Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Kaffeine + DVB-T + Multiplex 2 + Ubuntu 12.04  (Přečteno 3902 krát)

Pavel Brandýský

Kaffeine + DVB-T + Multiplex 2 + Ubuntu 12.04
« kdy: 06 Června 2012, 20:22:53 »
Zdravím,

po dlouhé době jsem se rozhoupal a zakoupil DVB-T USB přijímač. Jedná se o tento Evolve DVB-T tuner. Dle recenzí na internetu jsem si zjistil, že uvedený typ má podporu v linuxu. Po nákupu jsem však zjistil, že se uvnitř skrývá jiný hardware IT9135 - ITE Inc. Generic 9006 Device s plánovanou podporou až od jádra 3.3.. Našel jsem však výborný návod, který je plně funkční a USB DVB-T tuner v systému "ožije".

Problém však nastal, v čem sledovat TV. ME - TV ve 12.04 "stávkuje". Ve VLC media playeru to celkem funguje, ale je to dost těžkopádné s přepínáním programů a nějak jsem nebyl schopen zprovoznit záznam na disk. Jako asi nejlepší mě zatím přijde Kaffeine. Obsluha programů dobrá, EPG super v češtině, nahrávání na disk také funguje, obraz vynikající. Mám však jeden problém.

Kaffeine naladí pouze multiplex 1, tedy multiplex české televize + rozhlas. Multiplex 2 (Nova, Prima.......) není schopen naladit. Nevím proč. Při ladění se objeví síla signálu, parametr SNR ukazuje 98%. Přesto se nic nenačte. Co se týká souboru scanfile.dvb a části [dvb-t/cz-All], tak tam ty kmitočty i parametry pro multiplex 2 jsou a ověřil jsem si, že jsou správně. Vysílač DVB-T programů je u mne Buková hora (Ústí nad Labem). Soubor channel.conf, který jsem si vygeneroval pomocí utility "scan", je mi u Kaffeine na nic. Co jsem zjistil, tak Kaffeine pravděpodobně ukládá naskenované programy do souboru sqlite.db.

Proto jsem se chtěl zeptat, zda s editací tohoto souboru máte někdo zkušenosti a nebo, zda někdo nepřijímáte signál z Bukové hory a případně mě soubor sqlite.db neposkytl, snad by mě to pomohlo. Díky.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
Re:Kaffeine + DVB-T + Multiplex 2 + Ubuntu 12.04
« Odpověď #1 kdy: 07 Června 2012, 19:59:49 »
Ten tvůj channels.conf když načteš ve VLC ti správně přehrává multiplex 2?
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

Pavel Brandýský

« Odpověď #2 kdy: 08 Června 2012, 06:30:33 »
Ten tvůj channels.conf když načteš ve VLC ti správně přehrává multiplex 2?
No, s tím VLC je to také zajímavé. Pokud načtu channels.conf ve VLC, ty kanály se zobrazí v seznamu skladeb. Jenže je někde závadička a funguje to tak, že vždy běží jen první program z daného multiplexu. Tedy lze jen ČT1 nebo NOVA. Pokud vyberu ze seznamu skladeb jakýkoliv jiný program, naskočí znovu buď  ČT1 nebo NOVA.
Pokud ale ve VLC postupuji tak, že jdu Media - Zachytávací zařízení a tam si nastavím TV(digital) a frekvenci multiplexu, tak přepínám programy daného multiplexu přes Přehrávání - Program - Nova, Nova cinema, atd.. To funguje bez problému, oba multiplexy.

Ještě jsem včera laboroval s Totemem, dohrál jsem totem plugin gnome-dvb-daemon plus závislosti, ale Totem nepřehraje bohužel vůbec nic. Má sice velmi hezkého průvodce laděním dvb-t programů, ale bohužel nenalezne ani jeden multiplex. Chová se obdobně, jako ME-TV, které též nefunguje. U obou programů jsem si všiml jedné věci. Po spuštění programů se mi začne v indikátoru Sledování zátěže systému vykreslovat činnost v okně Síť. Dle barev je síťový provoz identifikován jako "místní". Především u ME-TV se "rozblázní" pevný disk a protože program se chová velmi přimrzle, disk ztiší, až když kill-nu proces me-tv-server. Ale to jen na okraj, koukal jsem, že se tu již ME-TV ve 12.04 řeší.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #3 kdy: 08 Června 2012, 11:32:03 »
Zajímavé. Je mi líto, více neporadím. Me-TV a Totem s pluginem... to je jejich běžné (nepoužitelné) chování. Gnoe Mplayer jsem nerozchodil s DVB-T ani vývojovou 1.0.7a.

Z těch malých zbývá tedy Kaffeine, VLC, případně MPlayer(SMPlayer).

Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

Pavel Brandýský

« Odpověď #4 kdy: 08 Června 2012, 13:39:40 »
Zajímavé. Je mi líto, více neporadím. Me-TV a Totem s pluginem... to je jejich běžné (nepoužitelné) chování. Gnoe Mplayer jsem nerozchodil s DVB-T ani vývojovou 1.0.7a.

Z těch malých zbývá tedy Kaffeine, VLC, případně MPlayer(SMPlayer).

Nevadí, i tak děkuji. Na koukání mám doma "velkou bednu"  :) . To Evolve jsem si pořídil hlavně kvůli možnosti nahrávání dokumentárních a přírodopisných filmů, když nemám čas je sledovat v reálném čase. Nicméně uvidím po pár aktualizacích, třeba se to časem odstraní. Ještě mě napadlo, že problém by mohl být v tom, že ten MPX z Bukové hory jede s nějakými odchylkami od standardu, případně, že Evolve se stávajícím firmwarem si s tím prostě neporadí. Ale budu bádat dál a své poznatky sem přiložím, třeba budou někomu k užitku  ;).

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.