Ta volba prostředí je takové "náboženství" :-) Za sebe můžu říct, že dlouhé roky používám KDE na všech distribucích a GNOME zase naopak mě přijde nelogické, složité, krkolomné.... je to samozřejmě čistě můj subjektivní pocit a kdybych se přinutil GNOME, UNITY atd používat, třeba bych změnil názor

To proč mě k tomu nic netlačí je určitě to, že mi v KDE nic nechybí, navyklý někdejší způsob fungování z dob Win95 mi (přesto, že Windows jako takové ne), vyhovuje. Ale asi hlavní důvod proč mám KDE je celkem sofistikovaná práce s okny s možnostmi které podle mě Gnome nemá, a to různé výchozí způsoby umisťování oken při práci s více monitory. Všechna PC která používám mají 2 nebo 3 zobrazovací zařízení a bez toho abych byl schopen určit kde se konkrétné okno aplikace má zobrazovat, bych se zbláznil :-) Už proto, že třeba projektor není stále zapnutý a potřebuji aplikaci startovat jinde než v souřadnicích 0,0 atd. Věřím, že existuje nějaká nadstavba pro GNOME která toto umí taky, ale KDE má toto (včetně špendlení oken ontop atd.) už nativně v sobě. I proto jsem vždycky po velmi krátké době utekl od Light prostředí Xfce nebo LXDE, byť ta HW náročnost je proti KDE minimální. Vlastně jsem se dostal do stavu, že pokud není HW schopný plynulého provozu KDE, prostě ho raději nahradím něčím výkonějším než používat nevyhovující prostředí. Nejde samozřejmě o to moje hlavní PC (viz. podpis), ale mám i netbook s Celeronem 743 (tomu pomohlo 4GB RAM a SSD) nebo i archaické Sony VAIO (Centrino, 768 MB RAM), tam je zase slušně provozovatelné KDE3.