Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: ssh, apache [vyřešeno]  (Přečteno 2779 krát)

daton

• Aktivní člen
  • *
ssh, apache [vyřešeno]
« kdy: 26 Ledna 2012, 07:54:03 »
Dobrý den
chtěl jsem si vyzkušet vytvoření SSH serveru na ubuntu 10.10, ale nepodařilo se mi to. U mandrivy jsem si ověřil že server jede příkazem /etc/init.d/sshd restart  ale u ubuntu mi to nejde sshd v init.d není, prosím ve kterém adresáři se nachází případně jak bych ho mohl restartovat a ověřit funkčnost?
Rovněž zkouším webový server apache. Ale u ubuntu mám ten samý problém, mohl by jste mi tu někdo poradit, kde se apache nachází a jak ho případně restartovat (např po zásahu do configu). S apache mám zatím jen zkušenosti z Windows. Děkuji.
« Poslední změna: 28 Ledna 2012, 19:14:54 od Martin - ViPEr*CZ* »

Speirs

• Návštěvník
Re:ssh, apache
« Odpověď #1 kdy: 26 Ledna 2012, 09:14:16 »
SSH:
http://wiki.ubuntu.cz/SSH
Kód: [Vybrat]
ps -e | grep sshNa Debianím serveru mám instanci sshd, pro restart příkaz níže, ovšem jak často to potřebujete?
/etc/init.d/ssh restart
Apache:
http://wiki.ubuntu.cz/Apache%20s%20MySQL%20a%20PHP
sudo /etc/init.d/apache2 force-reload
Můžete prosím napsat, co přesně máte za problém, normálně stačí nainstalovat oba servery a zkusit se připojit z klienta nebo napsat do prohlížeče http://localhost (či příslušnou adresu) a vidíte zda fungují.
« Poslední změna: 26 Ledna 2012, 09:29:52 od Speirs »
ThinkPad R500 s grafikou Ati, bohužel.

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
« Odpověď #2 kdy: 26 Ledna 2012, 15:42:34 »
Předpokládám, že tazatel má spíš problém se zorientovat v jiné distribuci ..Apache běží např na Red Hatech (možná i na Mandrivě) a jiných distribucích pod "httpd", čili /etc/init.d/httpd, kdežto na debianu je to jako /etc/init.d/apache2 - ikdyž konkrétně apache tazatel psal, že zná jen z Widlí...každopádně konfiguráky se nachází v /etc/apache2...

s SSH to bude obdobné../etc/init.d/sshd je opět v Red Hatech a jemu podobných ...v Debianu je to /etc/init.d/ssh :) Konfigurák je /etc/ssh/sshd_config ...

Ale to už jsi jistě dle příspěvku od uživatele "Speirs" našel..

jinak pokud jen děláš změny v konfigurácích, mělo by dostačovat:

/etc/init.d/<sluzba> reload
..případně: service <sluzba> reload

Vše samozřejmě pod rootem, pokud nemáš nakonfigurováno jinak..
Asus M2A-VM HDMI, Athlon 64 X2 4800+, 4GB DDR2/800Mhz,Powercolor HD 2600 XT, Ubuntu 10.10
Být posledním nevadí, ale nikdy nesmíte být poslední dvakrát po sobě - Iacocca

daton

• Aktivní člen
  • *
Re:ssh, apache - vyřešeno
« Odpověď #3 kdy: 26 Ledna 2012, 20:57:33 »
Moc děkuji, skutečně mi šlo o zorientování, zatím jsem experimentoval jen v Mandrivě a tam je to trochu jinak.
Díky  :D

daton

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 26 Ledna 2012, 21:14:24 »
Jen jsem se chtěl ještě zeptat, kde je odkládací prostor apache pro obrázky atd. Ve Windows to je přímo v Apache v tmp, ale kde to mohu najít zde v ubuntu? Apache už mi jede ale hledám tmp které je v Apache pro ukládání obrázků (nejsem si jist zda je stejný jako /usr/tmp ubuntu) který se prohlížením plní a je třeba ho jednou za čas vyprázdnit. Děkuji

starenka

• Stálý člen
  • **
    • /home/starenka
« Odpověď #5 kdy: 27 Ledna 2012, 00:16:44 »
jinak pokud si nejses jistej, jak se co kde zrovna jmenuje, je nejednodussi (jako v jakymkoliv jinym distru, *nixu) proste napsat

root@kosmik1:/tmp# /etc/init.d/ a dvakrat macknout TAB:
acpid                   couchdb                 hwclock.sh              mountall-bootclean.sh   ntp                     redis-server            tor
alsa-utils              cron                    ifscheme                mountall.sh             openvpn                 rmnologin               udev
anacron                 cups                    ifupdown                mountdevsubfs.sh        php5-fpm                rsync                   udev-mtab
apache2                 dbus                    ifupdown-clean          mountkernfs.sh          php-fcgi                rsyslog                 umountfs
atd                     decnet                  jenkins                 mountnfs-bootclean.sh   portmap                 saned                   umountnfs.sh
avahi-daemon            dirmngr                 kbd                     mountnfs.sh             pppd-dns                sendsigs                umountroot
binfmt-support          exim4                   kdm                     mountoverflowtmp        privoxy                 single                  unattended-upgrades
bootlogd                fuse                    keyboard-setup          mtab.sh                 procps                  speech-dispatcher       urandom
bootlogs                gdm3                    killprocs               mysql                   pulseaudio              ssh                     virtualbox
bootmisc.sh             gpsd                    lirc                    networking              rabbitmq-server         stop-bootlogd           virtualbox-guest-utils
cassandra               halt                    lm-sensors              network-manager         rc                      stop-bootlogd-single    wicd
checkfs.sh              hdparm                  memcached               nfs-common              rc.local                sudo                    x11-common
checkroot.sh            hostname.sh             module-init-tools       nginx                   rcS                     supervisor             
console-setup           hwclockfirst.sh         mongodb                 ntop                    reboot                  timidity 
mojenka | blozinek v2 | starej blozinek | krotim hady za penize | UJ! Kalužátor

Debian testing vrní v Thinkpadu X200/bedně/EEE 900a, MasoX Tiger v lampe

daton

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 27 Ledna 2012, 22:10:44 »
Mám ještě jeden problém, zjistil jsem že html stránky, co vytvářím v apache2, neumí češtinu, tedy ten server to neumí. Prosím mohl by mi někdo pomoci radou, jak zprovoznit češtinu v apache stránkách? Děkuji.

Martin - ViPEr*CZ*

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 28 Ledna 2012, 08:58:40 »
Mám ještě jeden problém, zjistil jsem že html stránky, co vytvářím v apache2, neumí češtinu, tedy ten server to neumí. Prosím mohl by mi někdo pomoci radou, jak zprovoznit češtinu v apache stránkách? Děkuji.
Co??? To jsou základy html jestli se nepletu... podívej se na meta tag do googlu. Například:
<meta http-equiv="Content-language" content="cz" />
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" />
Open source is gold way... Mint 17.2, Debian 8.1 Jessie| Ubuntu Wiki (návody) | Google vyhledávač | Qt4 návody

daton

• Aktivní člen
  • *
Re:ssh, apache - vyřešeno
« Odpověď #8 kdy: 28 Ledna 2012, 18:59:37 »
Jo jo pardon trochu mne to včera vyděsilo ale pak jsem to dal dohromady chyba byla v bluefish editoru on mi generoval anglickou hlavičku a nevšiml jsem si toho pardon vyřešeno, díky všem  :D

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.