Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Anketa

Jaké máte na svém nejpoužívanějším počítači OS a softwary?

Legální komplet, ani jeden program (včetně her) není nelegální. Vše jsem si koupil.
Legální všechny OS a nelegální nějaké programy nebo hry.
Nelegální některý OS a nelegální nějaké programy nebo hry.
Kromě OpenSource je vše nelegální včetně her. Nic jsem si nikdy nekoupil.
Kromě nelegálního SW mám i kradený počítač, notebook.

Autor Téma: Legální obsah obecně - muzika, filmy, knihy, sw  (Přečteno 3681 krát)

compaq

• Závislák
  • Díky všem za rady a tipy.
Legální obsah obecně - muzika, filmy, knihy, sw
« kdy: 23 Dubna 2012, 09:00:35 »
Jiná řešení popište. Díky.
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

Tadeáš Pařík

• Předseda občanského sdružení Ubuntu ČR a člen placené komunitní podpory
    • Ubuntu.cz
Re:Legální OS a software?
« Odpověď #1 kdy: 23 Dubna 2012, 09:05:14 »
Bože  ;D +1 (Ale pobavil si, hlavně ta poslední možnost...)
Do života je třeba mít připravený rozum, nebo provaz.

Ubuntu 14.04 64 bit / Windows 10 Pro - Intel DH87MC, Intel Core i7-4771, 8GB Ram, Kingston HyperX 3K SSD 120GB, Intel HD 4600 a ASUS GTX660-DC2OCPH-2GD5
Ubuntu 14.04 64bit - HP ProBook 4525s
Ubuntu 14.10 32bit - ThinkPad R52 (testování)

pariktadeas@jabbim.cz

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #2 kdy: 23 Dubna 2012, 09:13:49 »
Tak jsem si zvolil první možnost, i když "vše" jsem rozhodně nekoupil. Sice mám pár programů nakoupených, ale zrovna nemám žádné nainstalované :)

compaq

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 23 Dubna 2012, 09:15:30 »

Takových "100% legálů" jsem už viděl. Někdy jsme se i ze srandy vsadili i o flašku. Stačilo mi pár minut a už to lítalo. Vždy jsem něco našel. Nějaký malý starý softík pro win, který dělá prostorová tlačítka, ale nelze ho používat komerčně... Ale kámoš si za web vzal prachy... Jinej zase stříhal muziku na demu (který si pravidelně obnovoval) a taky si za to vzal prachy... Další holka zalamovala školní časopis na demu, ale i s inzeráty... A těch různých antivirů a demoodvirovávačů...

Stručně: Používat komplet legální počítač jsem já ještě nikdy v životě neviděl. Mám holt smůlu.  ;)
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

compaq

• Závislák
Legální obsah obecně. Filmy, muzika a knihy.
« Odpověď #4 kdy: 23 Dubna 2012, 09:24:18 »
Jiné řešení popište zde.

Obecně jsem zatím vypozoroval, že uživatelé Windows používají víc nelegálního softwaru než Linuxáci, ale Linuxáci vedou v nelegálních médiích. Máte jiné zkušenosti?
« Poslední změna: 23 Dubna 2012, 09:29:59 od compaq »

Martin Šácha

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
Re:Legální obsah obecně - muzika, filmy, knihy, sw
« Odpověď #5 kdy: 23 Dubna 2012, 09:43:27 »
Sloučil jsem ti ty dvě témata do jednoho, nemá smysl řešit tu samou věc 2x.
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

compaq

• Závislák
Re:Legální obsah obecně. Filmy, muzika a knihy.
« Odpověď #6 kdy: 23 Dubna 2012, 09:55:05 »
Pěkné dopoledne pokud to myslíš vážně . V CZ osa je děs . Nedivím se že lidé stahují kopírují atd. Každé prodané medium CD,DVD.Blu-ray jde ose. Někde jsem četla debatu o fotografovy který nevidí důvod platit za prázdné cd ose když na toto koupené cd chce dávat svoji práci. Originály jsou předražené ale po čase jsou levnější jak v papírové, obalu ca 50kkč nebo v klasickém plastovém cca 200kč . Pokud někdo koupí si film jako novinku a nahraje například na Uložto či stahnu.to nemají lidé už potřebu kupovat zlevněné originály. Novinky by měli stát kolem 300 kč podle mého názoru a vydělají všichni. Jednou byl rozhovor s předsedkyní OSA v Cz . Kde jasně řekla že nemá ani jedno přepálené dvd cd. Jeden komentář mě k tomu zaujal.... . "Asi máte dobrý plat když si můžete dovolit cd pro děti s pohádkou za 500 kč. " Ano ceny jdou dolů doufám že to bude jen pro prospěch vše. Všimla jsem si že už jsou i levnějsí Blu-ray cca 200 kč.

Díky za reakci. Odpovídám:

Nemyslím to vážně, je to jen anketa a zajímá mě to jen tak z nudy...
OSA jsou lumpi a platí jí každý, za kopírku, přehrávač, mobil, CD-R, flešky, paměťové karty a nevím co ještě... Tyto peníze jdou například i malířům a sochařům, i když jejich díla nikdo nekopíruje... Taky pochybuji, že by si nějakého básníka někdo pirátil do Kindlu...
Nesouhlasím s tebou se slovem "předražené". S tím slovem mám osobně problém. Předražené není nic, co se nabízí, nebo prodává.
Co se týče stahování pohádek, tak jsem dětem koupil pár DVD po 49 a 99 (Večerníčky z Blesku apod.) a DVD je tak oreklamované, že malé (předškolní) děti nejsou schopny se tím prokousat a musí sledovat 1/4 hodiny upoutávky na kraviny. Takže to skončilo tak, že jsem to samé stáhnul a vypálil a byl od reklam klid.
Stejně tak jsem přepaloval i dražší koupená DVD, která děti rasí a často skončí například na zemi v autě. Když tam leží DVD za 399, tak z toho rostu a jsem na potomky nepříjemný. Když tam je kopie, je mi to fuk.
Předsedkyni OSY na nelegálních filmech nenachytáš, ale kdybys prohlédla její šatník, nějaká ta kabelka (ne úplně originál) by se našla. Stačí i pásek s logem DG, který vlastně vůbec nenosí. Okopírovaný recept na cake z kuchařky, který jí dala kámoška na srazu taky není košér. A co ta krabice audio kazet na chalupě? O tom, že možná tajně šňupe koks koupený v klubu u záchodků ani nemluvě...
:-)
« Poslední změna: 23 Dubna 2012, 09:56:54 od compaq »

compaq

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 23 Dubna 2012, 09:55:45 »
Sloučil jsem ti ty dvě témata do jednoho, nemá smysl řešit tu samou věc 2x.

V pohodě. Výsledek druhé ankety je stejně jasný.

Tadeáš Pařík

• Předseda občanského sdružení Ubuntu ČR a člen placené komunitní podpory
    • Ubuntu.cz
« Odpověď #8 kdy: 23 Dubna 2012, 10:00:50 »

Takových "100% legálů" jsem už viděl. Někdy jsme se i ze srandy vsadili i o flašku. Stačilo mi pár minut a už to lítalo. Vždy jsem něco našel. Nějaký malý starý softík pro win, který dělá prostorová tlačítka, ale nelze ho používat komerčně... Ale kámoš si za web vzal prachy... Jinej zase stříhal muziku na demu (který si pravidelně obnovoval) a taky si za to vzal prachy... Další holka zalamovala školní časopis na demu, ale i s inzeráty... A těch různých antivirů a demoodvirovávačů...

Stručně: Používat komplet legální počítač jsem já ještě nikdy v životě neviděl. Mám holt smůlu.  ;)

Ad WIN + programy -> Jelikož máme smlouvu s Microsoftem, tak mě v průměru stojí licence okolo 3 - 4 stovek, tak by byl člověk sám proti sobě, aby si to nekoupil. Nicméně většinu z toho stejně nepoužívám, nebo jen naprosto minimálně.

Ad Linux -> většina softwaru se dá pořídit zadarmo, nicméně nemám problém koupit

Ad hry -> to co mám doma, tak jsem si koupil, tzn. buď originální balení nebo nákupem přes internet (centrum softwaru), nicméně hraju tak strašně málo, že na ty krabičky stejně padá prach

Jiné speciální programy nepoužívám, potažmo budu-li mluvit o práci, tak na to mám služební notebook, kde licence řeší firma
Do života je třeba mít připravený rozum, nebo provaz.

Ubuntu 14.04 64 bit / Windows 10 Pro - Intel DH87MC, Intel Core i7-4771, 8GB Ram, Kingston HyperX 3K SSD 120GB, Intel HD 4600 a ASUS GTX660-DC2OCPH-2GD5
Ubuntu 14.04 64bit - HP ProBook 4525s
Ubuntu 14.10 32bit - ThinkPad R52 (testování)

pariktadeas@jabbim.cz

compaq

• Závislák
« Odpověď #9 kdy: 23 Dubna 2012, 10:12:43 »
Já se 99% nelegálního času zbavil přechodem na Ubuntu a hlavně na OpenOffice, ve kterém dělám 95% práce.

janek-m

• Host
« Odpověď #10 kdy: 23 Dubna 2012, 11:42:57 »
tak zapojím sa aj ja. S prechodom na Linux som prestal používať nelegálny soft na 99%. Všetko, čo som potreboval som našiel v Centre softvéru a čo som nenašiel stiahol som si z netu na rôznych linuxových stránkach. Používam iba jeden taký soft - istý prekladový slovník, ktorý by som nemal problém kúpiť, keby zo strany danej firmy neboli také podmienky ako sú. Ale to nebudem rozoberať.
Čo sa týka Win, ten už nepoužívam, v dualboote ho mám iba na PC, ktorý "okupuje" prevažne môj syn kvôli hrám, ale aj ten objavil čaro Linuxu a často sa do tohto OS prepína. No a či je legálny si môžte domyslieť.  ;)

compaq

• Závislák
« Odpověď #11 kdy: 23 Dubna 2012, 11:52:55 »
Já mám zase archivní Windows (náhodou OEM, koupené s NB) jen kvůli některým webovým stránkám, které prostě fungují jen s MSIE a potřebujeme je občas k práci. Je to vůbec "legální", web, který funguje jen s MSIE? A kvůli dávkové komunikaci s ignorantskou bankou RB.

Michal "Tylnesh" Kohútek

• Administrátor fóra
  • Stálý člen
    • Lords Of Tech
« Odpověď #12 kdy: 23 Dubna 2012, 12:00:10 »
Dal som druhú možnosť, pretože človek si nikdy nie je 100% istý, ale keďže používam pre osobné (a čiastočne profesné) účely Ubuntu bez akéhokoľvek ilegálne získaného softvéru a v práci máme na všetko zakúpené licencie (Altap Salamander, Total Commander, Win 7, Visty, antivíraky... proste všetko), tak si trúfam povedať, že som čistý. Hry v poslednej dobe hrávam takmer výlučne z Humble Indie Bundle a aj na ne nemám čas. Navyše u mojich rodičov je bežne používaný len jeden počítač s Ubuntu 11.10 a tam je všetko legálne, dokonca ani len stiahnuté multimédia - všetko rieši Youtube, 8tracks, otcova zbierka DVDčiek. Takže compaqove tvrdenia, že neexistuje čiste legálna mašina sú falošné :P
https://lordsoftech.com

Registered Linux User #506395

--- Smartphone 0: Apple iPhone 13 Pro
--- Laptop 0: Apple Macbook Air M1
--- Laptop 1: Dell Latitude 5440
--- Laptop 3: Tuxedo InfinityBook Pro 14 Gen7
--- Workstation: Ryzen 7 2700X, RX 5700XT, 32GB RAM
--- Other: Niekolko kusov od kazdeho vydaneho variantu Raspberry Pi, VisionFive 2, apod.

compaq

• Závislák
« Odpověď #13 kdy: 23 Dubna 2012, 12:01:40 »
Takže compaqove tvrdenia, že neexistuje čiste legálna mašina sú falošné :P

Čti pozorně, nepsal jsem, že neexistuje, ale že já jsem ho nikdy neviděl.

Michal "Tylnesh" Kohútek

• Administrátor fóra
  • Stálý člen
    • Lords Of Tech
« Odpověď #14 kdy: 23 Dubna 2012, 12:05:23 »
Takže compaqove tvrdenia, že neexistuje čiste legálna mašina sú falošné :P

Čti pozorně, nepsal jsem, že neexistuje, ale že já jsem ho nikdy neviděl.

Prepáč, máš pravdu. Asi to bude tým, že s tvojou dlhou praxou sa mi to zlialo dokopy :D. Navyše v dnešnej dobe už nie je takmer žiaden problém udržať PC čisté od nelegálneho sajrajtu. Samozrejme pokiaľ k nemu nepustíš "strýka čo sa vyzná do počítačov" s vypáleným DVD všehovakých cracknutých nástrojov na údržbu PC, MS Office, cracknutých antivirákov apod... Takíto ľudia si pravdepodobne ani neuvedomujú čo činia, ale aj tak ma hrozne rozčulujú.
https://lordsoftech.com

Registered Linux User #506395

--- Smartphone 0: Apple iPhone 13 Pro
--- Laptop 0: Apple Macbook Air M1
--- Laptop 1: Dell Latitude 5440
--- Laptop 3: Tuxedo InfinityBook Pro 14 Gen7
--- Workstation: Ryzen 7 2700X, RX 5700XT, 32GB RAM
--- Other: Niekolko kusov od kazdeho vydaneho variantu Raspberry Pi, VisionFive 2, apod.

compaq

• Závislák
« Odpověď #15 kdy: 23 Dubna 2012, 13:19:17 »
Takíto ľudia si pravdepodobne ani neuvedomujú čo činia, ale aj tak ma hrozne rozčulujú.

Společenská nebezpečnost nelegálního SW je v porovnání s lehkými topnými oleji, dálnicemi, tržnicemi, kde mizí (naše) miliardy minimální. Takže, mě to rozčiluje taky, ale je to až asi na padesátém místě. Je to asi, jako když někdo pustí kámoše zadarmo na fesťák zadem...

superbo

• Stálý člen
  • **
  • ???
« Odpověď #16 kdy: 25 Dubna 2012, 15:48:22 »
No, První možnost jsem zvolil kvůli netbooku, ale jinak plánuju na notebook dát nelegál win XP (stejně se už stáhly z prodeje) společně s (nejspíše) legálním Ubuntu 12.04. Některý sw mám koupený, některý zase ne :D když to jde nad 200,- tak stahuju :D
Acer Aspire V3-571G-53234G1TMaii - Intel Core i5 3230M, Grafika Intel HD 4000 + Nvidia GeForce GT 730M, 8GB DDR3, 128GB SATA SSD
Dell Latitude 5480 -  Intel Core i5 7200U, Intel HD Graphics 620, 16GB DDR4-2400MHz, 128GB SSD
Stolní PC - MB ASRock X570 PRO4, AMD Ryzen 5 3600, AMD Radeon RX 5600 XT, 32GB DDR4 3200MHz, 480GB nvme + 480GB SATA SSD

JARDA001

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #17 kdy: 28 Dubna 2012, 16:36:01 »
Tak já mám na všech komplech už jneom linux a legální widle na notesu. Hry nehraju, aplikace se používám taktéž OSS takže legal. No a mejch asi 40GB hudby se snažím postupně legalizovat nákupem origo CDs&DVDs. Nicméně pro osobní použití no problém takže...;)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.