"Pod posteli" jsem nasel stroj techto parametru:
AMD Athlon 900 MHz
2 x 128MB SDRAM
12 GB IDE HDD
DVD-ROM
VGA: AGP S3 Unichrome 8MB - integrovana na desce
Predtim, nez byl vyse zmineny pocitac odeslan na zaslouzeny odpocinek, jsem na nem otestoval nekolik distribuci a zajimalo me, jak si moderni distra poradi s deset let starym zelezem. Predpokladal jsem, ze nejvetsim problemem bude velikost operacni pameti, coz se v plne mire potvrdilo. Pro zahrati jsem zacal se starsim distrem, kde jsem si byl uspechem temer jist, ukazalo se vsak, ze i zde je 256 MB RAM znacne limitujicim faktorem.
SLAXtento projekt je uz nejakou dobu ve stadiu klinicke smrti - bohuzel
KLADY:- mala velikost distra (200MB)
- lokalizace do CJ
- rychle a oku lahodici prostredi KDE 3
- zakladni sada aplikaci pro nejbeznejsi praci vcetne prehravani mp3/DVD/praci s Internetem, ...
NEGATIVA:- distro neni urcene k instalaci
- samotne distro ukousne 125 MB RAM, pokud pustite web prohlizec, dostanete se nad 200MB, poku pridate dalsi zalozku, pripadne natrefite na stranky. kde se nesetri Flash animacemi, dostanete se lehce na max. fyzicke RAM a po jeji dosazeni se takovato aplikace sama ukonci (spadne) - vypada to, ze Slax nepouziva SWAP
Xubuntu 11.10KLADY:- nakonec se podarilo Xubuntu nainstalovat
NEGATIVA:- klasicky instalacni obraz je vzhledem k velikosti RAM nepouzitelny, musel jsem pouzit AlternateCD pro x86
- instalace trvala nekolik hodin (2hod. 22 min)
- pokus o aktualizaci systemu zkoncil vice nez hodinovym "chroupanim disku, behem nehoz se vizualne nic nedelo, potom jsem Xubuntu restartoval
- rychlos odezvy cini Xubuntu na PC s 256 MB RAM nepouzitelnou veci
Lubuntu 11.10KLADY:- Lubuntu je casto prezentovano jako odlehcena distribuce pro starsi stroje, o to vetsi bylo me zklamani z toho, ze to s malo pameti nefunguje
- Po pouziti AlernateCD pro x86 se instalace zdarila
NEGATIVA:- instalace trvala temer 2. hodiny
- nasledna aktualizace trvala temer hodinu
- prostredi samotne reagovalo pomerne svizne, coz se vsak zmenilo pri otevreni prvni vetsi aplikace
- po dosazeni maxima fyzicke RAMky zacalo Lubuntu zbesile swapovat (na 7. min. vse prestalo reagovat a ja si mohl vychutnat zvuk bouriciho disku a "laserovou show" besnici zelene diody
Bodhi Linux 1.4.0 -
Nechce se mi věřit, jak je tahle distribuce komplexní, ale přitom rychlá, oku lahodící, česky komunikující a navíc obslouží vše od starého šrotu, po supernabušený moderní stroj - všem vřele doporučuji vypálit Live CD a vyzkoušethttp://www.bodhilinux.com/index.phpKLADY:- Instalace trvala 44 min.
- Velice svižné a líbivé prostředí Enlightenment 17
- Po instalaci si distro ukousne pouze 63 MB RAM
- Moderní jádro 3.2
- Korektní detekce a instalace všeho HW
- Možnost stažení mnoha jazykových variant - u ČJ chybí přeložit odhadem 10-15%
- Rychlé aktualizace v řádu max. minut
- Nebyl problém otevřít Operu s několika záložkami a na dalším virtuálním desktopu Firefox, Bodhi občas zaswapoval, ale v porovnání s ostatními distry to člověk téměř nepostřehnul
- Po instalaci jsou kromě obslužných komponent Enlightenmentu k dispozici puze Midori (web prohlížeč), terminál, Leafpad a Synaptic
- Možnost instalovat aplikace z repozitárů Ubuntu,repozitáře Bodhi a vlastního web APP Centra
- Předpřipravené instalační profily: Desktop, Notebook, Tablet, Kompozitor, Fancy
NEGATIVA:- Nepodařilo se mi rozchodit online videa (ČT, Voyo, iPrima, Stream, Youtube), flash i potřebné pluginy nainstalovány, ale ve všech prohlížečích (Midory, Opera, Firefox) stejný scénář - stránka se načetla, ale místo videa se zobrazoval pouze černý pruh (asi bude na vine CJ lokalizace, kdyz necham distro v EN a nainstaluji prislusny plugin, tak video funguje.
- Aplikace Radio Tray vždy ihned po spuštění spadla
- Nepřehledné nastavování voleb Enlightenmentu (těch voleb je opravdu velké množství) - např kompozitní manažer se dá zapnout jediným přepínčem, ten je však ukryt tak hluboko ve vnořených nabídkách nastavení, že jsem musel využít rady strýčka Googla
Pokracovani příště...
wattOS, TinyMe,SliTay, Puppy Linux, antiX, PapugLinux a prekvapivy jasny vitez
Bodhi Linux 1.4.0