Přesně na tomto stroji používá přítelkyně debian squeeze a co se týče rychlosti systému (aby to ten prcek taky stíhal), zdá se, že jsme konečně našli ideál. Instalace a rozběhání všeho po instalaci ovšem chce trochu trpělivosti (kdyžtak můžu poradit zde nebo osobně na Jevíčsku).
Jinak jsem na tom zkoušel dost distribucí (pro laiky jako je přítelkyně) a možnosti jsou:
ubuntu: zabugované, jednoduchá instalace, vše běží out-of the box. Otrava je co půl roku přeinstalovávat, po povýšení na novou verzi vždy něco nefunguje
Linux mint: zkoušela se LXDE verze, platí to co pro ubuntu, jen lehčí prostředí zvýšilo rychlost odezvy a snížilo zátěž systému
Opensuse s gnome: stabilní, moc pomalé (kdyby to někdo poladil....ale to už není začátečničina)
Dál nějaký minor distribuce jako eeebuntu blahé paměti, easypeasy a co já vím co ještě...vždycky to chvíli fungovalo ale pak se na tom něco po...
takže za mě stable debian, otázka je co na to řeknou ubuntisti, od doby příchodu nového druhu ovládání (unity) už je nesleduji...je otázkou jak je to náročné na výkon..