Dá se spustit memorytest nějak z plochy ? Zavaděč si totiž špatně nastavil rozlišení a momentálně chtít nainstalovat nějakou aplikaci je bláznivý nápad s neblahým zamrzlým koncem čekajícím na tvrdý reset, takže nemám zatím jak odstranit to jeho out of range a místo spuštění systému vybrat test...

.. Či pokud existuje příkaz který nastaví do grub2 rozlišení, tak ho vřele s díkem uvítám.
HDD sice jede ale už od chvíle nakoupení vista tehdá hlásila, že je tam jakási poškozená část o miniaturní velikosti. Jak jsem psal co se zdroje týče, to samo mi bylo tehdy odpovězeno rodičem který počítačům nerozumí "v pohodě"... a nic se neřešilo, je proto možný, že se od tý doby ta miniaturní velikost nafoukla...

Když jsem zkoušel tu vistu a vybral sd1 kde je linux, dal zformátovat na ntfs, tak to šlo v poho a v pulce formátování napsalo, že na tento oddíl nelze instalovat operační systém windows vista a vyšunulo mi to CD.. při více pokusech vždy to samé. Ani při pokusu dát to na oddíl data (sd2) který je odjakživa ntfs, to neudělalo nic jinýho

Jak mám prosím ten obsah " /var/log/messages , syslog" zkopírovat ?