Díky za pomoc. Tak jednak tím cat to neotevřu. Kupříkladu si to pojmenuju pom. Tak mám v lukas/Plocha soubor pom, normálně tam je a po kliknutí zobeazí chtěnou složku. Když se tam dostanu cd Plocha a potom dám cat pom, napíše mi, že to nejde otevřít, neb je to složka. Když dám cat pom.desktop, napíše mit o že soubor neexistuje. Přitom je to opravdu zástupce, když na to kliknu pravým, tak je tam napsáno: odkazuje na /media/SAMSUNG/Dokumenty - Install/2011-10 Reinstalace.
Nicméně zdá se mi, že jsem na to částečně přišel. Totiž v té složce media ten disk není. Je tam teprve, když ho otevřu třeba v Dolphinu, jestli to teda chápu dobře, tak při startu systému se sám nenamountuje, plocha ho nevidí a tak zástupce na neexistující umístění prostě zahodí? Mohlo by to tak být?
Kdyby mi někdo náhodou doporučoval při startu automaticky spustot nějaký příkaz, tak stále nevím jak to udělat (respektive vím, ale nefunguje to) - viz zde:
http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=59623.0 Update:
už to nemusíme řešit neb přecházím na Lubuntu. KDE mi nezachutnalo, abych tak řekl. Díky za pomoc...