Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: KDE - mizející zástupci na externí disk [vyřešeno]  (Přečteno 2231 krát)

Lukee

• Aktivní člen
  • *
KDE - mizející zástupci na externí disk [vyřešeno]
« kdy: 01 Listopadu 2011, 17:14:33 »
Mám u noťasu externí disk NTFS. Na plochu v KDE jsme si dal zástupce (tažením z dolphinu se stisknutým ALT, pak se zaklikne vyrobit zástupce). Vždy po restartu se předělá obrázek ikon (už to nejsou modré foldery ale bílé nevímco). Kromě toho zástupce přestane fungovat. S tím se prostě nedá pracovat:-(
« Poslední změna: 03 Listopadu 2011, 12:22:30 od Tadeáš Pařík »

Filip Dominec

• [Proplesk] [Piškot]
  • Stálý člen
  • **
Re:KDE - mizející zástupci na externí disk
« Odpověď #1 kdy: 01 Listopadu 2011, 17:25:35 »
Hm, tak předně musíme vědět, jak se ten spouštěč změní.

Vyrob nějaký a vypiš, co ten soubor spouštěče obsahuje. K tomu ti pomůže příkaz cat ~/Plocha/spouštěč.desktop.

Totéž zopakuj po restartu, až se pokazí na bílé nevímco.
http://www.vrattenamstat.cz/ | Buďme tolerantní k triviálním dotazům; neznamenají "neumím to najít", ale "nejsem si jist, že to je správná cesta".

Lukee

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 02 Listopadu 2011, 09:59:24 »
Díky za pomoc. Tak jednak tím cat to neotevřu. Kupříkladu si to pojmenuju pom. Tak mám v lukas/Plocha soubor pom, normálně tam je a po kliknutí zobeazí chtěnou složku. Když se tam dostanu cd Plocha a potom dám cat pom, napíše mi, že to nejde otevřít, neb je to složka. Když dám cat pom.desktop, napíše mit o že soubor neexistuje. Přitom je to opravdu zástupce, když na to kliknu pravým, tak je tam napsáno: odkazuje na /media/SAMSUNG/Dokumenty - Install/2011-10 Reinstalace.

Nicméně zdá se mi, že jsem na to částečně přišel. Totiž v té složce media ten disk není. Je tam teprve, když ho otevřu třeba v Dolphinu, jestli to teda chápu dobře, tak při startu systému se sám nenamountuje, plocha ho nevidí a tak zástupce na neexistující umístění prostě zahodí? Mohlo by to tak být?

Kdyby mi někdo náhodou doporučoval při startu automaticky spustot nějaký příkaz, tak stále nevím jak to udělat (respektive vím, ale nefunguje to) - viz zde: http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=59623.0

Update: už to nemusíme řešit neb přecházím na Lubuntu. KDE mi nezachutnalo, abych tak řekl. Díky za pomoc...
« Poslední změna: 02 Listopadu 2011, 19:07:13 od Lukee »

Filip Dominec

• [Proplesk] [Piškot]
  • Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 02 Listopadu 2011, 21:36:14 »
Nicméně zdá se mi, že jsem na to částečně přišel. Totiž v té složce media ten disk není. Je tam teprve, když ho otevřu třeba v Dolphinu, jestli to teda chápu dobře, tak při startu systému se sám nenamountuje, plocha ho nevidí a tak zástupce na neexistující umístění prostě zahodí? Mohlo by to tak být?

Že by se zástupci na neexistující umístění mazali, to mi přijde dost divné. Vyloučit to ale nemůžu.

Pozor na to, že existuje zástupce jako symbolický odkaz (tzv. symlink, chová se stejně jako cílový soubor/složka). A pak existuje spouštěč (soubor.desktop, obsahuje několik řádků textu). Nevím, co z toho jsi tam vlastně měl.

Snad to na Lubuntu nebude zlobit, ať bylo příčinou cokoli.
http://www.vrattenamstat.cz/ | Buďme tolerantní k triviálním dotazům; neznamenají "neumím to najít", ale "nejsem si jist, že to je správná cesta".

GdH

• Moderátor
  • Závislák
    • GdH-Notes
« Odpověď #4 kdy: 02 Listopadu 2011, 22:45:36 »
Filipe, čéče, přetažením adresáře se současným držením Altu, bys nevyrobil spouštěč ani ty, samozřejmě že jde o link ;) Závěr, ke kterému došel tazatel je správný, jen pochybuji, že mu jiné DE bude mountovat externí disky automaticky (tedy při bootu), nedělá to ani KDE, ani GNOME. Což neznamená, že se to nedá řešit.
« Poslední změna: 02 Listopadu 2011, 22:49:17 od GdH »

branec

• Host
« Odpověď #5 kdy: 03 Listopadu 2011, 01:08:19 »
Ja mam na ploche ikonku EXT HDD stále aj po reštarte, mam v nastavení nastavené aby mi bootoval disk hneď po štarte systému.

Ikonu EXT HDD som pridal kliknutím pravým na plochu a tam Vytvoriť Nový tam Odkaz na Zariadenie a tam so si dal /dev/sdb1. Funguje mi to normálne stále čiže po reštarte mám na ploche stále Ikonku EXT hdd kliknem na ňu a otvorí sami môj EXT hdd.

Možno som zle pochopil aký efekt chce dotyčný docieliť neviem.

[attachment deleted by admin]

Lukee

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 03 Listopadu 2011, 12:14:32 »
Díky za pomoc, ano přesně toho jsem chtěl dosáhnout...nicméně teď jsem v Lubuntu, tak radši na to založím nový thread...tam je dost osekané, nikde nevidím, že by se to dalo udělat "klikáním", zkusím nejdřív v texťáku sesmolit spouštěč...

+ moc díky za vysvětlení symlink/zástupce, je to pro mě novinka
« Poslední změna: 03 Listopadu 2011, 14:32:41 od Lukee »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.