Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: xubuntu 10.04 nejde tisk HP LJ1100 [VYŘEŠENO]  (Přečteno 5013 krát)

PetrN

• Návštěvník
xubuntu 10.04 nejde tisk HP LJ1100 [VYŘEŠENO]
« kdy: 19 Října 2011, 10:25:39 »
ahoj. prosím o pomoc. snažil jsem se doladit tisk obrázků na HP LJ 1100 (všechny byly totálně vybledlé). skončil jsem tak, že neběží CUPS, tiskárna se nezobrazuje. lsusb ji nevidí, dmesg ji vidí. zkoušel jsem přeinstalovat všechny balíčky s cups v názvu i hplip a hpijs, nepomohlo.

díky moc za odpovědi!
« Poslední změna: 25 Října 2011, 14:59:29 od PetrN »

PetrN

• Návštěvník
Re:xubuntu 10.04 nejde tisk HP LJ1100
« Odpověď #1 kdy: 21 Října 2011, 16:53:29 »
co bych měl ještě upřesnit, abych dostal odpověď?

Filip Dominec

• [Proplesk] [Piškot]
  • Stálý člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: 21 Října 2011, 17:17:35 »
Tvůj problém je hodně divný. Lsusb by měl vidět všechna funkční zařízení na USB, nezávisle na tom, jestli mají nebo nemají drivery (programuji přístroje komunikující přes USB a lsusb mi je ohlásí hned, jak je v přístroj zapnut).

Co ti po připojení hlásí dmesg?

Opravdu se nijak nezmění výstup lsusb? Použij na porovnání

Kód: [Vybrat]
watch lsusb
http://www.vrattenamstat.cz/ | Buďme tolerantní k triviálním dotazům; neznamenají "neumím to najít", ale "nejsem si jist, že to je správná cesta".

Filip Dominec

• [Proplesk] [Piškot]
  • Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 21 Října 2011, 17:18:40 »
skončil jsem tak, že neběží CUPS, tiskárna se nezobrazuje. lsusb ji nevidí, dmesg ji vidí.

"Skončil jsem..." -- tzn. jaký byl zhruba předchozí postup? Jen reinstalace ovladačů?
http://www.vrattenamstat.cz/ | Buďme tolerantní k triviálním dotazům; neznamenají "neumím to najít", ale "nejsem si jist, že to je správná cesta".

PetrN

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 21 Října 2011, 23:50:29 »
tak hlásí ji oba příkazy, lsusb ji hlásí jen jako "811e", což mě zmátlo, ale je to ono. a k předchozímu postupu nejsem schopen říct nic bližšího, než že jsem to rozvrtal podle toho, co jsem našel na netu - už je to nějaký čas... ale zkoušel jsem re/instalace hplip, HP tool (ten ji vůbec nenajde). ještě dodám, při použití klikacího "řešení problémů" pod správou tisku to nahlásí, že CUPS nejede. když zkusím zadat "cupsd" v terminálu, píše "child exitied on signal 15!"

pn

Filip Dominec

• [Proplesk] [Piškot]
  • Stálý člen
  • **
« Odpověď #5 kdy: 22 Října 2011, 19:22:12 »
když zkusím zadat "cupsd" v terminálu, píše "child exitied on signal 15!"

Tak se to nedělá, správný postup je:

sudo /etc/init.d/cups restart
Zkus to prosím.

PetrN

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 23 Října 2011, 14:26:22 »
stejný výsledek:

peka@zebrak:~$ sudo /etc/init.d/cups restart
[sudo] password for peka:
 * Restarting Common Unix Printing System: cupsd                                cupsd: Child exited on signal 15!
                                                                         [fail]

Filip Dominec

• [Proplesk] [Piškot]
  • Stálý člen
  • **
« Odpověď #7 kdy: 23 Října 2011, 14:30:17 »
stejný výsledek:                                                     [fail]

A co je v tomto souboru?

cat /var/log/cups/error_log

PetrN

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 23 Října 2011, 14:31:49 »
peka@zebrak:~$ cat /var/log/cups/error_log
X [23/Oct/2011:14:11:48 +0200] No valid Listen or Port lines were found in the configuration file!

ok1dtm

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #9 kdy: 23 Října 2011, 18:57:02 »
Měl jsem tuto tiskárnu a sloužila k plné spokojenosti s Ubuntu. Používal jsem ji s převodníkem USB/LPT a kabel LPT/minicentronic kabelem. Jak ji máš připojenou přímo do LPT, nebo taky přes převodník?

Filip Dominec

• [Proplesk] [Piškot]
  • Stálý člen
  • **
« Odpověď #10 kdy: 23 Října 2011, 23:17:40 »
Vypadá to na poničený soubor /etc/cups/cupsd.conf

sudo su
cp  /etc/cups/cupsd.conf  /etc/cups/cupsd.conf.invalid
cp  /etc/cups/cupsd.conf.default /etc/cups/cupsd.conf
/etc/init.d/cups restart

Tak co, bude to chodit?

EDIT: A vůbec, hoď sem prosím, co ti vypíše
cat /etc/cups/cupsd.conf
cat /etc/cups/cupsd.conf.default

PetrN

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 24 Října 2011, 15:43:21 »
hlásím pokrok. tiskárna se v systému objevila (systém - tisk), ale tiskne nesmyslné znaky na milion stran, ať už zkouším obrázek nebo prostý text (mousepad). musím ji vypnout a zapnout a vymazat paměť.

CUPS už jede pěkně, přes prohlížeč (localhost:631) to taky jede.

ty výpisy cos chtěl jsou dost dlouhé: jak to sem vložím do toho inteligentního modrého rámečku?

Měl jsem tuto tiskárnu a sloužila k plné spokojenosti s Ubuntu. Používal jsem ji s převodníkem USB/LPT a kabel LPT/minicentronic kabelem. Jak ji máš připojenou přímo do LPT, nebo taky přes převodník?

je připojená přes lpt/usb redukci, než jsem to roz... tiskla celkem dobře.
« Poslední změna: 24 Října 2011, 15:58:59 od PetrN »

PetrN

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 24 Října 2011, 16:42:30 »
tak už jsem to rozchodil skoro na sto procent. tiskne už normálně, podařilo se mi to nastavit přes prohlížeč v CUPSu. mám ještě jeden dotaz, na který bys asi uměl odpovědět. aby tiskla, musím ji napřed uvést do pohotovosti a pak zapnout počítač. tiskne. když je spící, zapnu počítač a chci tisknout, neprobudí se, systém hlásí "nepřipojeno". když ji tlačítkem probudím, je to to samé, stále "nepřipojeno". musím tedy už před zapnutím počítače vědět, že budu tisknout, abych ji probral, jinak mě čeká restart počítače. toto se mi děje od začátku, i před tím, než jsem to spravil jak vítr mouku. a děkuji za řešení toho prvotního problému, co jsem sem psal. Juchú!

Filip Dominec

• [Proplesk] [Piškot]
  • Stálý člen
  • **
« Odpověď #13 kdy: 24 Října 2011, 22:26:16 »
ty výpisy cos chtěl jsou dost dlouhé: jak to sem vložím do toho inteligentního modrého rámečku?

Klikni na to tlačítko s mřížkou.

Vkládá to tagy:

[code][/code]

Filip Dominec

• [Proplesk] [Piškot]
  • Stálý člen
  • **
« Odpověď #14 kdy: 24 Října 2011, 22:30:56 »
musím tedy už před zapnutím počítače vědět, že budu tisknout, abych ji probral, jinak mě čeká restart počítače

V tom Ubuntu je poslední dobou nějaký nepořádek...

1) Potřebuješ restart počítače, nebo stačí restart CUPSu? (Viz výše, je to sudo /etc/init.d/cups restart )

2) Když systém hlásí "nepřipojeno", tak ale příkaz lsusb vypíše, že je připojena, že ano?

3) A ještě jeden tip z mých zápasů se starou tiskárnou HP LJ 1200: není to náhodou tak, že to tiskne, i když je "nepřipojeno"? Dej jí třeba 5 minut.
« Poslední změna: 24 Října 2011, 22:32:56 od Filip Dominec »

PetrN

• Návštěvník
« Odpověď #15 kdy: 25 Října 2011, 00:43:50 »
Ahoj. Konečně všechno funguje tak, jak má. Pokud by měl někdo stejný problém s buzením tiskárny, v prohlížeči jsem nastavil CUPS na ovladač "hpcups 3.10.2". Proč to nešlo úplně na začátku, než jsem se to celé rozvrtal, nevím.

Filipe, díky moc za rady, vyřešil jsi mi několikaměsíční problém. Abych tvoje pochopil řešení:

Vypadá to na poničený soubor /etc/cups/cupsd.conf

sudo su
cp  /etc/cups/cupsd.conf  /etc/cups/cupsd.conf.invalid
cp  /etc/cups/cupsd.conf.default /etc/cups/cupsd.conf
/etc/init.d/cups restart

tím jsem odstavil dodrbaný konfigurační soubor CUPSu a nahradil ho defaultním?

V tom Ubuntu je poslední dobou nějaký nepořádek...
nepořádek bude asi mezi klávesnicí a židlí...

Filip Dominec

• [Proplesk] [Piškot]
  • Stálý člen
  • **
« Odpověď #16 kdy: 25 Října 2011, 08:35:49 »
tím jsem odstavil dodrbaný konfigurační soubor CUPSu a nahradil ho defaultním?

Jasně.

Tak jsem rád, že se to vyřešilo.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.