Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Problem s instalaciou  (Přečteno 1558 krát)

Misco13

• Návštěvník
Problem s instalaciou
« kdy: 18 Září 2012, 16:54:44 »
Ahojte. Chcel by som k Windowsu 7 do notebooku nainstalovat Ubuntu 12.04. Mal som len windows, tri particie, v prvej OS Win7, v druhej par hier a v tretej data. Z Particie WIN7 som ukusol 20 Gb a preinstaloval Windows. Teraz by som chcel nainstalovat Ubuntu, problem je vsak ze ten prazdny disk, resp particiu nevidi. Ked nebola naformatovana tak ju instalacny program videl ale nevedel s nou nic robit, tak som cez windows sformatoval, pridelil pismenko, aj bez formatovania len s vytvorenim lokacie som to skusal, vsetko uz....no a teraz Ubuntu vidi len 100Mb particiu pre Win, 1MB systemove info ci co, 100 GB windows, 400 GB particiu ktora sa zliala do jednej, particia z hrami, datami a ta nova vytvorena na Ubuntu. Ubuntu spustene z DVD vidi zasa particiu s Win, particiu s hrami a dokonca aj vytvorenu particiu na instal, tu najvacsiu cca 250 GB particiu kde mam data nevidi vobec....momentalne som ju sformatoval ako FAT32, co je vtipne lebo ta zliata particia videna instalacnym programom je vraj cela FAT32. Pritom iba 20 Gb je z nej FAT32. Uz som zufaly, uz som raz aj windows preintsloval, skusal NTFS, FAT32, s adresarovym pismenkom, bez, s formatovanim ci bez....

Dakujem

RRRadek Neužil

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
Re:Problem s instalaciou
« Odpověď #1 kdy: 18 Září 2012, 17:12:19 »
Když tě tak sleduji tak ti poradím, zálohuj si veškerá svá osobní data někam mimo počítač ;)

Nabootuj live CD Ubuntu a pošli nám výpis z terminálu
Kód: [Vybrat]
sudo fdisk -l
případně otevři program Gparted a pošli nám Print Screen... Nebo Print screen z tabulky oddílů z windows...
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

Misco13

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 18 Září 2012, 17:54:48 »
Len nemam kam, externy je plny :D ale davam pozor a nepotvrdzujem nic co zapacha formatom disku ktory formatovat nechcem...

Misco13

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 18 Září 2012, 18:01:37 »
to je to gparted :) ako pozeram tak particia LINUX sformatovana FAT32 sa slucila s particiou kde je windows, povodne pred preinstalaciou patrila k nej, a particie Games a Data sa zlucili pod velku jednu paritciu s nazvom Games a nechapem preco si to mysli ze to je sformatovane pod FAT32...

[příloha smazaná administrátorem]

Misco13

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 18 Září 2012, 18:04:03 »
vo windowse to je jednoduche, 4 particie, povodne C windows, D games, E data, F linux...teraz tam mam teda ine pismenka, nie D a E ale M a N, uz som skusal aj kraviny

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #5 kdy: 18 Září 2012, 21:15:08 »
Zkus ještě jen tak mrknout v live cd do programu Diskový nástroj na data SMART jestli to neukazuje nějaké vadné sektory.
Krapet nevidím volné místo kam by se vůbec mohlo instalovat... Možná by bylo vhodné zakoupit si ještě jeden disk... Dost riskuješ ztrátu dat...
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

Misco13

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 18 Září 2012, 21:44:22 »
presne to mam v umysle, len musim este zopar eur prilozit a bude 3 TB :)
no prave, ze tam volne miesto je ale ukazuje to ako jednoliate particie...

inak tu? mate postrehy k tomu? rozmyslam ze starsou instalackou rozdelim disk alebo nainstalujem a potom len update...

http://linuxos.sk/forum/19332/index.html
http://www.pcforum.sk/ubuntu-nevidi-disk-vt74995.html

to iste, na jednom pisu ze to je bug....

Misco13

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 18 Září 2012, 23:02:48 »
este toto ak by Vam pomohlo

[příloha smazaná administrátorem]

jmp

• Host
« Odpověď #8 kdy: 19 Září 2012, 07:28:28 »
za stávající situace (pokud je to s MBR), tak instalace neprojde, protože máte 4 primární partišny a to je maximum (žádná další partišna nepůjde vytvořit a na tom případná instalace selže...) 

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #9 kdy: 19 Září 2012, 11:19:16 »
Koukal jsi na ten SMART jak jsem říkal? Ty vykřičníky v Gparted značí problémy...
JMP má pravdu, více oddílu nemůžeš udělat pod windows pokud jsi už nepřevedl disk do dynamického což by bylo špatné a cesta z5 není... ve windows stačilo uvolnit místo "Unlocated" a dále pokračovat v Live Ubuntu kde můžeš vytvořit další oddíly.
Hlavně mi není jasné kam by jsi chtěl instalovat když máš disk nacpaný k prasknutí. Klasický disk by jsi neměl přeplňovat přes 80%...
Kup si další disk na takové pokusy ;)

Misco13

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 19 Září 2012, 15:26:32 »
ak vytvorit unlocated znamena ze som z jednej particie oddelil 20 Gb a nechal to nenaformatovane, tak ani tak to nefungovalo.
a mam tam volnych tak cca 20 GB, lenze nakolko je tma asi bug ako pisu v tom jednom fore to nie je vidiet....

alebo co znamena vytvorit unlocated?

Misco13

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 19 Září 2012, 15:39:55 »
za stávající situace (pokud je to s MBR), tak instalace neprojde, protože máte 4 primární partišny a to je maximum (žádná další partišna nepůjde vytvořit a na tom případná instalace selže...)

Koukal jsi na ten SMART jak jsem říkal? Ty vykřičníky v Gparted značí problémy...
JMP má pravdu, více oddílu nemůžeš udělat pod windows pokud jsi už nepřevedl disk do dynamického což by bylo špatné a cesta z5 není... ve windows stačilo uvolnit místo "Unlocated" a dále pokračovat v Live Ubuntu kde můžeš vytvořit další oddíly.
Hlavně mi není jasné kam by jsi chtěl instalovat když máš disk nacpaný k prasknutí. Klasický disk by jsi neměl přeplňovat přes 80%...
Kup si další disk na takové pokusy ;)

co je MBR? :)
na windowse idu vytvorit maximalne 4 particie? alebo primarne particie? ako mozem oznacit za sekundarne, ospravedlnujem sa ale vobec nechapem....a preco potom instalacia zlyha?

co znamena a ako sa prevadza disk do dynamickeho? ak si pamatam tak mi to zobrazovalo, ze tie particie niektore su dynamicke...

a to vytvorenie "unlocated" miesta sa teda robi ako?

a mal som volne vcelkovo na HDD asi 20 GB....a nikdy mi nikto nepovedal ze ho nemam prepchavat, dobre vediet....preco vlastne? a externy HDD, tam to plati tiez?

uz som to vzdal, musim dat kamaratovi obnovit a zalohovat data na HDD, cely ho sformatovat a nainstalovat windows aj ubuntu odznova...bol by som rad keby mi prosim poradite a zodpoviete na tieto otazky aby som opat nepochybil a ospravedlnujem ze sa vela pytam ale naozaj sa v tom tak nevyznam....

dakujem

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.