Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Distribuce pro stare PC s malou RAM pameti  (Přečteno 17542 krát)

majakmp3

• Aktivní člen
  • *
Distribuce pro stare PC s malou RAM pameti
« kdy: 06 Dubna 2012, 01:38:54 »
"Pod posteli" jsem nasel stroj techto parametru:

AMD Athlon 900 MHz
2 x 128MB SDRAM
12 GB IDE HDD
DVD-ROM
VGA:  AGP S3 Unichrome 8MB - integrovana na desce

Predtim, nez byl vyse zmineny pocitac odeslan na zaslouzeny odpocinek, jsem na nem otestoval nekolik distribuci a zajimalo me, jak si moderni distra poradi s deset let starym zelezem. Predpokladal jsem, ze nejvetsim problemem bude velikost operacni pameti, coz se v plne mire potvrdilo. Pro zahrati jsem zacal se starsim distrem, kde jsem si byl uspechem temer jist, ukazalo se vsak, ze i zde je 256 MB RAM znacne limitujicim faktorem.

SLAX
tento projekt je uz nejakou dobu ve stadiu klinicke smrti - bohuzel
KLADY:
  • mala velikost distra (200MB)
  • lokalizace do CJ
  • rychle a oku lahodici prostredi KDE 3
  • zakladni sada aplikaci pro nejbeznejsi praci vcetne prehravani mp3/DVD/praci s Internetem, ...

NEGATIVA:
  • distro neni urcene k instalaci
  • samotne distro ukousne 125 MB RAM, pokud pustite web prohlizec, dostanete se nad 200MB, poku pridate dalsi zalozku, pripadne natrefite na stranky. kde se nesetri Flash animacemi, dostanete se lehce na max. fyzicke RAM a po jeji dosazeni se takovato aplikace sama ukonci (spadne) - vypada to, ze Slax nepouziva SWAP

Xubuntu 11.10
KLADY:
  • nakonec se podarilo Xubuntu nainstalovat

NEGATIVA:
  • klasicky instalacni obraz je vzhledem k velikosti RAM nepouzitelny, musel jsem pouzit AlternateCD pro x86
  • instalace trvala nekolik hodin (2hod. 22 min)
  • pokus o aktualizaci systemu zkoncil vice nez hodinovym "chroupanim disku, behem nehoz se vizualne nic nedelo, potom jsem Xubuntu restartoval
  • rychlos odezvy cini Xubuntu na PC s 256 MB RAM nepouzitelnou veci

Lubuntu 11.10
KLADY:
  • Lubuntu je casto prezentovano jako odlehcena distribuce pro starsi stroje, o to vetsi bylo me zklamani z toho, ze to s malo pameti nefunguje
  • Po pouziti AlernateCD pro x86 se instalace zdarila

NEGATIVA:
  • instalace trvala temer 2. hodiny
  • nasledna aktualizace trvala temer hodinu
  • prostredi samotne reagovalo pomerne svizne, coz se vsak zmenilo pri otevreni prvni vetsi aplikace
  • po dosazeni maxima fyzicke RAMky zacalo Lubuntu zbesile swapovat (na 7. min. vse prestalo reagovat a ja si mohl vychutnat zvuk bouriciho disku a "laserovou show" besnici zelene diody

Bodhi Linux 1.4.0 - Nechce se mi věřit, jak je tahle distribuce komplexní, ale přitom rychlá, oku lahodící, česky komunikující a navíc obslouží vše od starého šrotu, po supernabušený moderní stroj - všem vřele doporučuji vypálit Live CD a vyzkoušet

http://www.bodhilinux.com/index.php

KLADY:
  • Instalace trvala 44 min.
  • Velice svižné a líbivé prostředí Enlightenment 17
  • Po instalaci si distro ukousne pouze 63 MB RAM
  • Moderní jádro 3.2
  • Korektní detekce a instalace všeho HW
  • Možnost stažení mnoha jazykových variant - u ČJ chybí přeložit odhadem 10-15%
  • Rychlé aktualizace v řádu max. minut
  • Nebyl problém otevřít Operu s několika záložkami a na dalším virtuálním desktopu Firefox, Bodhi občas zaswapoval, ale v porovnání s ostatními distry to člověk téměř nepostřehnul
  • Po instalaci jsou kromě obslužných komponent Enlightenmentu k dispozici puze Midori (web prohlížeč), terminál, Leafpad a Synaptic
  • Možnost instalovat aplikace z repozitárů Ubuntu,repozitáře Bodhi a vlastního web APP Centra
  • Předpřipravené instalační profily: Desktop, Notebook, Tablet, Kompozitor, Fancy

NEGATIVA:
  • Nepodařilo se mi rozchodit online videa (ČT, Voyo, iPrima, Stream, Youtube), flash i potřebné pluginy nainstalovány, ale ve všech prohlížečích (Midory, Opera, Firefox) stejný scénář - stránka se načetla, ale místo videa se zobrazoval pouze černý pruh (asi bude na vine CJ lokalizace, kdyz necham distro v EN a nainstaluji prislusny plugin, tak video funguje.
  • Aplikace Radio Tray vždy ihned po spuštění spadla
  • Nepřehledné nastavování voleb Enlightenmentu (těch voleb je opravdu velké množství) - např kompozitní manažer se dá zapnout jediným přepínčem, ten je však ukryt tak hluboko ve vnořených nabídkách nastavení, že jsem musel využít rady strýčka Googla

Pokracovani příště...

wattOS, TinyMe,SliTay, Puppy Linux, antiX, PapugLinux a prekvapivy jasny vitez Bodhi Linux 1.4.0
« Poslední změna: 07 Dubna 2012, 15:59:42 od majakmp3 »

Zerog

• Aktivní člen
  • *
    • Zerog blog
Re:Distribuce pro stare PC s malou RAM pameti
« Odpověď #1 kdy: 06 Dubna 2012, 10:19:16 »
Zdravim,

super napad testovat takto distra :)

Prosimte ten SLAX jsi instaloval nebo jen spoustel jako Live ? Vim ze Slax je Live distribuce ale zajimalo by me jak se to chova kdyz si nekdo da tu praci a "naistaluje to" na HDD.

Dalsi vec. Pokud jsem to pochopil, tak vzdy u vsech dister aktualizujes uplne na nejnovejsi verzi ?

Diky
« Poslední změna: 06 Dubna 2012, 10:23:35 od Zerog »
Distro:  Debian
WM:      Awesome
NT:       Latitude D620

compaq

• Závislák
  • Díky všem za rady a tipy.
« Odpověď #2 kdy: 06 Dubna 2012, 10:22:31 »
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

Stue

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 06 Dubna 2012, 10:35:50 »
Také mám jednu šunku a zkoušel jsem kde co, ale vždy jsem narazil na limit RAMky.
Tenhle tip je fajn, vyzkouším  :D

to Compaq: Zorin jsem také zkoušel, jenže RAM je prostě RAM, a když oni píší potřebu 376MB, přičemž noťas má 256MB, tak to asi nebude ono.

Edit: ...jsem samo myslel RAM pro Gnome
« Poslední změna: 06 Dubna 2012, 10:38:25 od Stue »
Ubuntu 12.04
(Ubuntu 10.04)

superbo

• Stálý člen
  • **
  • ???
« Odpověď #4 kdy: 06 Dubna 2012, 10:39:35 »
Já jsem taky vyštrachal jednu mrtvolu která patří do hrobu ;D používám na ní Ubuntu 8.04, bohužel není podporované tak se taky připojuju k zakladateli tohoto tématu
Acer Aspire V3-571G-53234G1TMaii - Intel Core i5 3230M, Grafika Intel HD 4000 + Nvidia GeForce GT 730M, 8GB DDR3, 128GB SATA SSD
Dell Latitude 5480 -  Intel Core i5 7200U, Intel HD Graphics 620, 16GB DDR4-2400MHz, 128GB SSD
Stolní PC - MB ASRock X570 PRO4, AMD Ryzen 5 3600, AMD Radeon RX 5600 XT, 32GB DDR4 3200MHz, 480GB nvme + 480GB SATA SSD

compaq

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 06 Dubna 2012, 10:42:19 »
Já jsem taky vyštrachal jednu mrtvolu která patří do hrobu ;D používám na ní Ubuntu 8.04, bohužel není podporované

Já to dělám se šrotem přesně tak. A co ti na U8.04 neběží, nebo proč ti vadí, že není podporované? Mě tam vše co potřebuji jede...
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

Rover623

« Odpověď #6 kdy: 06 Dubna 2012, 10:44:52 »
Flubuntu, jen jsem to nainstaloval a funguje úplně v cajku. Mašina je Toshiba s 128MB RAM a procesor 768MHz

compaq

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 06 Dubna 2012, 10:47:03 »
Souhlas, Flubuntu jede i na stroji, kterej přinesl bezdomovec do sběrny...

superbo

• Stálý člen
  • **
  • ???
« Odpověď #8 kdy: 06 Dubna 2012, 11:05:18 »
No, 8.04... není tam toho tolik jako na podporovaných a na novější je i víc rozitářů :) zkusím flubuntu
8.04 používám, protože když tam dám 10.04+ tak se začne přehřívat a nakonec se vypne (nezkoušel jsem 8.10, 9.04 ani 9.10)
Acer Aspire V3-571G-53234G1TMaii - Intel Core i5 3230M, Grafika Intel HD 4000 + Nvidia GeForce GT 730M, 8GB DDR3, 128GB SATA SSD
Dell Latitude 5480 -  Intel Core i5 7200U, Intel HD Graphics 620, 16GB DDR4-2400MHz, 128GB SSD
Stolní PC - MB ASRock X570 PRO4, AMD Ryzen 5 3600, AMD Radeon RX 5600 XT, 32GB DDR4 3200MHz, 480GB nvme + 480GB SATA SSD

compaq

• Závislák
« Odpověď #9 kdy: 06 Dubna 2012, 11:18:55 »
když tam dám 10.04+ tak se začne přehřívat a nakonec se vypne

Tak to je spíš na novej ventilátor..

jAster_BA

• Závislák
  • FEI STU stole my soul, don't have time anymore :/
« Odpověď #10 kdy: 06 Dubna 2012, 11:24:29 »
Tak na staršie stroje je to skôr na nejaký WM, resp. E17. http://archbang.org/
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Linuxové počítadlo Automatická kompilácia jadra

Stue

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #11 kdy: 06 Dubna 2012, 12:55:17 »
Třeba zde:)
Ubuntu 12.04
(Ubuntu 10.04)

jAster_BA

• Závislák
« Odpověď #12 kdy: 06 Dubna 2012, 13:32:31 »
Vysoko aktuálny SW. :P
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Stue

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #13 kdy: 06 Dubna 2012, 13:55:03 »
Pěkné odpoledne. To mě moc nevadí ,nějaký prohlížeč www. Kodeky nějaký přehrávač,fotografie - picassa .  ;) Ale chápu že jsou i náročnější uživatelé .

Na vyzkoušení to stačí a je to lepší než odkaz žádný  :)
Ubuntu 12.04
(Ubuntu 10.04)

Stue

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #14 kdy: 06 Dubna 2012, 13:56:53 »
Vysoko aktuálny SW. :P

Dej lepší odkaz, budu potěšen  :)

Edit: Mám za to, že dotaz od "kočkopes" zněl na fluxbuntu...
« Poslední změna: 06 Dubna 2012, 16:33:19 od Stue »
Ubuntu 12.04
(Ubuntu 10.04)

jAster_BA

• Závislák
« Odpověď #15 kdy: 06 Dubna 2012, 14:31:08 »

majakmp3

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #16 kdy: 06 Dubna 2012, 19:30:06 »
Zdravim,

Prosimte ten SLAX jsi instaloval nebo jen spoustel jako Live ? Vim ze Slax je Live distribuce ale zajimalo by me jak se to chova kdyz si nekdo da tu praci a "naistaluje to" na HDD.

Slax se neinstaluje, sám autor říká toto:

... slax je pouze pro čtení (read-only) - USB verze Slaxu je zapisovatelná - pokud špatně restartujete, změny mohou být poškozeny - není zde žádná možnost jak uložit změny - je zde ovšem možnost nastartovat Slax beze změn.

asi by to nějak nainstalovat šlo, ale tuto variantu jsem netestoval. Pár nápadů, jak by se to dalo udělat je např. zde: http://www.slax.cz/forum.php?action=view&parentID=78359

Dalsi vec. Pokud jsem to pochopil, tak vzdy u vsech dister aktualizujes uplne na nejnovejsi verzi ?

Ano, pokud to distro dovolí, tak povolím aktualizaci během instalace, ale stejně po dokončení instalace ještě provedu aktualizaci.

Zerog

• Aktivní člen
  • *
    • Zerog blog
« Odpověď #17 kdy: 06 Dubna 2012, 20:45:11 »
Zdravim,

Slax se neinstaluje, sám autor říká toto:

... slax je pouze pro čtení (read-only) - USB verze Slaxu je zapisovatelná - pokud špatně restartujete, změny mohou být poškozeny - není zde žádná možnost jak uložit změny - je zde ovšem možnost nastartovat Slax beze změn.

asi by to nějak nainstalovat šlo, ale tuto variantu jsem netestoval. Pár nápadů, jak by se to dalo udělat je např. zde: http://www.slax.cz/forum.php?action=view&parentID=78359

Ano, pokud to distro dovolí, tak povolím aktualizaci během instalace, ale stejně po dokončení instalace ještě provedu aktualizaci.

Tak ze se slax standartne neistaluje vim take. Ale na netu je dost navodu jak to dostat na HDD tak jsem se jen ptal.
Distro:  Debian
WM:      Awesome
NT:       Latitude D620

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #18 kdy: 06 Dubna 2012, 21:51:19 »
Žije to? :)
http://fluxbuntu.org/

Madbox vypadá použitelněji.
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

Rover623

« Odpověď #19 kdy: 06 Dubna 2012, 21:55:31 »
Vyladit nová distra na staré stroje dá pěkně zabrat, proto asi ten pomalý vývoj Fluxbuntu

majakmp3

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #20 kdy: 07 Dubna 2012, 15:57:27 »
Pěkné odpoledne . Jde to neuvěřitelně svižně....jen je rozhozená klávesnice ..... openbox bude boj .....přidat zdroje ...... doinstalovat pár věcí a mohu fungovat. ;)

ještě vyzkouším 11.10  http://download.tuxfamily.org/madbox/madbox-11.10/

LUBUNTU ALE NEDÁM.......  :P . Může zkušenější uživatel napsat proč selhalo Lubuntu s ram 512 ? Kde může být chyba ? Lubuntu mě jde i na slabších ale na tomto.......

Neni tam nahodou sdilena grafika, ktera by si z RAM ukousla vice pameti, nez je zdravo? Jinak vrele doporucuji vyzkouset Live Bodhi Linux 1.4

ntz_reloaded

• Lokaj
  • Závislák
  • skill :: ur home erly
« Odpověď #21 kdy: 07 Dubna 2012, 16:04:42 »
opensuse + kde3 (http://en.opensuse.org/KDE3)

^^ bude to fungovat out-of-box a pamet by mela v pohode stacit pokud je tam 256MB .. instalace je nutne udelat bez GUI ve qt, ale v ncurses, viz:
http://en.opensuse.org/SDB:Linuxrc, je tam nejakej parametr jako textmode=1 ..
tikejte mi, taky Vam tikam ...
song of the day - openSUSE, openindiana, DuckDuckGo
The noise ain't noise anymore, who's to blame, WHO'S TO BLAME ??

airlive

• Závislák
  • Linux User: 479151.
openSUSE Leap 15.1
Vivaldi: King of Browsers.
"Tón, kterým se hovoří v linuxových skupinách, je tvrdý, ale srdečný..."

jAster_BA

• Závislák
« Odpověď #23 kdy: 07 Dubna 2012, 17:36:59 »
Vyladit nová distra na staré stroje dá pěkně zabrat, proto asi ten pomalý vývoj Fluxbuntu
Pomalý vývoj? Tak mne sa zdá, že keď je posledný obraz na stiahnutie min. 4 roky starý, že vývoj nie je pomalý ale žiadny.

Martin Šácha

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
« Odpověď #24 kdy: 07 Dubna 2012, 22:18:52 »
http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=43450.0

Děkuji také zkusím časem, nějak se to hromadí lehké distribuce  ;) .
Protože se nám u rodičů/ve sklepě/skříni hromadí staré stroje ;)
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.