Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Libre Office  (Přečteno 5962 krát)

beer

• Host
Libre Office
« kdy: 02 Října 2012, 11:09:13 »
Ahoj, vyhovuje mi libre office, ale mám problém. Pokud pošlu soubor (odt či ods,...) do windows, tak mám problém s jeho otevřením. Přesto, že Microsoft Office od verze 2007 umí pracovat s těmito formáty, hlásí, že je soubor poškozen. Z uvedeného důvodu nejsou soubory akceptovány různými subjekty, protože se tváří i jako bezpečnostní riziko (přesto, že otevřít se dají, ale zmizí třeba jen nějaké vzorce). Je nějaké řešení, například ukládání v nějaké starší verzi odt či ods?

Jsou povini státní instituce tento formát akceptovat a pro jeho otevření používat jiný procesor, nežli MS Office?
« Poslední změna: 02 Října 2012, 13:17:12 od beer »

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
Re:Libre Office
« Odpověď #1 kdy: 02 Října 2012, 11:25:07 »
Prostě posílej DOC nebo RTF. Podpora ODF sice teoreticky v MSO je, ale je tak mizerná, že to nemá ani cenu zkoušet.

compaq

• Závislák
  • Díky všem za rady a tipy.
« Odpověď #2 kdy: 02 Října 2012, 11:56:47 »
Kompatibilitu Wordu řeším od roku 1992 (první moje Windows).

Nejlepší je posílat
DOC (Word7/2000/XP)

Ne
RTF, DOC (Word6 a starší), (Word2003 a novější), docx atd.

Ale v rámci firmy i rodiny jedem samozřejmě v ODT.
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

janek-m

• Host
« Odpověď #3 kdy: 02 Října 2012, 12:05:08 »
Ja tiež súbory, ktoré preposielam iným ukladám  v doc. Dokumenty, o ktorých viem, že sa už nebudú ďalej upravovať prevediem do PDF. Dokumenty, ktoré preposielam na doplnenie alebo úpravu ukladám aj .odt aj v doc - pre istotu :)

beer

• Host
« Odpověď #4 kdy: 02 Října 2012, 13:14:51 »
Hmm, nepotěšili jste mne. Přece jen ODF je uznaný standard, nedalo by se nějak nastavit natrvalo ukládání v nějaké kompatibilní starší revizi s MS Office?

Pokud porovnám velikost dokumentů, tak ODF u mne vede, má u mne nejmenší velikost (srovnám-li například odt, doc či docx).

beer

• Host
« Odpověď #5 kdy: 02 Října 2012, 13:18:45 »
Cesta k ubuntu a linuxu obecně by mohla být snažší ve spoustě firem právě přes svobodné standardy...

compaq

• Závislák
  • Díky všem za rady a tipy.
« Odpověď #6 kdy: 02 Října 2012, 14:53:25 »
...nedalo by se nějak nastavit natrvalo ukládání v nějaké kompatibilní starší revizi s MS Office?

Jde to.
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

janek-m

• Host
« Odpověď #7 kdy: 02 Října 2012, 18:15:58 »
...nedalo by se nějak nastavit natrvalo ukládání v nějaké kompatibilní starší revizi s MS Office?

Jde to.

Ja doplním compaqa:
Otvoriť LibreOffice - Nástroje - Možnosti - Načítať/Uložiť - Všeobecné - Vždy ukladať ako (a tam napr. vybrať Microsoft Word 97/2000/XP/2003

HenryT

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 02 Října 2012, 21:51:08 »
Ukládám často v obou formátech na různých OS a abych se přiznal, takovouto chybovou hlášku jsem viděl jen párkrát u souboru od někoho mi neznámého, který byl skutečně poškozen. Pomohlo ho opravit.
Tady bych se spíše zaměřil na nějakou možnou chybu, pokud to dělá stále. Např. přeinstalovat MS Office.
Jinak není pravda, že MS odt podporuje od verze 2007. Podporuje to až od Service packu 1. Office 2007 bez service packu podporu v sobě nemají a musí se s nimi dělat, jako s 2003. Tedy pluginem.
Doufám, že se nepletu. MS Office 2007 jsem již dlouho neviděl.
Čeho jsem si jinak všiml, že v MS Office 2010 je více nabídek na ukládání. Např. docx tam jde ukládat v nějakém nativním formátu a pak v otevřeném formátu (obojí je stále s koncovkou docx). To nevím, co má znamenat ale pravděpodobně to je formát ve kterém ukládají LO, pokud se ukládá, jako docx.
Jinak jsem se bavil o té chybové hlášce. Problémy se správnou interpretací dokumentů (rozvržení, vzorce...) i když se to stále lepší asi jinak, než PDF souborem vyřešit nepůjde.

Petr Valach

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #9 kdy: 03 Října 2012, 00:01:24 »
Možná bych doporučil ukládat v hybridním PDF? Pak bude vazba na zdrojový soubor, ale otevře se zase jen v OO.

Tento warning jsem taky párkrát měl, při poškozeném souboru. Ale jinak celkem poho, akorát jak říkal Vojta, ta kompatibilita je nespolehlivá, je to fakt jen nouzovka.

Pokud státní autorita odmítne ODF, doporučuji odkázat na doporučení (které je pro státní instituce závazné) ministerstva vnitra o použitých formátech.

beer

• Host
« Odpověď #10 kdy: 03 Října 2012, 01:11:18 »

Jde to.

Ja doplním compaqa:
Otvoriť LibreOffice - Nástroje - Možnosti - Načítať/Uložiť - Všeobecné - Vždy ukladať ako (a tam napr. vybrať Microsoft Word 97/2000/XP/2003

Díky. Tam bych to hledal, měl jsem zmínit, že jedu na testovací 12.10 a v libre office sem neměl tu nabídku integrovanou do unity panelu, takže jsem se k tomu nastavení nedostal. No, po dnešní aktualizaci se tam dostanu a skutečně, je to tam, dá se tam nastavit i jakýsi režim kompatibility, což bude možná to, co potřebuji. Nebo mohu nastavit verzi 1.1.

Ukládám často v obou formátech na různých OS a abych se přiznal, takovouto chybovou hlášku jsem viděl jen párkrát u souboru od někoho mi neznámého, který byl skutečně poškozen. Pomohlo ho opravit.
Tady bych se spíše zaměřil na nějakou možnou chybu, pokud to dělá stále. Např. přeinstalovat MS Office.
Jinak není pravda, že MS odt podporuje od verze 2007. Podporuje to až od Service packu 1. Office 2007 bez service packu podporu v sobě nemají a musí se s nimi dělat, jako s 2003. Tedy pluginem.
Doufám, že se nepletu. MS Office 2007 jsem již dlouho neviděl.
Čeho jsem si jinak všiml, že v MS Office 2010 je více nabídek na ukládání. Např. docx tam jde ukládat v nějakém nativním formátu a pak v otevřeném formátu (obojí je stále s koncovkou docx). To nevím, co má znamenat ale pravděpodobně to je formát ve kterém ukládají LO, pokud se ukládá, jako docx.
Jinak jsem se bavil o té chybové hlášce. Problémy se správnou interpretací dokumentů (rozvržení, vzorce...) i když se to stále lepší asi jinak, než PDF souborem vyřešit nepůjde.

Jak víš, že byl soubor skutečně poškozen? Bylo to na vadném disku, kde byla větší pravděpodobnost :)? Ne, je to problém, že se soubor, který je vytvořený ve formátu Opendocument 1.2 jeví jako poškozený na MS Office 2010 nebo 2007, případně s MS Office + Compatibility Pack. MS Office totiž verzi ODF umí jen 1.1. Uvidíme, co bude dělat mód kompatibility u 1.2.
A přeinstalovávat MS Office opravdu nepomůže, leda to je smazat a nepoužívat. Bohužel v práci jsem nucen používat MS Office a Libre Office tam nemám (nicméně jsem dal oficiálně včera podnět, že bychom mohli přejít na Libre Office z důvodu ušetření nákladů).

Petr Valach

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #11 kdy: 03 Října 2012, 11:32:41 »
Nenene, myslel jsem při konverzi na doc přímo v LO. Tedy při otevírání doc ve wordu.

HenryT

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 03 Října 2012, 16:55:02 »
Ten soubor byl skutečně poškozen. Libre Office ho neotevřeli vůbec (hláška o poškození). Bylo to způsobeno nějakým podivným zazipováním a rozzipování od někoho dalšího neznámého, kterému to prošlo rukama, než se to dostalo ke mně. MS ho otevřel s touhle hláškou a musel jsem ho znovu uložit, pak to šlo v pořádku. :-)
Jinak asi asi opravdu nic, než používat na Windows oba balíky nepomůže. Viz třeba ta vlastnost, že se některé vzorce v MS O otevřou jako obrázky bez možnosti editace. Pokud člověk spěchá, je tam hromada vzorců s integracemi tahle vlastnost dokáže neskutečně vytočit...

SDan

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #13 kdy: 05 Října 2012, 22:35:21 »

beer

• Host
« Odpověď #14 kdy: 24 Října 2012, 17:52:56 »
Používám, ale chtěl jsem na úřady a pod přes datové schránky tlačit dokumenty v open document formátu :-). A tlačit ho i u nás ve firmě...

regine

• Stálý člen
  • **
PDF nebo HTML
« Odpověď #15 kdy: 25 Října 2012, 18:50:14 »
Neboť mne několikrát vytočili, posílám standardně:
1) PDF
2) HTML
ať si vyberou. Zatím asi 6 let akceptováno.
Ubuntu 16.04 LTS 32bit, 22.04 LTS, 24.04 LTS

Petr Valach

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #16 kdy: 27 Října 2012, 01:54:24 »
Používám, ale chtěl jsem na úřady a pod přes datové schránky tlačit dokumenty v open document formátu :-). A tlačit ho i u nás ve firmě...

Podle doporučení, které je v podstatě "skorozávazné" pro státní instituce, Ministerstva vnitra jim naložte ODF a pokud budou dělat cavyky, ukažte jim, že jsou jedničky :-))

Ba ne, chápu. Taky posílám PDF.

beer

• Host
« Odpověď #17 kdy: 29 Října 2012, 09:38:38 »
Předminulý týden jsem nesl dokumenty v odf na Policii ČR. S ODF dokumenty tam neměli asociovány žádný program, ani MS Office.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.