Zdar.
Neviem, či je táto reakcia ešte aktuálna, ale snáď niekomu pomôže.
Podotýkam, že v mojom prípade nestačilo zapnúť funkčnú klávesu a moja reakcia nie je priamo riešením (pretože nemám overené, či som to spravil správne), len píšem moju skúsenosť. Možno bude pre niekoho námetom.
Ja som mal problém s touchpadom po prechode na Ubuntu 11.10... Mám staručký Acer Aspire 3020, tak ma to ani veľmi neprekvapilo. Najprv normálne fungoval, ale občas zmrzol a nedal sa použit. Po reštarte znova chvíľu išiel, kým znova nezmrzol... Nakoniec prestal fungovať úplne. Očakával som hardwareovu chybu, ale mám dualboot a pod win-om touchpad veselo fungoval. Tak som, po chvíli pátrania, našiel niekoľko postupov (medzi iným aj zapnúť/vypnúť funkčnú klávesu vypnutia touchpadu), ale rozuzlenie priniesol až chlapik, čo si napísal skript, ktorý nechal spúštať pri štarte. Nazval ho "Touchpad.sh" s takýmto obsahom:
#!/bin/bash\par
sudo modprobe -r psmouse \par
sudo modprobe psmouse proto=imps \par
Pre mna, bohužial, po spustení skriptu absolútne bez efektu (vypísalo nejakú chybovú hlášku, ale bolo to dávnejšie, takže presný obsah hlášky sa nedochoval), touchpad bol stále mŕtvy. Ničmenej, po zadaní "sudo modprobe psmouse" do terminálu sa touchpad prebral. A beží bez problémov aj po reštartoch a aktualizáciách. A to navzdory tomu, že vôbec netuším, čo som vlastne spravil. Snáď to niekto skúsenejší doplní.
Podľa môjho skromného názoru pri upgrade systému došlo k poškodeniu modulu jadra pre touchpad, čo sa mi podarilo, v podstate skoro nechtiac, opraviť nástrojom modprobe.
Za akékoľvek pripomienky budem vďačný (len berte prosím ohľad na to, že som vlastne lama a Ubuntu mám len ako koníčka).