Tak staré zdroje jsou zakázané proto, protože jsou nekompatibilní. Není potřeba si přímo pamatovat všechny zdroje, běžný uživatel nepoužívá zdroje, které by nebyly v uvedeném seznamu. A pokud používá, tak ví, jak ty zdroje přidat. Přidávat zdroje není jako kupovat housky, to se musí s rozmyslem. Tomu zdroji musíš věřit, abys ho mohl přidat a důvěru určitě nemůžeš mít ve zdroj, který vůbec neznáš. Takže tento argument neberu. Pokud přidáš zdroj, musíš ho z principu znát. Pokud ho neznáš, tak ti skrz ten zdroj může kdokoliv podstrčit zákeřný kód jen tím, že ho vydá za aktualizaci nějakého programu, který by sis nainstaloval. A taková aktualizace například programu sudo , který bude distribuován z PPA od Pepy Nováka asi nebude zrovna moc bezpečná, že? Přidáváním repositářů přímo přidáváte práva k vašemu pc třetím osobám, pokud bezmyšlenkovitě instalujete nebo aktualizujete a přímo hazardujete se svou bezpečností.
Pokud se chceš podívat, co mažeš, můžeš použít cat.
cat /etc/apt/sources.list && cat /etc/apt/sources.list.d/*
Pokud si chceš udělat zálohu, třeba na ploše, použiješ:
cat /etc/apt/sources.list > ~/Plocha/zdroje.txt && cat /etc/apt/sources.list.d/* >> ~/Plocha/zdroje.txt.
Co dělám já, je, že mám v google documentech soubor, kde mám pro specifické požadavky uvedeno nastavení (například pokud budu někomu instalovat datovou schránku, tak tam mám kód, který přidá její repositář a datovou schránku nainstaluje. A pokud je potřeba něco zprovoznit po upgradu, tak se do toho souboru mohu také podívat. Ale bezmyšlenkovitě povolovat staré repositáře nemá smysl. V defaultu se počítá s tím, že nejsou kompatibilní a proto jsou zakázané a tak je to správně. Co je možné, opravit jméno distribuce v souborech ve složce /etc/apt/sources.list.d (například přepsat precize na quntal a pak zadat apt-get update a sledovat, které že repozitáře nemají stále verzi pro quantal. Ručně povolit zakázané repositáře je možné jednoduše odkomentováním v uvedených souborech (odebráním # před deb).