Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Jaký linux zvolit pro Asus EEE 1000H?  (Přečteno 5690 krát)

Ladka

• Návštěvník
Jaký linux zvolit pro Asus EEE 1000H?
« kdy: 10 Ledna 2012, 14:43:44 »
Zdravím,
trochu si nevím rady, tak se radši zeptám Vás, povolanějších a zkušenějších.
Hledám nějaký linux vhodný pro netbook s touto konfigurací:
Procesor: Intel Atom N270, až 1,6GHz, HDD 160 GB, Grafická karta: Integrovaná se sdílenou pamětí, 1GB RAM

Na druhém PC mám linux mint (debian),napadlo mě, jestli by třeba běhal i na eee, nemáte s tím někdo zkušenost?
Potřebuji zahovat původní Windows XP a vytvořit dualboot s linuxem .... Poraďte prosím někdo něco použitelného (s instalací pro lamy, jako jsem já .... nerada bych o ten originální win přišla  :D ).
Jakákoli doporučení nebo vaše zkušnosti s instalací linuxu na eeečko potěší :-)

crowack

• Aktivní člen
  • *
  • Poor willage boy
Re:Jaký linux zvolit pro Asus EEE 1000H?
« Odpověď #1 kdy: 10 Ledna 2012, 15:30:30 »
Přesně na tomto stroji používá přítelkyně debian squeeze a co se týče rychlosti systému (aby to ten prcek taky stíhal), zdá se, že jsme konečně našli ideál. Instalace a rozběhání všeho po instalaci ovšem chce trochu trpělivosti (kdyžtak můžu poradit zde nebo osobně na Jevíčsku).
Jinak jsem na tom zkoušel dost distribucí (pro laiky jako je přítelkyně) a možnosti jsou:
ubuntu: zabugované, jednoduchá instalace, vše běží out-of the box. Otrava je co půl roku přeinstalovávat, po povýšení na novou verzi vždy něco nefunguje
Linux mint: zkoušela se LXDE verze, platí to co pro ubuntu, jen lehčí prostředí zvýšilo rychlost odezvy a snížilo zátěž systému
Opensuse s gnome: stabilní, moc pomalé (kdyby to někdo poladil....ale to už není začátečničina)
Dál nějaký minor distribuce jako eeebuntu blahé paměti, easypeasy a co já vím co ještě...vždycky to chvíli fungovalo ale pak se na tom něco po...
takže za mě stable debian, otázka je co na to řeknou ubuntisti, od doby příchodu nového druhu ovládání (unity) už je nesleduji...je otázkou jak je to náročné na výkon..
OpenSUSE13.1 KDE ... Join the dark side, we have kookies :)

Rover623

« Odpověď #2 kdy: 10 Ledna 2012, 15:32:40 »
Verze 11.10 funguje bez problémů, lze použít buď Ubuntu 11.10 nebo poslední Mint (ne Debian edici). Ovšem vzhledem k faktu, že Mint (verze založené na Ubuntu) nelze síťově povyšovat na novější systém, doporučoval bych spíš to Ubuntu.

Samozřejmě kvůli procesoru (32bit instrukční sada) nemá ani cenu uvažovat o instalaci 64bit systému.

Ladka

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 10 Ledna 2012, 16:51:17 »
Díky moc za rady :)
Jdu zkusit ten Debian (přece jen, jsem na něj zvyklá, tak mi asi bude sedět spíš než Ubuntu ....), s ubuntu jsem se lehce nesžila :-(
K Mintu: trochu se bojím té 12ky, zachytila jsem, že je to prý zatím jaksi "nedodělané" ....a nevím, zda bych se s tím já, začátečník, zvládla úplně vyrovnat ....

To crowack: Můžu se na Tebe v případě nesnází tedy obrátit s nějakým dotazem? (Já tajně doufám, že to rozběhnu sama .... ale jak se znám, podělá se nějaká prkotia a mě to zase nedojde .... to pak potřebuju nakopnout (a pořádně) ....
Držte kdyžtak palec :-) Jdu se snažit .... zpomalený XP už mě totiž vytáčí na nejvyšší míru (na druhou stranu, běží už 3 roky, tak se není čemu divit....  :P).

crowack

• Aktivní člen
  • *
  • Poor willage boy
« Odpověď #4 kdy: 10 Ledna 2012, 17:18:33 »
určitě, není problém, jabber/mail nebo zde na fóru...

Rover623

« Odpověď #5 kdy: 10 Ledna 2012, 18:27:05 »
Nedodělané to není, je to stabilní dost, jen se nesmí použít fork GNOME2 (teď si za boha nevzpomenu jak se to jmenuje), ale ten není ve výchozí instalaci přítomen

Ladka

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 10 Ledna 2012, 20:23:53 »
Aha, tak to jsem netušila ....
No, zkusím debian (síla zvyku)... a kdyby to nefungovalo vyměním za ubuntu .... ale nějak mi ubuntu posledně uživatelsky příliš nesedlo .... uvidíme .... díky za rady a info ;)

crowack

• Aktivní člen
  • *
  • Poor willage boy
« Odpověď #7 kdy: 10 Ledna 2012, 20:39:12 »
máš možnost připojení kabelem? Počítej s tím, že firmware pro wifi je nesvobodný, takže se musí po instalaci stáhnout a doinstalovat (balíky firmware-ralink a možná i wireless-tools z repozitáře non-free
Kód: [Vybrat]
deb http://ftp.us.debian.org/debian squeeze main contrib non-free(víc info)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.