Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Nefunkční touchpad [vyřešeno]  (Přečteno 1432 krát)

Kowinho

• Návštěvník
Nefunkční touchpad [vyřešeno]
« kdy: 09 Února 2012, 11:54:12 »
Zdravím všechny včera jsem nainstaloval ubuntu 11.10 na netbook a nefungujemi touchpad. Našel jsem tu pár řešení ale nevím jak to mám udělat jsem v tom začátečník tak zda by mi někdo neporadil, klidně přes skype.... Nebo zda existují nějaký ovladače které je zapotřebí stáhnout. Předem děkuji za odpověď.
PS: První půl minuty touchpad šel, pak jsem klikl na internet zda jde a přestalo to fungovat.
« Poslední změna: 09 Února 2012, 12:28:26 od Tadeáš Pařík »

Tadeáš Pařík

• Předseda občanského sdružení Ubuntu ČR a člen placené komunitní podpory
    • Ubuntu.cz
Re:Nefunkční touchpad
« Odpověď #1 kdy: 09 Února 2012, 11:57:34 »
Jak se správně ptát - ono se těžko radí, když člověk nedostane žádné informace.
Do života je třeba mít připravený rozum, nebo provaz.

Ubuntu 14.04 64 bit / Windows 10 Pro - Intel DH87MC, Intel Core i7-4771, 8GB Ram, Kingston HyperX 3K SSD 120GB, Intel HD 4600 a ASUS GTX660-DC2OCPH-2GD5
Ubuntu 14.04 64bit - HP ProBook 4525s
Ubuntu 14.10 32bit - ThinkPad R52 (testování)

pariktadeas@jabbim.cz

Kowinho

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 09 Února 2012, 12:14:04 »
Nefunguje mi touchpad vůbec nereaguje (ani se nepohne), ani když klikám na pravý a leví tlačítku u touchpadu.

Tadeáš Pařík

• Předseda občanského sdružení Ubuntu ČR a člen placené komunitní podpory
    • Ubuntu.cz
« Odpověď #3 kdy: 09 Února 2012, 12:17:37 »
Četl jsi ten link?  :o

EDIT: Bod 9. a 10.?
EDIT2: Není ten touchpad vypnutý přes funkční klávesy? (Fn+něco)
« Poslední změna: 09 Února 2012, 12:19:26 od Tadeáš Pařík »
Do života je třeba mít připravený rozum, nebo provaz.

Ubuntu 14.04 64 bit / Windows 10 Pro - Intel DH87MC, Intel Core i7-4771, 8GB Ram, Kingston HyperX 3K SSD 120GB, Intel HD 4600 a ASUS GTX660-DC2OCPH-2GD5
Ubuntu 14.04 64bit - HP ProBook 4525s
Ubuntu 14.10 32bit - ThinkPad R52 (testování)

pariktadeas@jabbim.cz

Kowinho

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 09 Února 2012, 12:27:04 »
Teď budu asi za blbce :D Už funguje zapl jsem ho přes to funkční tlačítko. Nevím jak je možný že jsem ho vypl. Včera jsem tři hodiny na netu hledal jak na to moc díky a sorry za zbytečný dotaz.

Tchaske

• Návštěvník
Re: Nefunkční touchpad
« Odpověď #5 kdy: 25 Února 2012, 15:07:28 »
Zdar.

Neviem, či je táto reakcia ešte aktuálna, ale snáď niekomu pomôže.
Podotýkam, že v mojom prípade nestačilo zapnúť funkčnú klávesu a moja reakcia nie je priamo riešením (pretože nemám overené, či som to spravil správne), len píšem moju skúsenosť. Možno bude pre niekoho námetom.

Ja som mal problém s touchpadom po prechode na Ubuntu 11.10... Mám staručký Acer Aspire 3020, tak ma to ani veľmi neprekvapilo. Najprv normálne fungoval, ale občas zmrzol a nedal sa použit. Po reštarte znova chvíľu išiel, kým znova nezmrzol... Nakoniec prestal fungovať úplne. Očakával som hardwareovu chybu, ale mám dualboot a pod win-om touchpad veselo fungoval. Tak som, po chvíli pátrania, našiel niekoľko postupov (medzi iným aj zapnúť/vypnúť funkčnú klávesu vypnutia touchpadu), ale rozuzlenie priniesol až chlapik, čo si napísal skript, ktorý nechal spúštať pri štarte. Nazval ho "Touchpad.sh" s takýmto obsahom:

#!/bin/bash\par
sudo modprobe -r psmouse \par
sudo modprobe psmouse proto=imps \par

Pre mna, bohužial, po spustení skriptu absolútne bez efektu (vypísalo nejakú chybovú hlášku, ale bolo to dávnejšie, takže presný obsah hlášky sa nedochoval), touchpad bol stále mŕtvy. Ničmenej, po zadaní "sudo modprobe psmouse" do terminálu sa touchpad prebral. A beží bez problémov aj po reštartoch a aktualizáciách. A to navzdory tomu, že vôbec netuším, čo som vlastne spravil. Snáď to niekto skúsenejší doplní.

Podľa môjho skromného názoru pri upgrade systému došlo k poškodeniu modulu jadra pre touchpad, čo sa mi podarilo, v podstate skoro nechtiac, opraviť nástrojom modprobe.

Za akékoľvek pripomienky budem vďačný (len berte prosím ohľad na to, že som vlastne lama a Ubuntu mám len ako koníčka).

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.