Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Kubuntu  (Přečteno 5021 krát)

mar.h

• Návštěvník
Kubuntu
« kdy: 28 Srpna 2012, 18:37:53 »
Dobrý den,
 před nedávnem jsem instaloval Kubuntu vedle Windows do távovýho staršího počítače s tím že mu ty Win někdy přeinstaluju protože už byly v šíleném stavu. Dopadlo to nakonec tak že už táta Windows nechce a Windows už je docela pryč a mile mě překvapilo jak si na Kubuntu rychle zvykl (a že si děda v letech jen tak na něco nezvykne)  jak rychle šlehá a dá se jednoduše v základu doupravit. Já používám Ubuntu v něm mám sice dodělané úplně jiné prostředí za pomoci dodatečných programů ale to Kubuntu se mi líbí je to opravdu povedený OS  :).

Hakito

• Aktivní člen
  • *
    • Japonština.yukata.cz
Re:Kubuntu
« Odpověď #1 kdy: 28 Srpna 2012, 22:55:56 »
No tak to je super.
Kubuntu má hodně příjemné prostředí. Vzhledově se mi líbí víc, než Ubuntu, ale funkčně jsem ho nezkoušel.
Generování náhodných čísel je příliš důležité, než aby se nechalo na náhodě.
PC - ATI Radeon HD 2600 PRO, AMD 64 - 2GHz, 2Gb RAM, 80Gb HDD, 40Gb HDD + Xubuntu 12.10

Petr Valach

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 11 Září 2012, 23:12:51 »
Tak já mohu jen směle doporučit. Pro mě je to zdaleka nejmilejší desktop. Až na jednu věc - šílená politika práce s více monitory. V Ubuntu - tak, jak je zvykem - při odpojení externího monitoru (a zakázaném interním) se zapne interní. V Kubuntu se nestane nic. Prázdná černá obrazovka. A pokud je uloženo jako výchozí nastavení právě bez exterňáku, je to smolík při dalším přihlášení.

riko442

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 16 Září 2012, 13:51:28 »
Ja som po dlhodobejsom pouzivani Unity zlenivel a Kubuntu mi prislo sakra zlozite :D. No nic, idem sa v tom vrtat viac.

arvalis

« Odpověď #4 kdy: 18 Února 2013, 12:25:38 »
Ta volba prostředí je takové "náboženství" :-) Za sebe můžu říct, že dlouhé roky používám KDE na všech distribucích a GNOME zase naopak mě přijde nelogické, složité, krkolomné.... je to samozřejmě čistě můj subjektivní pocit a kdybych se přinutil GNOME, UNITY atd používat, třeba bych změnil názor  ;) To proč mě k tomu nic netlačí je určitě to, že mi v KDE nic nechybí, navyklý někdejší způsob fungování z dob Win95 mi (přesto, že Windows jako takové ne), vyhovuje. Ale asi hlavní důvod proč mám KDE je celkem sofistikovaná práce s okny s možnostmi které podle mě Gnome nemá, a to různé výchozí způsoby umisťování oken při práci s více monitory. Všechna PC která používám mají 2 nebo 3 zobrazovací zařízení a bez toho abych byl schopen určit kde se konkrétné okno aplikace má zobrazovat, bych se zbláznil :-) Už proto, že třeba projektor není stále zapnutý a potřebuji aplikaci startovat jinde než v souřadnicích 0,0 atd. Věřím, že existuje nějaká nadstavba pro GNOME která toto umí taky, ale KDE má toto (včetně špendlení oken ontop atd.) už nativně v sobě. I proto jsem vždycky po velmi krátké době utekl od Light prostředí Xfce nebo LXDE, byť ta HW náročnost je proti KDE minimální. Vlastně jsem se dostal do stavu, že pokud není HW schopný plynulého provozu KDE, prostě ho raději nahradím něčím výkonějším než používat nevyhovující prostředí. Nejde samozřejmě o to moje hlavní PC (viz. podpis), ale mám i netbook s Celeronem 743 (tomu pomohlo 4GB RAM a SSD) nebo i archaické Sony VAIO (Centrino, 768 MB RAM), tam je zase slušně provozovatelné KDE3.
Kubuntu x64 (na Core i5 3570K @4,5 GHz, Gigabyte Z77-D3H, 16GB RAM, SSD Vertex 3, ...)

Petr Valach

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 25 Února 2013, 01:32:58 »
OK, KDE je opravdu hodně fajn, ale aby mi nezevšednělo a nezhnusilo  :), mám ještě Unity a XFCE. Všechno má svoje pro a proti a všechno se tak nějak dá používat, i když - upřímně řečeno - konkrétně Unity je docela brutus. Všechno by mi celkem vyhovovalo (až na vzhled, snažil jsem se najít nějaké motivy, ale už jsem to vzdal, je to prašť jak uhoď), ale je tam řada věcí, které mi nesedí. Třeba včera jsem se tam pokoušel rozbalit dělený archiv... dokonce ani peazip mi to nepobral... nakonec musel zaúřadovat 7-zip pro windows. A přitom vím, že v KDE bych neměl problém.

Navíc KDE je úžasně přizpůsobitelné a snad nikdy mě nepřestane fascinovat, co všechno lze nastavit. A nakonec, je fakt pěkný. Ne ten výchozí šmejdský vzhled (hlavně ta tapeta...), ale dá se to suprově vymazlit - a navíc tak, aby to moc netáhlo za procesor a RAMku...

min25

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 25 Února 2013, 18:33:40 »
Také si myslím, že KDE je perfektní prostředí :)

arvalis

« Odpověď #7 kdy: 25 Února 2013, 19:36:11 »
Mám za to, že jde hlavně o preference ovládání.....ten komu vyhovovalo ovládání Windows (nabídka Start), vyhovuje mu KDE. Ten kdo se naopak zhlédnul ve fenoménu dnešní doby - Androidu, asi používá Unity nebo Windows 8 s Metrem. Každopádně těch druhých bude určitě většina což dokazuje raketový růst uživatelů Androidu, stejně tak Ubuntu v oblíbenosti dalece vede před Kubuntu. Alespoň tak to vidím já  :)
Kubuntu x64 (na Core i5 3570K @4,5 GHz, Gigabyte Z77-D3H, 16GB RAM, SSD Vertex 3, ...)

ferri

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 26 Února 2013, 16:06:24 »
Tak já mohu jen směle doporučit. Pro mě je to zdaleka nejmilejší desktop. Až na jednu věc - šílená politika práce s více monitory. V Ubuntu - tak, jak je zvykem - při odpojení externího monitoru (a zakázaném interním) se zapne interní. V Kubuntu se nestane nic. Prázdná černá obrazovka. A pokud je uloženo jako výchozí nastavení právě bez exterňáku, je to smolík při dalším přihlášení.

Ja mám s viacerými monitormi (notebook + LCD TV) v kubuntu len dobré skúsenosti.

arvalis

« Odpověď #9 kdy: 26 Února 2013, 18:30:30 »
Co se týče té práce s více monitory. Dlouhé roky jsem používal všude NVIDIA karty a už si tak nějak zvykl na otravné přepínání vertikální synchronizace podle toho na který výstup si chci pustit film, nespolehlivé přepínání monitorů přes Disper, nemožnost volat potřebné možnosti v příkazové řádce nvidia utilit, akcelerace videa přes VDPAU bez možností výstupních filtrů obrazu atd, atd... Potom jsem upgradoval PC a pořídil Core i5 IvyBridge s integrovanou grafikou HD4000. Považoval ji za zbytečnou a mínil hned nahradit svojí Nvidií, nicméně pro otestování komponent jsem ji použil a z legrace pustil 3D Mark. Byl jsem velmi překvapený počtem bodů a postupem testování jsem došel ke konečnému výsledku - HD4000 je přibližně srovnatelná s NVIDIA 8600GTS, tudíž z hlediska výkonu jsou diskrétní grafiky do nějakých 1300Kč naprosto zbytečné (pokud teda někdo nevyžaduje další topící komponentu v PC  :D Pro hráče her to samozřejmě není, ale pro běžné použití a méně náročnější hry výkonově dostačující (např. Sims 3 bez problému v 1920x1200). Navíc jsem získal potřebné 3 výstupy provozovatelné naráz a komfortně přepínatelné přes Xrandr v řádce nebo Krandr v GUI. Vertikální synchronizace funguje na všech výstupech současně a konečně si můžu zapnout i kompozitní efekty, potřebné třeba kvůli průhlednosti Superkaramby, bez "flicker" problému při přehrávání videa. Za sebe můžu říct, že integrované Intel grafiky už dávno nejsou cosi k ničemu jako dřív :-) 
« Poslední změna: 26 Února 2013, 18:38:26 od arvalis »

Robert.b98

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 26 Února 2013, 21:35:05 »
Ahoj,
taky mi vyhovuje KDE asi hlavně proto, že je podobnější Windowsu. dlouho sem setrval na win XP ovšem pak sem byl dalším vývojem již natolik znechucen, že sem si konečně vyhledal co je to Linux poté co je distribuce a zkusil několik možností.
Jak sem nainstaloval Kubuntu věděl sem, že sem doma. Měl sem nejdříve Ubuntu, ale nemohl sem to nějak překousnout pak sem doinstaloval Kubuntu desktop a teď už mám čisté Kubuntu 12.04. Ikdyž Ubuntu je pro začátečníka mnohem více přátelské, protože je v něm vše připraveno programy jdou vyhledávat v češtině atd. jen mě mrzí, že jsem na Linux nepřešel už dávno musím se toho tolik naučit. Vidím, že KDE je hodně propracované, ale o většině šikovných funkcí ani nevím.
Když už sem u toho nevíte jakou šikovnou knížku bych si měl koupit ? abych se do toho trochu dostal ?

Dík Robert.
Pořád se učím a objevuji

arvalis

« Odpověď #11 kdy: 26 Února 2013, 22:35:00 »
>> Robert >> vzhledem k tomu, že mám pár zkušeností s kamarády které jsem chtěl přimět k používání Linuxu.......a utekli od toho když byli nuceni se rýpat v systému......pro začátek bych doporučil jít na to naopak. Kubuntu je přes nepřítomnost ovládacího centra (alá Yast v OpenSuse nebo MCC v Mageii) velice použitelné out of the box. Nainstalovat instalátorem, používat desktopové prostředí a vše potřebné pro začátek řešit v GUI. Narozdíl právě třeba od OpenSuse tam funguje bezproblémově network manager, takže nastavit LAN, Wifi nebo modem je záležitost pár kliknutí a funguje to spolehlivě. Na aplikace už je většina lidí zvyklá i z Windows (Firefox, Chrome, Thunderbird, Open Office atd.) se usídlil i na Win platformě, už dávno neplatí že MS programy jsou nejpoužívanější. Teprve až se uživatel sžije s dektopovým prostředím a přijde na vymoženosti ovládávaní které Windows buď nemají, nebo je třebha instalovat placené aplikace třetích stran, až opravdu bude ten pravý důvod k používání něčeho jiného než Windows (ne jen rebelie), pak bych se teprve začal rýpat v konzoli a systému samotném. Mám právě ty zkušenosti, že ten kdo to zkusí naopak, od Linuxu uteče.....  ;) Konkrétně mě kdysi k linuxu dostal Yast v (tehdy) Suse Linuxu. Potřeboval jsem během krátké doby v práci nasadit produkční Linuxový server bez slušné znalosti Linuxu......a jen díky ovládacímu centru jsem byl schopen se s tím úspěšně poprat a s dobou se stan Linux mým jediným používaným OS na desktopu, notebooku i serverech.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.