Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Odinstalování (X)Ubuntu  (Přečteno 1959 krát)

jrezler

• Návštěvník
Odinstalování (X)Ubuntu
« kdy: 29 Ledna 2012, 11:40:41 »
Dobrý den,
chci se zeptat, zda postup http://wiki.ubuntu.cz/Odstran%C4%9Bn%C3%AD%20Ubuntu na odinstalování Ubuntu a zachování Windows XP je někým ověřený.
Pokud by šlo o mé PC moc bych to neřešil a udělal, bohužel toto musím absolvovat u svého známého a nerad bych narazil na problém.

Při třech systémech (ubuntu 10.04, Xubuntu 11.10, Windows XP) nelze pouze nabootovat z Windows CD a provést "fixmbr" (vyzkoušeno), může mi někdo osvětlit proč?
Proč musím smazat Linuxové partition a až poté příkaz v konzoli Windows CD provést?

Rád bych do této problematiky více viděl, než to začnu u známého provádět.
Zatím mu nastavím jen default partition v Grubu na Windows a čas na 1sec. Ale předpokládám, že bude časem chtít Linux zcela odebrat a Linux partition "mergnout" s Windowsovskou.

Díky za všechny postřehy.
Jirka.

Edit:
pokud v současném stavu pouze z konzole Windows CD spustim příkaz:
fixmbr
fixboot
případně v opačném pořadí, po restartu mi PC zahlásí chybu "Error loading operating system" (nebo nějak velmi podobně - neopisoval jsem to),
čili postup s fixmbr, fixboot příkazy selhává, pokud mám na disku více systémů na různých partition. Zajímá mne, zda když smažu Linux partitions a ponechám pouze jednu Windows, zda postup s fixmbr, fixboot bude již fungovat.
« Poslední změna: 06 Února 2012, 19:59:22 od jrezler »

Rover623

Re:Odinstalování (X)Ubuntu
« Odpověď #1 kdy: 29 Ledna 2012, 11:51:54 »
Já v tom návodu vidím malou chybku, obnova XP by měla vypadat takto
Kód: [Vybrat]
fixboot a potom
Kód: [Vybrat]
fixmbr ale tím se kompletně zničí GRUB, takže se nepůjde dostat ani na Ubuntu

jrezler

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 01 Února 2012, 19:10:40 »
A je nutno odebírat Linux partition?
V návodu je to zmíněno.

Pokud tento krok vynechám "fixboot, fixmbr" nefunguje jen poškodí MBR a boot hlásí "Error loading operating system".
Zajímalo by mne proč není možné provést zmíněné příkazy v konzoli a bootovat čistě do Windows při zachování Linux partitions.

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #3 kdy: 01 Února 2012, 19:51:45 »
Podle Microsoftu zase stačí jen fixboot -- http://support.microsoft.com/kb/927820/cs -- asi to taky vyzkouším a uvidíme, jak to dopadne napotřetí.

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #4 kdy: 01 Února 2012, 19:52:35 »
A je nutno odebírat Linux partition?
V návodu je to zmíněno.

Pokud tento krok vynechám "fixboot, fixmbr" nefunguje jen poškodí MBR a boot hlásí "Error loading operating system".
Zajímalo by mne proč není možné provést zmíněné příkazy v konzoli a bootovat čistě do Windows při zachování Linux partitions.

Vzhledem k tomu, že se jedná o návod na odstranění Ubuntu, tak to je klíčová část. Bez toho jen znemožníte do Ubuntu bootovat, ale systém samotný na disku zůstane.

jrezler

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 06 Února 2012, 11:09:11 »
Takže mám jeden postřeh, který jsem nalezl na anglickém fóru a mohl by mít efekt na zmíněný problém.

Uvědomil jsem si, že pokud mám na disku více partition, tak pouze jedna může být "active" a z ní se pak bootuje operační systém.
To, že mi při nesmazání ostatních partition jaksi nefunguje fixmbr/fixboot, může být zřejmě tím, že při instalacích Linuxu došlo k přepnutí "active" partition na jednu z Linuxových.
Windows tedy zavede boot z MBR správně, ale již nenalezne Windows na "active" partition. A k bootu tedy nedojde, skončí chybovou hláškou.

Dnes to doma večer zkusím nastavit a dám poté někdy v průběhu vědět i sem.
« Poslední změna: 06 Února 2012, 20:00:17 od jrezler »

jrezler

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 06 Února 2012, 19:58:35 »
Tedy ano,
problém vyřešen.
Samozřejmě jako správný již několikaletý Linuxák jsem "active" partition řešil pomocí programu GParted z repozitářů.
Zde lze jedné libovolné partition nastavit z kontextové nabídky příznak "boot".
Tedy jsem jej nastavil na Windows NTFS partition, rebootoval na Windows CD a z konzole provedl příkazy fixmbr, fixboot c:
Po následném restartu již Win XP bootují tak jak mají bez jakékoli výzvy. Přitom zůstaly zachovány i partition s Linuxem.
Tedy stačil další reboot do USB GRUBU, z něj do Linux Partition a zde náprava, reinstalace grubu do příslušného MBR.
A je vše jako předtím :)

Tedy již zmíněný problém zcela chápu.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.