Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Grub2 - jak ho úplně odstranit.  (Přečteno 3491 krát)

majakmp3

• Aktivní člen
  • *
Grub2 - jak ho úplně odstranit.
« kdy: 10 Října 2011, 14:41:38 »
Zdravím ve spolek. 8)
   Mám dva SATA HDD. Na prvním 200 GB jsou VISTY na NTFS (jediný diskový oddíl). Na druhém HDD jsou tři oddíly (Ubuntu - ext4, Swap-swap, Data - NTFS). Doposud vše fungovalo tak, že v MBR prvního HDD (ten s Vistami) byl Grub2, který se staral o bootování do korespondujících operačních systémů. Jednoho dne, bez zjevné příčiny, najela pouze černá obrazovka zobrazující pouze:  grub>  (člověk se mohl pouze dostat do nápovědy zobrazující dostupné příkazy GRUBu).
   Veškeré pokusy o obnovu grubu pomocí live CD byly neúspěšné. (Jak metoda s chroot z ubuntu wiki, tak varianty bez tohoto příkazu) Drtivá většina příkazů vracela chybovou hlášku: error: cannot stat `aufs'. V nejlepším případě se mi podařilo Grub nainstalovat, nicméně při snaze o detekci operačních systémů
Kód: [Vybrat]
sudo update-grub se objevila pouze obligátní chyba error: cannot stat `aufs'. Po dlouhé době laborování jsem zjistil, že je grub nainstalovaná v MBR obou disků a navíc soubory vlastního Grubu jsou pouze na druhém disku s Ubuntu (mám za to, že byl grub původně nainstalován na prvním disku a v MBR pouze prvního disku, protože, když jsem HDD s Ubuntu odpojil, tak Grub fungoval a dalo se z něho nabootovat do Widlí (nabídka obsahovala i volbu Ubuntu, ale protože tam v té chvíli HDD s tímto systémem nebyl, tak snaha o najetí do Linuxu končila chybou, což mi nevadilo. MBR prvního disku jsem obnovil a Windowsi opěch chodí jako o život. Rád bych přišel na to, jak se grubu kompletně zbavit, aniž bych při tom poškodil Ubuntu. Zkoušel jsem i pomoc pana Googla, jenomže jsem se vždy dostal buď k nefungujícímu řešení, nebo k návodu, jak Grub obnovit, ale já bych se nejraději grubu kompletně zbavil,  a až potom ho zkusil znovu nainstalovat, popřípadě prubnout jiný zavaděč.
   Prosím o radu, jak se kompletně zbavit Grubu2. V zoufalství mě napadlo krajní řešení, a to sice smazat ext4 oddíl a Ubuntu přeinstalovat - to ovšem vidím jako krajní variantu,  a každopádně bych s tím počkal do 16.10.2011, kdy by měla vyjít nová verze Ubuntu 11.10.

PS: Dle diagnostiky jsou oba disky OK, Ubuntu 11.04 64bit.

Rover623

Re:Grub2 - jak ho úplně odstranit.
« Odpověď #1 kdy: 10 Října 2011, 17:15:03 »
Jednoduché, pomocí toho návodu na Wiki se chrootni do toho systému a zadej apt-get --purge grub

daysleeper

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: 10 Října 2011, 19:05:49 »
Jednoduché, pomocí toho návodu na Wiki se chrootni do toho systému a zadej apt-get --purge grub
To ale podle mě nevymaže Grub z MBR.

@majakmp3
Můžeš tady dát výpis ze skriptu boot_info_script?

jAster_BA

• Závislák
  • FEI STU stole my soul, don't have time anymore :/
« Odpověď #3 kdy: 10 Října 2011, 19:42:25 »
Každopádne sa ti 11.10 inštalovať oplatí. Je to IMHO omnoho lepšie vydanie.
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Linuxové počítadlo Automatická kompilácia jadra

Rover623

« Odpověď #4 kdy: 10 Října 2011, 19:44:26 »
Vymaže to GRUB z MBR, zkusil jsem to

daysleeper

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #5 kdy: 10 Října 2011, 19:51:08 »
Vymaže to GRUB z MBR, zkusil jsem to
Vynuluje první sektor? Nainstaluje Grub1?

Jinak mně to píše (grub-pc?)
Kód: [Vybrat]
~ $ sudo apt-get purge grub
Reading package lists... Done
Building dependency tree       
Reading state information... Done
Package grub is not installed, so not removed
0 upgraded, 0 newly installed, 0 to remove and 0 not upgraded.

majakmp3

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 12 Října 2011, 12:54:33 »
To ale podle mě nevymaže Grub z MBR.

@majakmp3
Můžeš tady dát výpis ze skriptu boot_info_script?
Diky za ochotu, nakonec jsem zmineny diskovy oddil smazal a nainstaloval betu 11.10, zitra by mela vyjit, takze uz neocekavam prilisne zmeny.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.