Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Dotaz začátečníka  (Přečteno 2021 krát)

PepanB

• Návštěvník
Dotaz začátečníka
« kdy: 06 Dubna 2012, 11:42:40 »
Po úspěšném přechodu z win na Ubuntu mi moc není jasná práce se složkami jako s patišnou. Mám v Ubuntu  jako asi jako většina zvlášť /uživatel/home a také /zaloha Vše je ok, ale není mi jasné co se stane když např v Midnight commanderu jako uživatel, nebo root smažu složku/zaloha. Prosím smaže se tímto jenom odkaz na partišnu v mém případě sda8, nebo se vymažou všechna data tam uložená? Bojím se to prakticky zkusit :)

jAster_BA

• Závislák
  • FEI STU stole my soul, don't have time anymore :/
Re:Dotaz začátečníka
« Odpověď #1 kdy: 06 Dubna 2012, 11:52:12 »
Tak to ani nezkúšaj ;D hlavne ak ide o priečinok "záloha".
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Linuxové počítadlo Automatická kompilácia jadra

PepanB

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 06 Dubna 2012, 14:08:35 »
Tak to ani nezkúšaj ;D hlavne ak ide o priečinok "záloha".
Dik za odpoved, tak tedy smaze fyzicky data na patisně, nebo ji to dokonce zrusi a zustane jenom prazdne místo? Ale to asi umi jenom nejaky diskovy nastroj ne?

jAster_BA

• Závislák
  • FEI STU stole my soul, don't have time anymore :/
« Odpověď #3 kdy: 06 Dubna 2012, 14:25:39 »
Zmažeš dáta.
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Linuxové počítadlo Automatická kompilácia jadra

daysleeper

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #4 kdy: 06 Dubna 2012, 18:16:41 »
Prosím smaže se tímto jenom odkaz na partišnu v mém případě sda8, nebo se vymažou všechna data tam uložená?

Tvůj dotaz není jednoznačný. Pokud je to opravdu jen (symbolický) odkaz, pak tradiční nástroje (rm, nautilus) použijí unlink, který maže pouze ten odkaz, ne cíl.

Pokud tím ale myslíš to, že máš oddíl připojený (mount) na adresáři /zaloha, pak pomocí např. rm -rf /zaloha dojde k vymazání všech souborů na oddíle (zjednodušeně řečeno). Klasické programy (nautilus) ho ale odmítnou vymazat, protože "se používá" (je připojený).

PepanB

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 06 Dubna 2012, 20:07:27 »
Prosím smaže se tímto jenom odkaz na partišnu v mém případě sda8, nebo se vymažou všechna data tam uložená?

Tvůj dotaz není jednoznačný. Pokud je to opravdu jen (symbolický) odkaz, pak tradiční nástroje (rm, nautilus) použijí unlink, který maže pouze ten odkaz, ne cíl.

Pokud tím ale myslíš to, že máš oddíl připojený (mount) na adresáři /zaloha, pak pomocí např. rm -rf /zaloha dojde k vymazání všech souborů na oddíle (zjednodušeně řečeno). Klasické programy (nautilus) ho ale odmítnou vymazat, protože "se používá" (je připojený).
Moc díky za vysvětlení. Myslel jsem připojený oddíl. Budu muset dávat pozor i ntfs partišny s Win a daty. Je povolený plný přístup a tak jedním smazáním adresáře bych o ně mohl přijít >:(

donny

• Závislák
« Odpověď #6 kdy: 07 Dubna 2012, 01:03:02 »
Tak se trosku nudim a nemohl jsem si to nevyzkouset, tak posilam vystup:

[root] /home/donny # mkdir -p /tmp/test/{co_pripojit,kam_pripojit}
[root] /home/donny # touch /tmp/test/co_pripojit/soubor_existuje
[root] /home/donny # ls /tmp/test/co_pripojit/
celkem 0
-rw-r--r-- 1 root root 0  7. dub 00.55 soubor_existuje
[root] /home/donny # mount -o bind /tmp/test/{co_pripojit,kam_pripojit}
[root] /home/donny # ls /tmp/test/kam_pripojit/
celkem 0
-rw-r--r-- 1 root root 0  7. dub 00.55 soubor_existuje
[root] /home/donny # rm -rf /tmp/test/kam_pripojit
rm: nelze odstranit „/tmp/test/kam_pripojit“: Zařízení nebo zdroj jsou používány
[root] /home/donny # umount /tmp/test/kam_pripojit
[root] /home/donny # ls /tmp/test/co_pripojit/
celkem 0
[root] /home/donny #   
archlinux @ i7-6700/GTX1080 8G/32G DDR4/.5TB NVMe/WD RED 3TB | Raspbian 8 @ Raspberry Pi
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better!

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.