Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Ovladanie jasu na displeji  (Přečteno 2429 krát)

whitedeath

• Návštěvník
Ovladanie jasu na displeji
« kdy: 24 Února 2012, 20:02:56 »
Dobry den,

presiel som z Win 7 na linux Ubuntu 11.10. a stala sa mi taka vec, ze mi nejde ovladanie jasu na displeji. Pisem sem preto, lebo som vyskusal mnoho distribucii ubuntu, rozne verzie, rozne prostredia, KDE, Gnome3, XFCE4 (Xfce4 by som chcel mat nainstalovane primarne...).

Snazil som sa na kazdej distribucii prejst vsetky dostupne navody, ale neuspel som. Uspel som len prvy krat a to ani neviem co som robil, viem len tolko, ze potom ked som updateoval system, tak mi prestal ist uplne (ale ovladanie jasu mi slo... kym som nerestartoval).

Potom som si povedal, ze radsej budem mat ovladanie jasu a nebudem mat updates, len aby som nemusel zmurit oci na displej, ale uz sa mi to nijako rozbehat nepodarilo.... :(((

HW:
HP 6735s
ATI Radeon 3200 HD
AMD64 dvojjadro

Mohli by ste mi prosim poradit ako spojaznim ovladanie jasu? alebo aspon ako natvrdo nastavim jas na 100% a viac mi ku stastiu netreba. Najlepsie na Xubuntu... Momentalne mam ubuntu s Gnome3, lebo toto je asi deviata cista instalacia tento tyzden a uz ma to vazne prestalo bavit :(

Ak by ste nahodou potrebovali nejke vypisy alebo hocico, tak to mate mat, aj na hlavu sa postavim.

Dakujem vam velmi pekne za vas cas.                 

Rover623

Re:Ovladanie jasu na displeji
« Odpověď #1 kdy: 24 Února 2012, 20:55:23 »
Myslím, že by mělo stačit přes dodatečné ovladače nainstalovat do systému nesvobodný ovladač Ati, po restartu už by ti to ovládání mělo jít

whitedeath

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 24 Února 2012, 20:57:24 »
vyskusam to hned teraz a napisem sem, ze ako sa veci maju

whitedeath

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 24 Února 2012, 21:01:26 »
no pozrel som sa lepsie (lebo som nevedel, co je to nesvobodny ovladac), ale ja ho uz asi mam nainstalovany. Je to ATI/AMD propietary FGLRX graphics driver? Ten mi totiz ponuklo tak som ho dal instalovat uz po cistej instalacii Ubuntu.

whitedeath

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 24 Února 2012, 21:08:52 »
dal som hladat vo svojom notase *brightness* a naslo mi dva subory, ktore spustali shellscripty z tohto adresara:

@insomniux:~$ ls /etc/acpi/
asus-brn-down.sh    lid.sh           screenblank.sh
asus-brn-up.sh      lockbtn.sh       sleepbtn.sh
asus-touchpad.sh    mailbtn.sh       sleep.sh
asus-wireless.sh    mediabtn.sh      stopbtn.sh
batterybtn.sh       nextbtn.sh       thinkpad-stretchortouchpad.sh
ejectbtn.sh         playbtn.sh       tosh-wireless.sh
events              powerbtn.sh      undock.sh
fglrx-powermode.sh  power.sh         videobtn.sh
hibernate.sh        prevbtn.sh       webbtn.sh
ibm-wireless.sh     rotatescreen.sh

konkretne tie asusacke, ale ja nemam asus a obsah jedneho z tych asus-brn* je takyto:

GNU nano 2.2.6         File: /etc/acpi/asus-brn-up.sh                         

#!/bin/sh
test -f /usr/share/acpi-support/key-constants || exit 0

. /usr/share/acpi-support/key-constants

DeviceConfig

if [ "$model" != "701" ] ; then
        # On an Eee PC (ASUSTeK model 701) the keys in the range handled by this
        # script have entirely different meanings. They are handled in separate
        # scripts.
        acpi_fakekey $KEY_BRIGHTNESSUP
fi

ale to mi vypise ze ja nemam taky device a nespravi to nic...

whitedeath

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 24 Února 2012, 22:07:47 »
takze nakoniec sa mi podarilo vyriesit moj problem pomocou http://k3mist.com/linux/contrast-brightness-gamma-linux/ :)

dufam, ze ked si preinstalujem system teraz (lebo by som rad Xfce), tak mi to pojde s tym istym nastavenim...

Inac este otazka pomimo, ak by som si do tohto Ubuntu doinstaloval Xfce4-desktop, tak ono to ako funguje? Myslim co sa tyka zataze systemu, nemam si predtym nejako odinstalovat Gnome a potom aj dat Xfce? nebude sa to nejako bit? alebo nebude to spomalene nadmernym mnozstvom kniznic a takychto veciciek?

Vdaka!

Rover623

« Odpověď #6 kdy: 25 Února 2012, 10:01:20 »
Tak doinstalovat si Xfce do GNOME není problém, problém je, že se ti v tom systému udělá takový mix GNOME a Xfce a očistit ten systém od GNOME aplikací je náročné (časově). Knihovny tě moc zajímat nemusejí, obě prostředí jsou GTK, takže mají spoustu věcí společných. Jenže jakmile stáhneš nějakou aplikaci pro KDE, tak ti tam systém stejně dotáhne minimálně funkční základ celého KDE, takže je to jedno, tohle bych neřešil.

Ten návod který jsi našel je vázán pouze na uzavřený ovladač a jeho konfiguraci, nepracuje s žádnou typickou komponentou prostředí, takže by ti měl fungovat všude.

edit: Takže nemožnost ovládat jas na tomhle notebooku je hlášena jako bug už od verze 10.04, takže se můžete přidat tady https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/linux/+bug/603875 , další verze jak to opravit je tady http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1516302
« Poslední změna: 25 Února 2012, 10:11:39 od Rover623 »

whitedeath

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 25 Února 2012, 13:31:47 »
Ten druhy navod som uz skusal, lenze take adresare, ktore tam popisuju oni ja ani nemam v systeme, nic take tu neexistuje, dokonca ani na inych miestach v systeme :) inac nainstaloval som si xfce session, potom sa mi dodrbal opet jas a nesiel spravit, tak som ho dal prec a potom ho znova rozbehal a slo to... takze neviem, ale asi si skusim nahodit cistu instalaciu Xubuntu a potom uvidim...

stve ma nenormalne to, ze ked v netbeans pisem, tak mi to ide nenormalne oneskorene ten text :(

whitedeath

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 25 Února 2012, 16:19:52 »
TAKZE:

ovladanie jasu mi funguje len po najblizsi restart, a ked restartujem,  a chcem to znova spojazdnit presne tymi istymi krokmi tak niekedy mi to ide a niekedy mi to nejde... toto bol jediny navod ktory mi fugoval a zda sa ze viac sa mu fungovat nechce... :(

moze to byt tym ze som si doinstaloval JDK1.7.0_03 ?

Rover623

« Odpověď #9 kdy: 25 Února 2012, 21:22:49 »
To mělo myslím vliv jen u uzavřených ovladačů nVidia verze 96.

Pokud správně chápu ten návod tak jde pouze o to vytvořit 2 soubory do cesty
Kód: [Vybrat]
/etc/acpi/events a 2 soubory do cesty
Kód: [Vybrat]
/etc/acpi

whitedeath

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 25 Února 2012, 21:28:26 »
Nazdar kamarat,

prave som vyriesil svoj problem (aspon dufam, ze konecne natrvalo...) a to tak, ze som upgradeol BIOS :) funguje mi vsetko perfektne zatial, tak drz palce, aby sa nepokaslalo :)

neskor sem hodim report ci to ide

whitedeath

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 26 Února 2012, 01:20:43 »
po par restartoch sa jas ovladat da, takze som to definitivne vyriesil upgradeom BIOSU. dufam ze to niekomu pomoze v buducnosti.

Rover623

« Odpověď #12 kdy: 26 Února 2012, 11:22:40 »
Jen se zeptám, jak jsi dělal ten update BIOSu, HP má na stránkách soubor pro Windows, ale v návodu se posléze dušují, že to jde i z FreeDOSu

whitedeath

• Návštěvník
« Odpověď #13 kdy: 26 Února 2012, 14:03:20 »
stiahol som si ten subor SP##########.exe a potom sa mi to rozbalilo a bolo tam kopu vselicoho. No a spustil sa mi taky program zaroven, ktory mi ponukol spravit bootovatelne USB, tak som ho spravil a dal som nabootovat notas z toho USB kluca. Na tom USB kluci bol freedos nainstalovany aj s nejakym programom. Ten program sa spustil z autoexec.bat a v tom programe bola moznost ze upgrade BIOS, tak som to dal, potom mi to povedalo, ze ked sa zapne ze bude blikat obrazovka atd, to aj bolo a potom sa vypol a znova zapol sam a uz siel:)

bolo to velmi jednoduche a velmi primitivne by som povedal... ak niekto vie po anglicky tak nema problem. Cakal som ze to bude ovela zlozitejsie.

Inac z jedneho kluca mi bootovatelne usb neslo spravit, to bol usb3 kluc... potom som dal stary usb2 a ten siel... neviem preco, sak to ma byt spetne kompatibilne

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.