Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Reinstalace systému  (Přečteno 4152 krát)

kris

• Aktivní člen
  • *
Reinstalace systému
« kdy: 11 Února 2006, 09:11:55 »
Ahoj,
chtěl bych se zeptat jestli se dá nějak reinstalovat Ubuntu bez toho aniž bych ztratil všechno nastavení a dodané programy které nejsou ve zdrojích??

Petr Tomeš

• Závislák
    • http://www.phil.muni.cz/~ptomes/
Reinstalace systému
« Odpověď #1 kdy: 11 Února 2006, 10:20:56 »
Zkuste odebrat a přidat balík ubuntu-desktop.

Jakub Šťastný

• Stálý člen
  • **
Reinstalace systému
« Odpověď #2 kdy: 12 Února 2006, 21:39:55 »
Ano, samozřejmě - v Unixem jsou všechno soubory a soubory se dají zálohovat...Určitě vyzálohuj /home/uzivatel, kde je nastavení programů - pokud koukáš zděšeně, že tos tam nikdy neviděl, pak zkus v Nautilu Ctrl+H, objeví se skryté složky...Skryté soubory obecně začínají tečkou, tak pokud máš v homu binec, pak zkus třeba vytvořit složku (kupř. mkdir /home/uzivatel/Desktop/slozka, pak dát v kozoli cp /home/uzivatel/.* /home/uzivatel/Desktop/slozka a to už pak jen vypálit...)
No a programy jsou v /usr/bin, jenže mají zase další věci k nim a tam už nevím jistě...doporučoval bych Vám se programů vzdát, protože tam budou různé závislosti - kodeky..., takže když třeba nevyzálohujete /usr/lib, tak je Vám to buď k ničemu, v horším případě si rozvrtáte systém. Doporučuji otevřít Synaptic, dát vše a pomocí PrintScreenu si to postupně "ofotit" a to pak naistalovat.
Mimochodem, proč to chcete přeinstalovat? To je tak trochu Winzlozvyk, myslím, že do světa Unixů nepatří...:-) Třeba se to dá vyřešit jinak...Hodně zdaru! J
Jabber: mistnost ubuntu na serveru chat.linjab.net Návod na připojení
Česká ubuwiki: wiki.ubuntu.cz/
Nejhorší IM  Nejlepší IM Vim rulez ;-) Návod

kris

• Aktivní člen
  • *
Reinstalace systému
« Odpověď #3 kdy: 12 Února 2006, 21:50:20 »
no nejde mi nainstalovat balíček build-essential viz: http://forum.ubuntu.cz/viewtopic.php?id=418
A s tím mi nikdo nepomohl,tak jsem to chtěl zkusit jinak,tak že bych se vrátil k výchozím verzím programů při nainstalovaní.
« Poslední změna: 12 Ledna 2008, 00:11:11 od Anna Taliánová »

Jakub Šťastný

• Stálý člen
  • **
Reinstalace systému
« Odpověď #4 kdy: 12 Února 2006, 22:13:27 »
Ne, tak to určitě není řešení, ještě to zkuste...
Ha, kouzelné, něco podobného jsem právě řešil, když jsem si chtěl zkompilovat (a zkompiloval) MPlayer. Možná (nevím jistě), ten build-essential nebude potřeba. Zkus to dát znova kompilovat a hoď sem, co to vypíše. (anebo koukni, vždycky to zobrazuje, co přimo tomu chybí, u mě to chtělo gcc a g++ kdovíjaký verze. A to jen předhodíš Synaptiku (či příkazu apt) a pokud to nebude záviset na tom buid-essential, tak je to v cajku.

kris

• Aktivní člen
  • *
Reinstalace systému
« Odpověď #5 kdy: 14 Února 2006, 17:11:33 »
Tam my to vyhodilo tohle:
Kód: [Vybrat]
kris@xbfkkl0j:~/My_Downloads/gnocky-0.0.3$ ./configure
checking for a BSD-compatible install... /usr/bin/install -c
checking whether build environment is sane... yes
checking for gawk... no
checking for mawk... mawk
checking whether make sets $(MAKE)... yes
checking whether to enable maintainer-specific portions of Makefiles... no
checking for style of include used by make... GNU
checking for gcc... no
checking for cc... no
checking for cc... no
checking for cl... no
configure: error: no acceptable C compiler found in $PATH
See `config.log' for more details.

Jakub Šťastný

• Stálý člen
  • **
Reinstalace systému
« Odpověď #6 kdy: 14 Února 2006, 17:32:16 »
prostě nemáte žádný C kompilátor. Pokud se nepletu, tak C kompilátor je balíček gcc. Nainstalujte to, pokud možno více verzí. BTW nainstalujte si, pokud nemáte, balíček make, také není standardně dodáván, ale potřebovat jej budete....

Adam Gottwald

• Návštěvník
Reinstalace systému
« Odpověď #7 kdy: 29 Března 2007, 18:27:37 »
Ahoj lidi, mám problém s Ubuntu. Poněvadž jsem s tímto systémem úplný začátečník, stáhnul jsem nějaké, které mi systém nabízel a po hlášce, že ke potřeba restart, mám systém napůl český, napůj anglický a navíc mí to nabízí najednou asi 500 souborů k aktuaizaci.

Kdyby to bylo ve Win, přesně bych věděl kam sáhnout...začínal jsem na úplně prvních osmibitech, kde si člověk musel všechno sám naprogramovat, až po současné WinXP. Tohle je ale úplně jiný šálek kávy... ;-)

Nevím, co jsem udělal špatně.

Taky si lámu hlavu s tím, jak připojit FAT disky, na kterých mám Win. Tedy už se mi to podařilo, ale dnes mi to hlásí, že připojení nejze provést.

Dál bych potřeboval vědět, zda můžu zbovu nasdílet nejak afrasář na FAT disku tak, aby když jsem v Linuxu, do něj mohl někdo v síti zapisovat.

Adam Gottwald

• Návštěvník
Reinstalace systému
« Odpověď #8 kdy: 29 Března 2007, 18:57:10 »
Taky bych potřeboval vědět, jak smažu adresáře, u kterých nejsem vlastníkem. Když se podívám na vlastnosti, tak jsou všechny políčka pro přidělení práv šedivá. Třeba ve složce /media jsem vytvořil Fat32, ale chtěl bych ho zase smazat a nevím jak.

Před chvíli jsem aktualizoval nautilus, potože ihned po přihlášení mi stále ukazoval chybu, že se musí kvůli chybě restartovat. Po restartu systému je hláška pryč, ale krafické fobrazení je nějak jiné. Chymá mi ve složkách třeba to postraní menu nebo progress bar má šedivou barvu, namísto původní s dělícími "čárkani", který se postupně vyplňoval oranžovohnědou barvou....

Poraďte prosím....

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
Reinstalace systému
« Odpověď #9 kdy: 29 Března 2007, 20:32:42 »
Pro vás bude nejlepší proštudovat http://wiki.ubuntu.cz/ a zkouknout i toto fórum včetně odkazů v mé patičce.

PS: příště založte prosím nové vlákno.

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

Adam Gottwald

• Návštěvník
Reinstalace systému
« Odpověď #10 kdy: 29 Března 2007, 20:46:06 »
Citace: milhouse
Pro vás bude nejlepší proštudovat http://wiki.ubuntu.cz/ a zkouknout i toto fórum včetně odkazů v mé patičce.

PS: příště založte prosím nové vlákno.
Udelam to priste :-] Ted uz je bohuzel system nepouzitelny...asi. Seklo se to, cerna obrazovka...cekal jsem a nic a yrovna to stahovalo aktualizace...pokusil jsem se to nejak ukoncit.....povedlo se, ale uz to nenabehne a pise to, ze X nebo co nejde nacist nebo spustit a jeste to ukayovalo dalsi chyby :-[ Ykusim to preinstalovat....

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
Reinstalace systému
« Odpověď #11 kdy: 29 Března 2007, 21:09:07 »
Pozor na zaplnění disku!!! Musí zbýt místo na / (root). Příkaz v konzoli: df -h
« Poslední změna: 12 Ledna 2008, 00:12:01 od Anna Taliánová »

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.