Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Po upgradu NELZE pracovat se zdroji !!!  (Přečteno 4578 krát)

chemik582

• Návštěvník
    • Chemik-uv web
Po upgradu NELZE pracovat se zdroji !!!
« kdy: 06 Listopadu 2012, 08:48:23 »
Jsem unaven a nasr....n. Provedl jsem v klidu a bez jakýchkoliv chyb aktualizaci na poslední verzi. Potud vše v naprostém pořádku. ALE. Jaké bylo moje zděšení když sem si chtěl porovnat zdroje, vyházet ty staré, založit nové a vůbec si v nich udělat pořádek. Označím zdroj, optá se mě na heslo, zadám, v pořádku, A ---- NIC, nic nic nic, nestane se zhola nic! Nemůžu, i když moc chci, odstranit staré zdroje. Přidat nové ještě jde - tedy zkusil jsem zatím jen indicator-multiload a ten šel. Jenže základní problém trvá - proč - ptám se - mě Ubuntu vnucuje svoji obsluhu zdrojů a nedovoluje mě si je ponastavovat jak chci já? A neříkejte mě že je to ojedinělá situace! Už teď vím o dvou počítačích co dělají to samé.

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
Re:Po upgradu NELZE pracovat se zdroji !!!
« Odpověď #1 kdy: 06 Listopadu 2012, 09:04:02 »
A ake zdroje sa snazis odstranit. Ak su to oficialne tak tie neodstranis. Ak su to dajake co si si ty doplnil skus ich odstranit priamo v /etc/apt/sources.list.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

chemik582

• Návštěvník
    • Chemik-uv web
« Odpověď #2 kdy: 06 Listopadu 2012, 09:18:11 »
V sources.list sou jen ty oficiální ale když se podívám přes správu softwaru tak tam mám i ty co sem používal v předchozí verzi 12.04, po updatu se u nich ukázalo "zakázáno při povýšení na quantal" - s tím jsem samozřejmě srozuměn že budou zdroje zakázány, ale s čím nejsem naprosto srozuměn je že je pak nebudu moc odmazat a vůbec s nima pracovat! Připadne mě to jako kdyby aktualizační soft Ubuntu někde zapoměl nějaký konfigurační soubor nebo něco takového a já se včil možu vzteknout ale není kde dohledat to z čeho si natahuje zdroje správce aktualizací.

- takže problém s odstraněním vyřešen !
je potřeba MANUÁLNĚ ! vymazat obsah složky /etc/apt/sources.list.d - a to i přesto že jako majitel je root a ten na téhle složce má práva zápisu (drwxr-xr-x), docela mě děsí že se povedlo někomu do linuxu propašovat něco takového že se může stát že ani root nemůže zapisovat (příp. mazat) do složky kam má přidělená práva!!! To je obludné a pokud je to nějaká strategie Ubuntu jdu okamžitě jinam!

[příloha smazaná administrátorem]
« Poslední změna: 06 Listopadu 2012, 09:32:20 od chemik582 »

beer

• Host
« Odpověď #3 kdy: 06 Listopadu 2012, 10:25:38 »
Ak su to oficialne tak tie neodstranis.
Ale i ty oficiální můžeš odstranit nebo změnit.

docela mě děsí že se povedlo někomu do linuxu propašovat něco takového že se může stát že ani root nemůže zapisovat (příp. mazat) do složky kam má přidělená práva!!! To je obludné a pokud je to nějaká strategie Ubuntu jdu okamžitě jinam!
To co píšeš je nesmysl. Root má vždycky právo zápisu, pokud je filesystém připojený pro zápis (vyjma snad jedné výjimky, kdy si to sám vypne a soubor zamkne pro úpravy, nicméně vždy má možnost si úpravy opětovně povolit). Root je superuživatel a má absolutní práva.
Editace zdrojů se provádí nejlépe přes textový editor (například v terminálu přes sudo nano /etc/apt/sources.list nebo přes gedit spuštěný s administrátorskými právy (gksudo gedit /etc/apt/sources.list).
Ve složce /etc/apt/sources.list.d jsou pak další přidané zdroje, například různá ppa. Ty se nastavují stejně, jako /etc/apt/sources.list, to znamená přes textový editor. Přidávat zdroje je možné například i přes tak, že se spustí terminál a přihlásí se root a jen přes echo tam pošle nový záznam, například:

Kód: [Vybrat]
echo -e ʺ\n### Google Drive Insynchq\n## https://www.insynchq.com/linux\ndeb http://apt.insynchq.com/ubuntu  quantal non-freeʺ >> /etc/apt/sources.list

Možností je celá řada. Není to strategie Ubuntu, tato správa zdrojů je odvozená od Debianu a všech distribucí, které jsou na  něm založeny a bylo tomu tak vždycky. Správa zdrojů je jednoduchá a funkční. Přesto, že existují grafická udělátka na správu zdrojů, základ je textový a je naprosto jednoduchý, čitelný a přehledný.
« Poslední změna: 06 Listopadu 2012, 10:27:29 od beer »

chemik582

• Návštěvník
    • Chemik-uv web
« Odpověď #4 kdy: 06 Listopadu 2012, 11:31:10 »
Mno, samozřejmě nemám nic proti použití terminálu. Co mě na tom přišlo divné je to že ve verzi 12.04 jsem si všechno v klidu nastavil v centru softwaru a vše fungovalo. Po aktualizaci v centru softwaru vidím zdroje, přidám zdroje ale neodstraním zdroje - a to je to co mě dostalo! Jde o to že těžko budu kamarádům co sem jim doporučil Ubuntu jako fungující systém vysvětlovat že v této verzi to funguje tak že musí pustit terminál v něm si najít složku a v ní s použití editoru editovat soubor. Přepsat a udělat změny, uložit a pak budou konečně zdroje fungovat v pořádku a jim se bude aktualizovat co potřebují! A nevím jak kdo, ale nemám tolik času abych všechny objížděl a nastavoval a vysvětloval co tím asi autoři chtějí sdělit.
V kostce řečeno, proč když to fungovalo to nefunguje dál? A docela divné je že při pokusu o odebrání si systém ode mě vyžádá heslo pro root-a čímžto bych řekl by neměl být problém. Taky by mě zajímalo jestli je to jen lokální problém nebo ostatní radši provedou formát disku a čistou instalaci na které to možná! funguje.

menganito

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 06 Listopadu 2012, 12:00:59 »
Nehadzal by som to na Debian, ten pouziva ine tooly na spravu SW. To, ze Ubuntu je na nich zalozene, neznamena, ze aj chyby pochadzaju z Debianu. Chyba nebude v tom, ze by root (resp uzivatel so sudo pravami, co je dost rozdiel ;) ) nemal pravo zapisu do daneho adresara, ale v tom, ze Centrum Softveru to niekde cestou pokasle a nevykona pozadovanu akciu (co je este nebezpecnejsie: aplikacia, ktora od uzivatela dostala sudo prava robi Boh vie co, s neobmedzenymi pravami).

chemik: ak to chces "opravit" viacerym kamaratom, odporucam dohodnut sa s nimi na nejakej forme vzdialenej spravy (ci uz cez ssh alebo RDP). Ak chces odhalit pricinu problemu, skus centrum softwaru spustit z terminalu.
software-center a pozri si, co vypise.

beer

• Host
« Odpověď #6 kdy: 06 Listopadu 2012, 13:05:18 »
Nehadzal by som to na Debian, ten pouziva ine tooly na spravu SW. To, ze Ubuntu je na nich zalozene, neznamena, ze aj chyby pochadzaju z Debianu.
Ta správa zdrojů je v debianu taky. Ubuntu tuto aplikaci nevytváří. Problém by může být v nějakém ubuntím patchi, to nevím. Nicméně vždy jsem používal na editaci textový editor, sources.list si můžu totiž vklídku vygenerovat a vložit ho tam již hotový. Je to imho nejpohodlnější.

Sources.list se generuje zde: http://repogen.simplylinux.ch/

Menganito porovnej následující, tvrdíš, že to je zcela jiná aplikace v debianu a zcela jiná v ubuntu? Odhlídněme od toho, že v debianu nejsou ovládací prvky vlevo, ale v pravo:

ubuntu:

debian:

menganito

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 06 Listopadu 2012, 13:41:40 »
Aha, tak to sa ospravedlnujem, v Debiane to riesim vzdy cez command line :) Nepoznam vlastny OS. Tak ci onak, moze to byt, ako vravis, Ubuntu patch, alebo moze byt problem celkom inde (v Debiane to spustas pod rootom, Ubutnu pouziva sudo).

chemik582

• Návštěvník
    • Chemik-uv web
« Odpověď #8 kdy: 06 Listopadu 2012, 13:50:06 »
Dobře dobře, hlavní je že sem na to přišel ;) a že to už snad pojede jak potřebuju. Faktem je že Ubuntu doporučuju lidem jako linux který můžou používat a nemusejí řešit další pro ně divné problémy a to se dá těžko když jim z verze na verzi začne haprovat něco jako je správa zdrojů (né že by to bylo pro BFU důležité ale pokud na to nasměruju aktualizace nějakého programu jako Opera nebo Wine nebo Medibuntu - pro kodeky).
Ale jak píšu, přišel jsem na to takže zas bude na nějakou dobu pokoj. V každém případě děkuju i za vaše reakce a nasměrování.

aloisam

• Host
« Odpověď #9 kdy: 06 Listopadu 2012, 13:53:27 »
takže spíš
software-properties-gtk
na pohodlnou správu ppa má být tohle, ale nemám odzkoušeno:

http://www.webupd8.org/2012/10/y-ppa-manager-0092-released-with-new.html

beer

• Host
« Odpověď #10 kdy: 06 Listopadu 2012, 14:11:43 »
takže spíš
software-properties-gtk
na pohodlnou správu ppa má být tohle, ale nemám odzkoušeno:

http://www.webupd8.org/2012/10/y-ppa-manager-0092-released-with-new.html

Na pohodlné přidání ppa používám  sudo add-apt-repository ppa:user/ppa-name ;).

beer

• Host
« Odpověď #11 kdy: 06 Listopadu 2012, 14:14:17 »
v Debiane to spustas pod rootom, Ubutnu pouziva sudo

V obou případech se dá použít gksudo nebo gksu... Takže ve výsledku i tento rozdíl neplatí.

aloisam

• Host
« Odpověď #12 kdy: 06 Listopadu 2012, 14:46:21 »
Na pohodlné přidání ppa používám  sudo add-apt-repository ppa:user/ppa-name ;).

není to jen o přidávaní, o něm se tady ani nebavíme. A pokud se chemikovi nelíbí přímé upravování source.list, je značná pravděpodobnost, že nebude spokojen ani s add-apt, ppa-purge atd...

chemik582

• Návštěvník
    • Chemik-uv web
« Odpověď #13 kdy: 06 Listopadu 2012, 23:23:33 »
Nechť mě není podsouváno něco co jsem neřekl a o čem vůbec není můj původní příspěvek!
Rád bych připoměl že prapůvodně jsem byl rozezlen a rozčarován z toho že správce zdrojů přístupný skrzevá centrum softwaru po mě při pokusu o odebrání zdroje chce heslo roota ale pak s ním:
a) buď nic neudělá nebo
b) s ním dělá něco o čem já nemám ani potuchy
každá z těchto možností mě docela zneklidňuje a žádná z nich nevede k výsledku který jsem odpočátku požadoval !!! A v souvislosti s tímto znepokojivým stavem jsem taky konstatoval že v předešlé verzi Ubuntu tenhle problém nebyl a vše kolem zdrojů fungovalo v pohodě.
Pokud jde o terminál tak ten jsem používal, používám a používat budu. Jenže se snažím Linux šířit mezi lidi, normální lidi, co nechápou příkazový řádek ve woknech natož terminál v linuxu. A vůbec není to náhodou nějaký bug? Už se mě se stejným problémem ozval kolega z práce a další kamarád z úúúplně jiného konce republiky.

menganito

• Závislák
« Odpověď #14 kdy: 07 Listopadu 2012, 09:06:43 »
Beer: zjavne mas pravdu, ale na Debiane som sa nikdy s problemami nestretol (asi preto, lebo upgradujem z terminalu), sudo tiez nepouzivam.

boonn

• Aktivní člen
  • *
  • Urgulak the Great
« Odpověď #15 kdy: 21 Listopadu 2012, 00:44:12 »
Hele lidi, ono to fakt nejde. V sources.list jsou jen ty nové.

Prostě po update na Quantal, nejde v aplikaci "zrdroje softwaru" odendavat zakázané zdroje, ani je znovu povolit.

Toto není má první aktualizace - vždy jsem jen zkontroloval, jestli jsou zakázané zdroje i pro novější verzi, a apk je povlili, smazal komentář "zakázáno při povýšení", popř. to rychleji naeditova sources.list.

Todle je na 100% bug, naštěstí jde přidávat zdroje, tak jsem alespoŇ ty staré zkopíroval a přidal.
The only good is knowledge and the only evil is ignorance.
   ~ Socrates
 Use linux flarerpg.org - great open source game

jadd

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #16 kdy: 21 Listopadu 2012, 01:21:16 »
Citace
Jenže se snažím Linux šířit mezi lidi, normální lidi, co nechápou příkazový řádek ve woknech natož terminál v linuxu.
Mě osobně přík. řádek ve woknech přijde jako zlo, neumí to ani doplňovat.

boonn

• Aktivní člen
  • *
  • Urgulak the Great
« Odpověď #17 kdy: 21 Listopadu 2012, 05:26:39 »
ps: tak  nové zjištění - nově přidané zdroje se nechají aktivovat, deaktivovat, smazávat, ty kt. se zkopíroval z precise (12.04) nejdou smazat, vypnout, zapnout. V sources.list jsou pouze ty nové. Takže jsem situaci vyřešil tak, že jsem všechny zdroje přidal znovu. A čekám, že v brzku bude bug odstraněně. To co mi štve je spíš opět rozházené (přehnaně nahlas) pulse audio. Už se mi to jednou po aktualizaci stalo. Teď si musím u rhytmboxu snižovat hlasitost ...
   ~ Socrates

aloisam

• Host
« Odpověď #18 kdy: 21 Listopadu 2012, 12:33:10 »
a co zkusit odmazat /home/URGULAK/.cache/software-center ?

boonn

• Aktivní člen
  • *
  • Urgulak the Great
« Odpověď #19 kdy: 24 Listopadu 2012, 22:13:12 »
Díky, ale pořád to samé. Ve Zdrojích softwaru označím zdroj, kt. chci označit, stisknu klávesu "delete", ubuntu se zeptá na heslo, napíšu heslo, potvrdím a nic se nestane. Zdroje kt. jsem přidal nyní odmazávat jdou standardne, ty které se přenesly při aktualizaci nejdou ani povolit, ani odmazat.

Takže dočasně jsem to vyřešil tak, že jsem je zkopíroval a přidal všechny opět ručně, čekám že je to bug, a že se to snad vyřeší ...  :) No, díky, kdybyste někdona něco přišel tak dejte prosím vědět.
« Poslední změna: 24 Listopadu 2012, 22:21:11 od urgulak »
   ~ Socrates

boonn

• Aktivní člen
  • *
  • Urgulak the Great
« Odpověď #20 kdy: 25 Listopadu 2012, 02:24:06 »
ps: takové napůl řešení:

1. otevřete si dash, napište zdroje softwaru, otevřte ostatní software a zkopíruje si někam adresy zdrojů, kt. si chcete ponechat.

2. otevřete si terminál

sudo nautilus /etc/apt/sources.list.d/
a smažte všechny zdroje

3) přidejte zkopírované zdroje znovu, buď klasickým způsobem, nebo jen vložte adresy do sources.list

//čerpáno odsud http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=2075738 - i když to jejich řešení pro mě stejně nefungovalo, musel jsem tedy, jak radím výše, smazat zdroje komplet.

Takže taková rada, pro ty kt. budou mít podobný problém ...
   ~ Socrates

beer

• Host
« Odpověď #21 kdy: 25 Listopadu 2012, 16:12:25 »
Není jednodušší navštívit repogen.simlilinux.ch, vygenerovat si vlastní zdroje, dle lokality a distribuce a požadovaného softwaru, nahradit vygenerovanými zdroji obsah souboru /etc/apt/sources.list
gksudo gedit /etc/apt/sources.list a obsah /et/apt/sources.list.d jednoduše smazat:
sudo rm  /etc/apt/sources.list.d/*?

boonn

• Aktivní člen
  • *
  • Urgulak the Great
« Odpověď #22 kdy: 25 Listopadu 2012, 18:35:38 »
Není jednodušší navštívit repogen.simlilinux.ch, vygenerovat si vlastní zdroje, dle lokality a distribuce a požadovaného softwaru, nahradit vygenerovanými zdroji obsah souboru /etc/apt/sources.list
gksudo gedit /etc/apt/sources.list a obsah /et/apt/sources.list.d jednoduše smazat:
sudo rm  /etc/apt/sources.list.d/*?

a) neřešíš problém, jen moje "napůl řešení"
b) nerealistické- předpokládáš, že všichni z hlavy jaké mají zdroje a k tomu že znají jejich adresy - automaticky ti to vygeneruje jen ty nejobecnější, když budeš chtít aby ti "to" vygenerovalo nějaký ne tak běžný zdroj, budeš si muset stejně otevřít "zdroje softwaru" nebo složku /etc/apt/sources.list.d/, minimálně abys ověřil jaké zdroje tam máš, a pak na té tvé stránce vyplnit všechny tyto řádky, pro každý "neobecný zdroj" :

Repo name

e.g. Medibuntu

Repo description

Repo Homepage

e.g. http://www.medibuntu.org/

Repo Howto (where are instruction to manually add this repo?)

e.g. http://help.ubuntu.com/community/Medibuntu

GPG (what command to issue to add the gpg-keys, if available?)

e.g. sudo apt-get update && sudo apt-get install medibuntu-keyring && sudo apt-get update

Repo URL (what's the URL of the repo in the sources.list?)

e.g. deb http://packages.medibuntu.org/ intrepid free non-free

Repo Source-URL (URL to the sources repo)

e.g. deb-src http://packages.medibuntu.org/ intrepid free non-free

32-bit support

Yes No

64-bit support

Yes No

c - zapomínáš, jak se do té situace uživatel dostane - a to tak, že mu po aktualizaci kontroluje zakázané zdroje, které z nich už jsou pro quantal, které ještě ne, a zkouší je povolit a nejde mu to ... zkouší všechno možné a pak vygooglí tento topic. (Btw stalo se mi to i na druhém pc, notebooku, tipoval bych, že to bude tím, že jsem aktualizoval až teď), takže už má určitě tu složku a listy, popř. "zdroje softwaru" otevřené.  Teoreticky by klíče měly zůstat nepoškozené (aspoň u mě), takže je určitě lepší zkopírovat staré adresy repozitářů a smazat je, je jedno jak, jestli přes terminál, nebo graficky, jestli zadáš

sudo rm  /etc/apt/sources.list.d/*nebo
gksudo nautilus /etc/apt/sources.list.d/ je "obrovský rozdíl" - v první případě si ušetříš označení myší a kliknutí na smazat, v druhém se podíváš co vlastně mažeš ...
   ~ Socrates

beer

• Host
« Odpověď #23 kdy: 26 Listopadu 2012, 02:53:58 »
 Tak staré zdroje jsou zakázané proto, protože jsou nekompatibilní. Není potřeba si přímo pamatovat všechny zdroje, běžný uživatel nepoužívá zdroje, které by nebyly v uvedeném seznamu. A pokud používá, tak ví, jak ty zdroje přidat. Přidávat zdroje není jako kupovat housky, to se musí s rozmyslem. Tomu zdroji musíš věřit, abys ho mohl přidat a důvěru určitě nemůžeš mít ve zdroj, který vůbec neznáš. Takže tento argument neberu. Pokud přidáš zdroj, musíš ho z principu znát. Pokud ho neznáš, tak ti skrz ten zdroj může kdokoliv podstrčit zákeřný kód jen tím, že ho vydá za aktualizaci nějakého programu, který by sis nainstaloval. A taková aktualizace například programu sudo , který bude distribuován z PPA od Pepy Nováka asi nebude zrovna moc bezpečná, že? Přidáváním repositářů přímo přidáváte práva k vašemu pc třetím osobám, pokud bezmyšlenkovitě instalujete nebo aktualizujete a přímo hazardujete se svou bezpečností.

Pokud se chceš podívat, co mažeš, můžeš použít cat.

cat /etc/apt/sources.list && cat /etc/apt/sources.list.d/*
Pokud si chceš udělat zálohu, třeba na ploše, použiješ:

cat /etc/apt/sources.list > ~/Plocha/zdroje.txt && cat /etc/apt/sources.list.d/* >> ~/Plocha/zdroje.txt.

Co dělám já, je, že mám v google documentech soubor, kde mám pro specifické požadavky uvedeno nastavení (například pokud budu někomu instalovat datovou schránku, tak tam mám kód, který přidá její repositář a datovou schránku nainstaluje. A pokud je potřeba něco zprovoznit po upgradu, tak se do toho souboru mohu také podívat. Ale bezmyšlenkovitě povolovat staré repositáře nemá smysl. V defaultu se počítá s tím, že nejsou kompatibilní a proto jsou zakázané a tak je to správně. Co je možné, opravit jméno distribuce v souborech ve složce /etc/apt/sources.list.d (například přepsat precize na quntal a pak zadat apt-get update a sledovat, které že repozitáře nemají stále verzi pro quantal. Ručně povolit zakázané repositáře je možné jednoduše odkomentováním v uvedených souborech (odebráním # před deb).
« Poslední změna: 26 Listopadu 2012, 08:49:19 od beer »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.