Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: DRM ve Vistě a jejich vliv na HW aneb konec moderního HW v Linuxu?  (Přečteno 18984 krát)

neveceral

• Aktivní člen
  • *
Co si myslíte o tohle ? http://www.abclinuxu.cz/blog/Robert/2006/12/27/163041 Smráká se nad Linuxem? Docela mne znepokojilo s ohledem na sílu a vliv MS ve spojení s video a audio průmyslem. Jenom tiše doufám, že se to nestane ani z části realitou a z Linuxu se nestanou pouze účelové kancelářské pracovní nástroje.
« Poslední změna: 19 Října 2007, 14:28:47 od Anna Taliánová »

Michal Breškovec

• Stálý člen
  • **
  • skill :: aggressive-llama
    • MojeID
DRM ve Vistě a jejich vliv na HW, aneb konec moderního HW v linuxu?
« Odpověď #1 kdy: 12 Ledna 2007, 14:22:58 »
Osobně se domnívám, že Vista bude pro MS celkem slušné fiasko a Linux už je tak rozšířený, že bych se "úplné" nepodpory výrobců HW neobával.
Kubuntu forever :-)

neveceral

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 12 Ledna 2007, 14:30:31 »
na fiasko bych bohužel nesázel, MS zatím prosadil vše, nadto bude mít v zádech podporu multimediálních studií, páč aktivně bojuje proti pirátství. Navíc mi z toho článku vyplynulo (otázka zda je správně?), že by se museli výrobci HW rozhodnout, zda podporovat Vista či Linux, oboje by nešlo - viz část Vyloučení open-source podpory hardwaru.

Tomáš "Piškot" Petera

• Stálý člen
  • **
    • http://www.spolnet.cz
Už to funguje ... tedy než se rozhodnu to zase poladit.

neveceral

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 12 Ledna 2007, 14:45:34 »
jo ta grafika může být moc pěkná, super, ale pořád by to byla velmi minoritní záležitost. Dokud by se lidi definitivně nenaštvali a neskončili s MS, což ale s ohledem na potřebu poměrně značné části uživatelů hrát hry, jichž je většina MS only, není moc reálné, neprosadí-li se konzole. Ale třeba nová varianta PS3 s 512MB a velkým diskem a k tomu ubuntu :-)))

Tomáš "Piškot" Petera

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #5 kdy: 12 Ledna 2007, 14:55:11 »
Konzole s právě v herním průmislu prosazují značně lépe než PC. Dřív nebo později to bude okrajová platforma. Navíc PS3 linux podporuje. Tímhle směrem vydím dost šanci.

Michal Breškovec

• Stálý člen
  • **
    • MojeID
« Odpověď #6 kdy: 12 Ledna 2007, 15:17:32 »
Pokud by dnes např. největší výrobci grafických karet ukončili podporu Linuxu (nevěřím, že se to stane), tak vznikne na trhu taková díra, že ji jistě nějaká jiná společnost velmi ráda zalepí.

Jere

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #7 kdy: 12 Ledna 2007, 16:17:53 »
Citace: corwin78
...Linux už je tak rozšířený...
Pokud mluvis o serverech, tak ano. Ale desktopy? Ehm, ehm :)

Jan Rippl

• Návštěvník
  • Jsme tu stále s Vámi...
    • JanRippl.eu
« Odpověď #8 kdy: 12 Ledna 2007, 16:47:18 »
Asi takhle...
Již dnes se cena běžných sestav (nových) pohybuje od 20-30.000,- Kč. Další tisíce bych pak musel investovat do SW jménem Windows Arsch Loch Vista a následně tomu přispůsobit HW nároky komponent (pověstná 1GB RAM). Chtěl bych si náslledně přehrát například video ze zpravodajského serveru aktualne.cz o průběhu válečného konfliktu v Čečně, a ono by to prostě nešlo, protože by digitální výstup videa nebyl chráněn podle "přikázání Billa Gatese". A protože by s největší pravděbodobností většina výrobců HW podlehla (dle zmíněné prognostiky) diktátu firmy Microsoft, nezbylo by mne nic jiného, než se obléci do maskáčů, a jet přímo do hlavního města Groznij, abych to měl stereo.

Prakticky by to znamenalo i konec sítě internet! Proč?
Klient >>> Provider >>> DNS server >>> server1 >>> server2 >>> server3>>>...
Ti všichni by museli používat SW i HW, schválený firmou Mrkvosoft (dnes jsem tento termín použil poprvé v životě), aby bylo možné spojit jednu polokouli s tou druhou.
A co např. videokonference?
Ačkoliv je to pojem z 21. století, tato situace by spíše připomínala středověk.
A takto bych mohl pokračovat.
Ostatně podobných "bubáků" už Mrkvosoft vypustil spousty. A vždy se jim to vrátilo jako bumerang s patřičnou mírou ostudy.

Zkrátka, ta žumpa, do které se Microsoft boří, je příliš hluboká na to, aby z ní bylo možné vylézt. To si zřejmě představitelé této "mocnosti" uvědomují, a tak se snaží neustále vymýšlet nové a nové způsoby, jak přebýt všudypřítomný zápach vlastní excramentů, které tato firma produkuje, a zakrýt tak skutečnost o blížící se porážce systému Windows jinými OS.

Připomínám také, že Microsoft má (pokud si vzpomínám) nějakou dohodičku o sdílení dokumentů s Open Sources.
Řekni, jaký software používáš, a já ti povím, jaký jsi...

Jere

• Stálý člen
  • **

eStar

• Aktivní člen
  • *
    • http://www.linuxsoftware.cz/
« Odpověď #10 kdy: 14 Ledna 2007, 20:30:54 »
Citace: Jarda
Dalsi clanek na tema http://blog.webtrh.cz/windows-vista-zamerne-vadne
Teď se ukáže jestli je MS natolik silná firma, že dokáže dotlačit k prodeji i tenhle šmejd. Jestli jo tak by tohle mohl být dost vážny problém pro linux i ostatní OSS.

Jere

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #11 kdy: 14 Ledna 2007, 21:34:43 »
Ja osobne si myslim, ze to MS dokaze... stejne jako cokoli jineho v minulosti

Tomáš "Piškot" Petera

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #12 kdy: 14 Ledna 2007, 21:48:26 »
Myslím že to už bude dost i na normální lidi. Ostatně nevím jak se k tomuhle postaví Evropská unie ,ale Vistu moc ráda nemá.

Martin - ViPEr*CZ*

• Závislák
« Odpověď #13 kdy: 14 Ledna 2007, 22:20:42 »
Já doufám, že vydání Vist linux neohrozí.... i když stále pokulhává za komerčním software, tak je super a furt je zadarmo než ty předražený windowsy...

Zvuk.... hraje mi to i když jsem měl trochu problémy (na notesu mi třeba jdou mp3 ale ve hrách třeba Q4 mi blbne)
Video... nepřehraju vše co we widlých třeba

ale celkově jsem spokojenej... jestli linux ujde tento rok co minulej bude to skvělý.
Open source is gold way... Mint 17.2, Debian 8.1 Jessie| Ubuntu Wiki (návody) | Google vyhledávač | Qt4 návody

eStar

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #14 kdy: 14 Ledna 2007, 22:57:05 »
Linuxové programy sou možná ještě nějakej krůček za Windowsackýma. Pokud se bere, ale jen samotnej OS tak myslím že kvalitou linux wokna dokonce už predběhl nebo předběhne do konce tohoto roku. Jinak Zvuk - zde jsem rozjel všechno co sem chtěl (zatím sem nepadl nas nic co bych nepřehrál) a videa? Kromě některých wmv mi běží všechno. Jsem nadmíru spokojen a k MS už bych se nevrátil.

Martin - ViPEr*CZ*

• Závislák
« Odpověď #15 kdy: 14 Ledna 2007, 23:07:15 »
Citace: eStar
Linuxové programy sou možná ještě nějakej krůček za Windowsackýma. Pokud se bere, ale jen samotnej OS tak myslím že kvalitou linux wokna dokonce už predběhl nebo předběhne do konce tohoto roku. Jinak Zvuk - zde jsem rozjel všechno co sem chtěl (zatím sem nepadl nas nic co bych nepřehrál) a videa? Kromě některých wmv mi běží všechno. Jsem nadmíru spokojen a k MS už bych se nevrátil.
Já zatím z MS přecházím... likviduju návyky na něj a vytvářím nový na linux. Mám třeba natahanej seriál profesionálové. A některý mi běžej širokoúhle. To se mi na MS nestalo. V BSplayeru tam běželo vše jak má. Nebo třeba seriál futurama a titulky. Nefunguje čeština i když jsem si dal na subtitles kodování CP-1250 (MPlayer).

Co se týče systému tak linux asi widle už předběhl. Méně restartů, stabilita, virtuální plochy a další...
Open source is gold way... Mint 17.2, Debian 8.1 Jessie| Ubuntu Wiki (návody) | Google vyhledávač | Qt4 návody

eStar

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #16 kdy: 14 Ledna 2007, 23:33:22 »
Co se týče těch titulků. Nefungují vám jen u toho seriálu nebo i jinde?
Já po instalaci mplayeru postupoval podle těchto dvou témat:
http://forum.ubuntu.cz/viewtopic.php?id=3191 ( druhý příspěvek )
a hlavně tohohle:
http://forum.ubuntu.cz/viewtopic.php?id=2214

Martin - ViPEr*CZ*

• Závislák
« Odpověď #17 kdy: 15 Ledna 2007, 00:38:32 »
Jinde jsem je nezkoušel zatím....ale i tak ve widlích tyto titulky jsou v pohodě, takže si myslím, že by to mělo být i v linuxu... Podle toho návodu se mi to podařilo sprovoznit a už mi jede čeština jak má (díky).

PS: další výhodu co má pro mě linux, že tu je vývojový prostředí celkem slušný (KDevelop + Qt Designer s Asistantem) a je free... takže v C++ se dá vyvíjet a nemusím kupovat tak drahej soft jako je Visual. To samý PHP/HTML v bluefish editoru.... paráda.

Jony

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #18 kdy: 15 Ledna 2007, 00:50:29 »
100:1 pro MS... a s klidem si na to půjdu vsadit :-), leda že by moje Canon-ka MPC400 začala tisknout pod linuxem..

Smiřte se s tím, že někde Linux Windows válcuje a jinde je to naopak !!!
... také nesrovnáváte náklaďák se sporťákem.... ať si každý vybere, co chce používat...

O tom, jak je (není) Linux rozšířený mezi desktopy se asi nebudeme přesvědčovat... navíc 90% uživatelů linuxu tvrdí, že ho má proto, že je to svobodné, ale víceméně to znamená - HLAVNĚ ZADARMO... a ruku na srdce, to nejsou zákazníci filmového průmyslu... kdyby byli, tak je tito OBCHODNÍCI (to nejsou zarytí obhájci MS) nebudou takto ignorovat... však jim jde o peníze... a kdyby je tady cítíli, tak po nic půjdou!!!

... a že jsou Wokna drahé... stará písnička... NEJSOU (10% z ceny PC?), za grafárnu dá kde kdo 5000,- a 2000,- za OS je moc?... morální životnost toho OSu navíc bývá delší než u té grafárny... zejména pro pařany...

... nebo jinak, opravdu si myslíte, že jste se zprovozněním svého Ubuntu (do stavu "udělám a přehraju jako ve Woknech") nestrávili o 40 hodin více než stejnou činností ve Win?... pokud jste tohoto stavu vůbec byli schopni dosáhnout (zejména podpora HW)... a proč zrovna 40 hodin, snadná úvaha: brigoš bere cca 50,-/hod krát 40 je 2000,-, což je cca cena Woken s novým komplem... a že ty strávené hodiny jsou investice do budoucna? ... to je otázka...  

Prostě nebrečta a přesvěčte filmová studia, producenty her apod., že uživatelé linuxů jsou ti nejlepší zákazníci a je jich více než dle jejich soudu nezajímavé procento a uvidíte, jak se přetrhnou s podporou pro linux, jen aby vydělali nějaké prachy...

Martin - ViPEr*CZ*

• Závislák
« Odpověď #19 kdy: 15 Ledna 2007, 00:58:21 »
No počítejme:

OS (2000?) - to je nějaké levné... ale i kdyby to bylo za Home Edition
KDevelop vs Visual Studio (10000 nejlevnější verze)
Office (ouvej další prachy)

a to nepočítám ještě další věci... Linux se v tomhle vyplatí. Představ si to, že si chceš otevřít kavárnu a prostě Widle by tě brutálně vysákli jen kvůli prohlížeči web stránek. Navíc linux nabízí lepší zabezpečení a stabilitu (aby jsi furt nelítal a nepředělával ty počítače že ti někdo z mailu aktivoval vir třeba)

Jony

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #20 kdy: 15 Ledna 2007, 01:08:33 »
2 viper

... řeč byla pouze o OS-u... ohledně té ceny... s klidem Pro - mrkni se jakej je třeba rozdíl u noťasu s W a bez :-)

... OpenOffice, FreeCommander, GIMP, Audacity, atd  for Win... no problem :-)

... kavárna na e-maily = OK, ale herna pro pařany asi KO že?

... prostě jak jsem psal "náklaďák a sporťák".....

Jere

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #21 kdy: 15 Ledna 2007, 02:29:05 »
Zase se to tu zvrhava v IMHO trosku neobjektivni vychvalovani Linuxu. Nemam rad fanatismus ani jedne strany - Linux vs Windows. Argumentovat tim, ze pod Linuxem jsou free vyvojova prostredi je o nicem, ve Windows totiz existuji taky. Open Office existuji taky pro Windows.
Tohle neobjektivni mlzeni proste nemam rad :)

neveceral

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #22 kdy: 15 Ledna 2007, 07:34:48 »
opravdu se to zvrhává jinam, než jsem myslel. Tak prosím podívejte se ještě jednou na ten odkaz shora a zejména na odstavce nazvané

Vyřazování funkcí
- postupné skončení výroby a podpory S/PDIF a DVI a jejich nahražení něčím o čem se nebude smět nic vědět, aby se to nemohlo obejít
Vyloučení open-source podpory hardwaru
 - konec alternativním ovladčům
Eliminace unifikovaných ovladačů
- zřejmě omezení podpory výrobců Linuxu, protože budou mít dost problémů s ovladači pro Vistu

a berte v potaz, že celosvětově má MS Windows na desktopech 98%, 1%  OSX, 1% linux. To jenom k té síle, navíc teď se objevilo, jak dobře se Vista prodává s ohledem na skutečnost, že ještě není pro koncové uživatele. Stejně tak Vám jí budou cpát do každého NTB či hotového počítače.

Na EU, respektive EK, bych moc nesázel, určitě bude pod tlakem A-V průmyslu, že je třeba chránit autory a to umí a dokáže jenom takto "upravené" Visty. Navíc ta představa výnosů DPH z prodejů autorských děl...

Mělo šlo spíš o to, zda někdo neví, jestli ty informace v tom článku jsou opravdu pravdivé, resp. zda je autor dobře či "dobře" :-) vyložil

Michal Breškovec

• Stálý člen
  • **
    • MojeID
« Odpověď #23 kdy: 15 Ledna 2007, 09:52:27 »
Citace: ViPEr*CZ*
Jinde jsem je nezkoušel zatím....ale i tak ve widlích tyto titulky jsou v pohodě, takže si myslím, že by to mělo být i v linuxu... Podle toho návodu se mi to podařilo sprovoznit a už mi jede čeština jak má (díky).
Můžeš ještě zkusit Xine, tam to běhá bez problémů.

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.