide.cs&guide=22365&topic=23730&answer=148134


Pisal ze GE tak nejak nerozchodil...

RapMan

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 290
    • Zobrazit profil