Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Po aktualizaci neustále na něco čeká  (Přečteno 6687 krát)

frantem

• Návštěvník
Po aktualizaci neustále na něco čeká
« kdy: 06 Srpna 2012, 11:23:59 »
Dobrý den,

Před třemi měsíci jsem přešel na nejnovější verzi ubuntu. Máme počítač z planea a už pět let, ale i tak to celkem zvládal líp než verzi předchozí.

Aktualizační program jsem nechal ať aktualizace kldině stahuje, ale instalaci budu spouštět jen já. Jenže když jsem minulý týden dal instalovat aktualitace, tak se to celý seklo a stáhlo celej system znova (částečné povýšení se spustilo uplně samo jako aktualizace, protože prý není možné získat aktuální stav balíků nebo co...)

No a teď prostě kliknu na nabídku programů a nic.. po chvíli vyjede a čekám až pět minut než se mi pohne myš. pak najednou lítá systém rychle jak blázen, tak spustím internet nebo jakýkoliv program a zase chrápe i několik minut. V internetovém prohlížeči to každé pul minuty píše "čekání na mezipaměť" a při tomto čekání zamrzá celý systém. Včera dokonce zničehonic zamrzl tak, že mi na klávesnici začaly blikat capslock a scrolllock diody a musel jsem ho restartovat natvrdo.

Nevíte někdo prosímvás co s tím je ? Zkoušel jsem to přeinstalovat na windows, stejně to napsalo že oddíl disku je formátován na ext4 a už nemůže být na ntfs a vista po mě hodila košem... Takže jsem vázán na ubuntu... Čeká to klidně i na 1kb... prostě když system čeká, tak mrzne kompletně... co třicet sekund na dvacet až třicet sekund, takže teoreticky furt...

Omlouvám se za román, nevím jak to stručnej popsat. Stav PC je zoufalý :(

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
Re:Po aktualizaci neustále na něco čeká
« Odpověď #1 kdy: 06 Srpna 2012, 11:26:13 »
Jedeš na novějším jádru než bylo to před aktualizací?
Co udělá
Kód: [Vybrat]
sudo apt-get install -f?
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

frantem

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 06 Srpna 2012, 11:54:19 »
Tu otázku s tím jádrem netuším jak zodpovědět. jelikož netuším kde takové informace hledat.
Ovšem příkaz jsem zkusil a napsalo to: http://www.sdilej.eu/pics/cc82900a10a89da87506307c85c79903.png

Stav pc i po restartu je furt stejný. Prostě pořád mrzne čekáním na mezipaměť. A klasicky shazuje co může (to jsem zapomněl dopsat, že když čeká moc dlouho, tak shodí všecky aplikace co mu přijdou pod ruce).

vyfotil jsem i sledování systému raději:
http://www.sdilej.eu/pics/0bbdee817c780d921669ff439e5728aa.png

A taky bych měl asi ještě doplnit že pokud přetahuji soubory (jak kopírování tak přesouvání) tak to rpvních 40 - 41MB skopíruje rychle a potom se to sekne a až po nějaké chvili probíhá akce dál.

František Zatloukal

• Závislák
    • frantisek.zatloukalu.eu
« Odpověď #3 kdy: 06 Srpna 2012, 12:39:30 »
Zkus, co udělá:
uname -a
First they ignore you, then they laugh at you,
then they fight you, then you win.
Powered by Fedora 22 | Ubuntu 15.10

Rover623

« Odpověď #4 kdy: 06 Srpna 2012, 12:56:14 »
Já bych zkusil opravu, když spustíš LiveCD a dáš instalaci, měl by jsi tam mít ve výběru buď "Opravit poškozený systém" nebo "Přejít z vydání 12.04 na 12.04", což by mělo nastrkat balíky z CD na disk.

Verzi jádra zjistíš ze "Sledování systému" na první záložce, měl by jsi mít 3.2.x-27, nevím jaké číslo má být místo toho "x", ale to není podstatné. Podstatná jsou ta 2 první čísla. Pokud máš jiné jádro vrať 3.2

frantem

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 06 Srpna 2012, 16:01:30 »
3.2.0-27-generic #43-Ubuntu SMP Fri Jul 6 14:46:35 UTC 2012 i686 athlon i386 GNU/Linux

Oprava je problém, jelikož jsem přecházel z CD nainstalvoaného 10.10 a pak prostě postupně až na tuto verzi. Problém je ten že dřív sem CD si nechal posílat poštou.. dnes to nejde a tak sice stáhnu ale nevypálím, jelikož to napíše že to selhalo (po tom co to asi deset minut chrápe a poshazuje všecko včetně gnome-panel.

Zas se mi ale nechce instalovat verze 10.10 a pak prostě doufat že se přechody podaří... to je jak hrát na slepou bábu a doufat že nevrazím do stromu. Ovšem jak vidím, asi mi nic jiného nezbývá :( nebo je ještě nějaká možnost jak systém opravit ?

Dandim

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 06 Srpna 2012, 16:26:44 »
Pokud budeš instalovat 12.04 tak jedině čistou instalací. Žádné přechody. Stáhni si ISO a zkopíruj na USB. http://wiki.ubuntu.cz/Instalace
Před zkopírováním zkontroluj stažené ISO pomocí md5sum nebo sha256sum...

frantem

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 06 Srpna 2012, 19:27:21 »
Jehehe, to je pěkný, ovšem USB je něco, co mi rozhodně dostupný není. (máme doma kupu paměťovek, to stačí). Takže hold vyzkouším nějakou ze starších verzí (mám třeba i 7.10 :D to bude řezba...) a kdyžtak koupit !?@#! 7 asi jak to tak vidim :( To je hruza, já mrkvosoft nemám rád :(

i tak díky moc za rady. To že mi nefunguje počítač je má vina a nedá se nic robit mno x(

František Zatloukal

• Závislák
    • frantisek.zatloukalu.eu
« Odpověď #8 kdy: 06 Srpna 2012, 19:29:30 »
To není dobrý nápad(zkoušet staré verze). Zkus čistou instalaci 12.04 z paměťové karty(pokud to Tvá základka podporuje).
First they ignore you, then they laugh at you,
then they fight you, then you win.
Powered by Fedora 22 | Ubuntu 15.10

frantem

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 07 Srpna 2012, 15:35:48 »
Bohužel nepodporuje. ovšem nakonec se mi úspěšně povedlo vypálit funkční ISO a tak jsem se dal do instalace systému. Sice první instalace skončila po pěti hodinách napínání fiaskem protože se rozfoukal vítr a klasicky se nám na Určicku podotýkaly dráty, takže tma... Ale druhý pokus se povedl. Celá instalace trvala víc jak šest hodin, co musí být tutovej rekord pro náš počítač (nikdy to dýl jak hodinu netrvalo...)

Bohužel zavaděč si nahodil rozlišení statisíců pixelů a tak se hází out of range a nemohu opravit tuto banální chybu jelikož v centru softwaru pro ubuntu není ani grub customizer ani gnome-panel .. což mi sice přijde jo sakra divné, ale bohužel tam prostě nejsou :(

Stav PC po reinstalu je takový že po cca 15 minutách spouštění zobrazí plochu a poté mám šanci spustit jednu aplikaci která chvili jde (jak je vidět píšu semky celkem román a furt mi to jde psát)... V předchozích pokusech se vždy system pomalu zhroutil až mi zustalo jen zšedlé okno prohlížeče firefox a po pul hodině mi došla trpělivost a přišel na řadu spínací čudlík počítače... Bohužel prostě po nedávném selhání aktualizací se z počítače stal totální šrot totálně k ničemu...

jiri.podvolecky

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 07 Srpna 2012, 15:55:08 »
A když vám to teda po instalaci novější jde tak pomalu, nestálo by za pokus nainstalovat Xubuntu ? To je taková upravená verze Ubuntu pro starší počítače.

frantem

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 07 Srpna 2012, 16:42:34 »
Tak já těm verzím nikdy řádně nerozumněl. Co mi říkali "jiní" tak na výkon je prý nejlepší lubuntu.. Těch verzí je moc, každá píše o sobě jak je vyjímečná a proto jsem vždy zůstal u Ubuntu. Navíc jsem četl že se dá nastavit buď 2d nebo právě gnome-panel který nároky na výkon sníží a že poslední verze ubuntu nároky na výkon též oproti předchozí snižuje... Mám to tedy chápat tak, že i přes tyto "vychytávky" je ubuntu prostě náročný a pokud mám doma "verk" tak si musím zas pěkně od začátku formátováním oddílu... nainstalovat další systém ? :(

Cuore

• Závislák
« Odpověď #12 kdy: 07 Srpna 2012, 17:44:36 »
no podle toho co píšeš mě osobně dost zajímá, na jakém hardwaru to provozuješ, sválně nás překvap  ;)

menom

• Návštěvník
« Odpověď #13 kdy: 08 Srpna 2012, 02:03:16 »
Citace
A taky bych měl asi ještě doplnit že pokud přetahuji soubory (jak kopírování tak přesouvání) tak to rpvních 40 - 41MB skopíruje rychle a potom se to sekne a až po nějaké chvili probíhá akce dál.

Keď je to také spomalené, mohol by si napísať do terminálu a dať sem výstup z:

sudo hdparm -i /dev/sda
« Poslední změna: 08 Srpna 2012, 02:11:39 od menom »
http://liveusb.info/dotclear/index.php?pages/install

frantem

• Návštěvník
« Odpověď #14 kdy: 08 Srpna 2012, 14:44:05 »
:D No ono to byl takový kup do rány na hlavu. rychle se potřeboval doma tehdá počítač a nějak se rodičové nedokázali domluvit a pak se natvrdo prostě zajelo do Planeo elektra a koupilo co bylo ve výloze. Upřímě.. divím se že se mi povedlo i včera nainstalovat nový systém, který jde spustit a chvíli dokonce jede... :D Ale funguje.. :) Už od chvíle kupu tam nefunguje řádně zdroj takže se zapíná počítač stylem "zmáčknu start tlačítko, počkám, zmáčknu tuškou reset tlačítko,.. počkám a počítač se spustí".. ale jak to u nás doma chodí z těch prioritnějších hlav "v pohoděěě", takže problémy tohoto typu raději pomíjím, jelikož nehodlám do takovýho kupu investovat, když pak přijde někdo... a zase to po..tahá po zemi až se to celý třepe aby si vzal prodlužku... (rodinný vztahy na urovni :D )

Co se týče výpisu hdparm tak:

Citace
/dev/sda:

Model=WDC WD2500KS-00MJB0, FwRev=02.01C03, SerialNo=WD-WCANKH612736
 Config={ HardSect NotMFM HdSw>15uSec SpinMotCtl Fixed DTR>5Mbs FmtGapReq }
 RawCHS=16383/16/63, TrkSize=0, SectSize=0, ECCbytes=50
 BuffType=unknown, BuffSize=16384kB, MaxMultSect=16, MultSect=16
 CurCHS=16383/16/63, CurSects=16514064, LBA=yes, LBAsects=488397168
 IORDY=on/off, tPIO={min:120,w/IORDY:120}, tDMA={min:120,rec:120}
 PIO modes:  pio0 pio3 pio4
 DMA modes:  mdma0 mdma1 mdma2
 UDMA modes: udma0 udma1 udma2 udma3 udma4 udma5 *udma6
 AdvancedPM=no WriteCache=enabled
 Drive conforms to: Unspecified:  ATA/ATAPI-1,2,3,4,5,6,7

* signifies the current active mode

Jinak prostě integrovaná 64 Mega paměť nvidia 3d grafika, co už několik let ztrácí postupně schopnosti 3d...
Ramka 937,8 MiB
Procesor AMD Athlon(tm) 64 X2 Dual Core Processor 3600+ × 2

Jináč mi to teď stahovalo a instalovalo 350 aktualizací a proběhly bez komplikací, systém jede sice stále stejně, ale... jede..

menom

• Návštěvník
« Odpověď #15 kdy: 09 Srpna 2012, 00:01:34 »
Chcel som pozrieť či je tam zapnuté WriteCache.
WriteCache=enabled
Tak to je OK.

Skúsil by som memory test a skontrolovať zdravie hdd či nemá vadné sektory.
Problém môže byť s hardware, napríklad, keď píšeš, že nefunguje poriadne zdroj.
http://liveusb.info/dotclear/index.php?pages/install

jadd

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #16 kdy: 09 Srpna 2012, 01:24:51 »
Citace
protože prý není možné získat aktuální stav balíků nebo co...)
neměl jsi náhodou některé verze balíků v zamrzlém stavu?

To byl právě můj důvod přechodu. Je tam sice fce v Synapticu k zamrznutí verzí, tak aby se nepokusily vybrané aktualizovat, ale pak se stane přesně tohle. Už nejdou některé jiné balíky.

Citace
Zkoušel jsem to přeinstalovat na windows, stejně to napsalo že oddíl disku je formátován na ext4 a už nemůže být na ntfs a vista po mě hodila košem..
blbost, něco si dělal špatně.

Zkopíruj celý obsah /var/log/messages , syslog
« Poslední změna: 09 Srpna 2012, 01:37:16 od jadd »

frantem

• Návštěvník
« Odpověď #17 kdy: 09 Srpna 2012, 09:56:42 »
Dá se spustit memorytest nějak z plochy ? Zavaděč si totiž špatně nastavil rozlišení a momentálně chtít nainstalovat nějakou aplikaci je bláznivý nápad s neblahým zamrzlým koncem čekajícím na tvrdý reset, takže nemám zatím jak odstranit to jeho out of range a místo spuštění systému vybrat test... :( .. Či pokud existuje příkaz který nastaví do grub2 rozlišení, tak ho vřele s díkem uvítám.

HDD sice jede ale už od chvíle nakoupení vista tehdá hlásila, že je tam jakási poškozená část o miniaturní velikosti. Jak jsem psal co se zdroje týče, to samo mi bylo tehdy odpovězeno rodičem který počítačům nerozumí "v pohodě"... a nic se neřešilo, je proto možný, že se od tý doby ta miniaturní velikost nafoukla... :(

Když jsem zkoušel tu vistu a vybral sd1 kde je linux, dal zformátovat na ntfs, tak to šlo v poho a v pulce formátování napsalo, že na tento oddíl nelze instalovat operační systém windows vista a vyšunulo mi to CD.. při více pokusech vždy to samé. Ani při pokusu dát to na oddíl data (sd2) který je odjakživa ntfs, to neudělalo nic jinýho :(

Jak mám prosím ten obsah " /var/log/messages , syslog" zkopírovat ? :)

Cuore

• Závislák
« Odpověď #18 kdy: 09 Srpna 2012, 10:31:30 »
Dá se spustit memorytest nějak z plochy ? Zavaděč si totiž špatně nastavil rozlišení a momentálně chtít nainstalovat nějakou aplikaci je bláznivý nápad s neblahým zamrzlým koncem čekajícím na tvrdý reset, takže nemám zatím jak odstranit to jeho out of range a místo spuštění systému vybrat test... :( .. Či pokud existuje příkaz který nastaví do grub2 rozlišení, tak ho vřele s díkem uvítám.

Zavadeč si jednoduše uprav pomocí terminálu. Zadej
sudo gedit /etc/default/grub tam najdi řádek
#GRUB_GFXMODE=640x480 ten odkomentuj smazáním
# znaku na začátku a dosaď si rozlišení jaké potřebuješ. Pak ulož, zavři a zadej přikaz
sudo update-grub

frantem

• Návštěvník
« Odpověď #19 kdy: 09 Srpna 2012, 13:54:32 »
Děkuji za podrobný návod.

vyšlo to až na durhý pokus jelikož jsem si při prvním editování nevšiml že mám nezatextovaný hidden timeout, takže sice žádný out of range ale chvili jen fialová barva a blik system :D ... Memory test neukázal žádnou chybu, projelo to všecko třikrát a nic.

Potíž u systému je taky znatelná ušima. jelikož normálně tento levný pc prostě hučí, škrčí, vrčí... ale když se sekne tak hučí jen větřáky, prostě to čeká na spásu a potom najednou hrrrrrrrrrrrrrrrrrr se ozve a všecko se načte a za chvíli zas... A já nemám šajnu co to je :(

jadd

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #20 kdy: 09 Srpna 2012, 17:15:46 »
zkopírovat to můžeš třeba z Livecd, když ti to hned zamrzá, ale to jsem z toho moc nepochopil. V Livecd nemusíš lézt do konzole.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

frantem

• Návštěvník
« Odpověď #22 kdy: 18 Srpna 2012, 01:15:29 »
HDD je sice po všech možných testech v pořádku bez jakéhokoliv záznamu erroru a podobně. Ovšem i přes kompletní sestavení počítače s ponecháním pouze HDD jede sice vše lépe, ovšem "čekání na mezipaměť" se děje neustále. Jelikož to dělá pouze na verzích vyšších než 10.10 tak zůstávám při názoru, že přirovnáním se z super systému s miliony možnostmi k systému ve tvaru "co nemusíš nastavovat, to nepokazíš" kdy nemá systém možnost ani toho spořiče a podobně... Se asi ořezalo toho víc než na co jsem byl já a především starší počítač zvyklý. Věřit tomu, že to vista napraví by byl zbabělý a pošetilý tah, ovšem byl jsem tak donucen k windowsům znovu utéct a to jen proto, aby mohli rodičové v klidu užívat internetové bankovnictví, které už nějakou dobu spustit díky "ne oracle" javě nejde a hlavně abychom mohli používat programy, které systém při "čekání na mezipaměť" projistotu neposhazuje, jak to nyní ubuntu dělá. I tak samozřejmě děkuji za tipy a rady, snaha byla.

jiri.podvolecky

• Návštěvník
« Odpověď #23 kdy: 22 Srpna 2012, 20:11:43 »
To je trošku smutnej knec.  :'(

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.