Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Program na spojování audiosouborů  (Přečteno 7578 krát)

toruk

• Návštěvník
Program na spojování audiosouborů
« kdy: 07 Listopadu 2012, 09:13:05 »
Poraďte jednoduchý program na spojování audiosouborů. Mám desítky přednášek rozdělených vždy na několik souborů... nakonec jsou to stovky souborů a to je pro mě úplně zbytečné, protože poslouchám vždy celou přednášku.

Díky za rady, zkusím Audacity
« Poslední změna: 07 Listopadu 2012, 20:16:39 od toruk »

jmp

• Host
Re:Program na spojování audiosouborů
« Odpověď #1 kdy: 07 Listopadu 2012, 09:21:58 »
není jednodušší udělat si místo spojování playlist?

EDIT: jinak by na to mohlo zabrat audacity
« Poslední změna: 07 Listopadu 2012, 09:24:15 od jmp »

Marp

• Moderátor
  • Závislák
  • Moje práce není probudit ovce, ale shromáždit vlky
    • Marek Marp Pszczolka
« Odpověď #2 kdy: 07 Listopadu 2012, 10:01:20 »
Určitě Audacity  ;)
Marek *Marp* Pszczolka
--------------------------------------------
Lenovo IdeaPad 5, CPU: 8jádrový AMD Ryzen 7, 16GB RAM, GPU: AMD ATI Renoir, 512GB SSD + Debian GNU/Linux Bookworm/Sid - Kernel: 5.18

beer

• Host
« Odpověď #3 kdy: 07 Listopadu 2012, 12:48:51 »
Taky se přimlouvám za playlist.

Kód: [Vybrat]
ls -1 *.ogg > playlist.m3u
možná by to šlo nějak s pomocí i s pomocí find, prý se ls nemá takto používat, i když většinou funguje.

Co to spojit takto:

cat nazev.00* > nazev.XYZ

jadd

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #4 kdy: 07 Listopadu 2012, 19:50:08 »
cat je jen na txt soubory, mediální s ním spojit nepůjdou.

jmp

• Host
« Odpověď #5 kdy: 07 Listopadu 2012, 22:30:56 »
cat je jen na txt soubory, mediální s ním spojit nepůjdou.
toto je velmi nepřesné
cat je možné použít na prosté spojení souborů nehledě na jejich obsah
klidně tím můžete spojit i binární soubor, který byl prostě rozdělen

mediální soubory (které mají každý svou hlavičku a strukturu) s tím spojíte také, ale pravděpodobně vznikne soubor, ze kterého bude ve výsledku nepoužitelný paskvil

beer

• Host
« Odpověď #6 kdy: 08 Listopadu 2012, 02:28:43 »
Nevím, jak jste přišli na to, že to bude "nepoužitelný paskvil", nebo že není možné spojovat multimediální soubory, jen textové. Navíc přehrávání hudebních souborů je lineární. Vyzkoušeno na albu Yardbirds, že se vaše špekulace nezakládají na pravdě.

beer@linux:~$ cd ~/Hudba/rock/yardbirds
beer@linux:~/Hudba/rock/yardbirds$ cat 01* 02* 03* 04* 05* > ~/test.mp3

Je to použitelné více než dobře. Přehrajou mi to všechny programy, co jsem zkoušel. Jediná chyba je v tom, že to ukazuje údaje z hlavičky první skladby nebo z jejích id3 tagů. Tyto informace ale stejně v nahrávkách nejsou, takže je to irelevantní. FUNGUJE TO!!

beer

• Host
« Odpověď #7 kdy: 08 Listopadu 2012, 02:41:48 »
A nejsem sám, kdo to říká:

http://linuxconfig.org/joining-mp3-music-files-to-a-single-track

Citace
oining MP3 files can be rather simple task with a cat command. Suppose we have a directory with multiple MP3 files. The following cat command will join all MP3 files in a current directory to a single file called out.mp3:
$ cat *.mp3 > out.mp3If we wish to join only specific files we can name them on a command line separately:
$ cat file1.mp3 file2.mp3 > out.mp3NOTE: You will lose all tags such as artist, album which are related to each track.
This approach is good if all of your MP3 files are from the same album which means that there is a good change that they all have same volume settings. If we wish to join MP3 files with different volume setting we first need to perform normalization first, so there will be no sudden volume spikes between tracks:
$ normalize-mp3 *.mp3In case you do not have normalize-mp3 command available but you only have normalize or normalize-audio command you need to first convert all MP3 files to a wav format:
$ for i in $( ls *.mp3); do ffmpeg -i $i $i.wav; done
Next normalize all volume settings for each wav file:
$ normalize-audio *.wavNow we either convert all files to MP3 and join them with cat command or we can use sox command to join all wav files to a single file and then convert it to MP3 format:
$ sox file1.wav file2.wav file3.wav out.wavAnd now convert the out.wav file to mp3 with ffmpeg:
$ ffmpeg -i out.wav -acodec libmp3lame out.mp3

http://techhamlet.com/2010/12/five-great-linux-command-line-tricks/

Citace
3. Merging MP3s

Well, this command is kind of great because you would never think that you can simply merge two MP3′s with cat command in linux!

cat one.mp3 two.mp3 > merged.mp3
See, Cat has a huge potential in it :)
« Poslední změna: 08 Listopadu 2012, 03:07:39 od beer »

beer

• Host
« Odpověď #8 kdy: 08 Listopadu 2012, 03:06:13 »
Můžete spojovat i fotky, například takto: cat normalnifotka.jpg tajnafotka.jpg > novafotka.jpg. Pak můžete fotku uploadnout třeba na veřejný web. Fotky narozdíl od audia nejsou lineární, tak dojde ke steganografickému ukrytí informace, protože se tajná fotka při prohlížení nezobrazí. Steganografické  techniky používají tajní agenti, nebo teroristé, atd.

Cuore

• Závislák
« Odpověď #9 kdy: 08 Listopadu 2012, 03:29:23 »
to Beer: nikdo ti to nebere stačí odkázat http://www.root.cz/man/1/cat/
ale "+" za to, že se snažíš uvést konkrétní příklady

jmp

• Host
« Odpověď #10 kdy: 08 Listopadu 2012, 08:53:23 »
Nevím, jak jste přišli na to, že to bude "nepoužitelný paskvil", nebo že není možné spojovat multimediální soubory, jen textové. Navíc přehrávání hudebních souborů je lineární. Vyzkoušeno na albu Yardbirds, že se vaše špekulace nezakládají na pravdě.

beer@linux:~$ cd ~/Hudba/rock/yardbirds
beer@linux:~/Hudba/rock/yardbirds$ cat 01* 02* 03* 04* 05* > ~/test.mp3

Je to použitelné více než dobře. Přehrajou mi to všechny programy, co jsem zkoušel. Jediná chyba je v tom, že to ukazuje údaje z hlavičky první skladby nebo z jejích id3 tagů. Tyto informace ale stejně v nahrávkách nejsou, takže je to irelevantní. FUNGUJE TO!!
to, že něco takový paskvil dokáže přehrát ještě neznamená, že to není paskvil...
ale spojené to nepochybně bude  ;D

beer

• Host
« Odpověď #11 kdy: 08 Listopadu 2012, 09:27:53 »
Já bych to za paskvil neoznačoval. Je to prostě funkční a nejjednodušší řešení. Soubory jsou spojené prakticky ihned a bez nějakých potřebných interakcí, není potřeba nestandardní programové vybavení a princip je jednoduchý i na zapamatování. Ne, že něco to dokáže přehrát, dokáže to přehrát všechno, co jsem zkoušel (mocp, vlc, mplayer, audacious, ...). Velikost se přesně rovná součtu souborů, z kterých se skládá, je to rychlé a pohodlné řešení. Ty hlavičky nijak nebrání přehrávání, navíc jejich velikost je nicotná, navíc to bych bral i jako výhodu, protože je zde teoretická možnost přesného opětovného rozdělení. Zatím jsem nezkoumal jak, ale určitě, nějaký příkaz, který by dokázal opětovně vyjmout od začátku hlavičky před další hlavičku by se dal napsat. Nebo by se dal i napsat příkaz, který by odstranil jednotlivé hlavičky uvnitř toho souboru a ponechal jen první hlavičku (odstranil by každou další). Pro požadovaný účel to ale není třeba, protože to plní svojí funkci dokonale.
« Poslední změna: 08 Listopadu 2012, 09:31:56 od beer »

Myrmica

• Závislák
    • MYRMICA
« Odpověď #12 kdy: 08 Listopadu 2012, 10:25:09 »
Teď nemám možnost to odzkoušet, ale bude to fungovat i když každý soubor bude vytvořen jinými s parametry komprimace, vzorkování a já nevím co ještě se nastavuje při tvorbě mp3 souboru? Vyrovná se s tím přehravač?
Stolní strojek: OS– UBUNTU 16.04 x86_64, MB ASUS P8 Z68-V/GEN3, Intel® Core™ i5-3470 CPU @ 3.20GHz × 4 , 16GiB DDR3, GeForce GTX 670...
Notebook: ASUS U53Jc OS– UBUNTU 16.04 x86_64, Windows 7, Processor – Intel Core i5-460M (2,53 GHz), Graphics – switchable NVIDIA GeForce 310M and Intel GMA HD

beer

• Host
« Odpověď #13 kdy: 08 Listopadu 2012, 10:42:13 »
To jsem nezkoušel. Jinak se mohou chovat přehrávače na linuxu a jinak na windows. Teoreticky ano, protože předpokládám (neověřoval jsem), že tyto informace jsou v jednotlivých hlavičkách. Teoreticky bych dokonce řekl, že by mohlo být možné na linuxu přehrát i mix složený z různých audio formátů (ogg+mp3+flac, atd). Ve windows je to trošku jiné, tam by mix nemusel projít a na nějakých hloupých hardware přehrávačích také ne. Jde o to, že windows, jestli to chápu správně, se primárně řídí příponou, kdežto linux hlavičkou souboru. Nicméně i ve windows to musí tu hlavičku nějak brát v potaz, protože by jinak nevěděl, jakou má použít bitrate a vzorkování a jaký codec. To jsem ale v rovině nepodložených spekulací. Předpokládám, že účelem je spojení nahrávek z diktafonu a pod a tam nebude v zájmu toho, kdo nahrává audio, aby u každého souboru bitrate a vzorkování a kodeky měnil. Aplikovat to na hudbu byla jen zkouška, která potvrdila, že to jde. Dělat takto úpravu hudby nemá význam. Pokud chcete nějak upravovat hudební skladby, tak asi ne jen spojovat, ale i přidávat efekty a pod a od toho tu jsou inteligentnější nástroje s GUI rozhraním, jako audacity a pod., jak naznačil Marp a jmp.
« Poslední změna: 08 Listopadu 2012, 10:44:17 od beer »

jmp

• Host
« Odpověď #14 kdy: 08 Listopadu 2012, 10:50:46 »
už tento nečistý postup konečně přestaňte prosazovat - pokud to chce někdo udělat pořádně, tak ať použije audacity
z hlediska struktury dat toho vzniklého souboru při použití cat je to prostě ukrutná prasárna, to se ani nedá jinak říct

ale stejně je nejjednodušší použít playlist  ;D

Rover623

« Odpověď #15 kdy: 08 Listopadu 2012, 10:59:04 »
Audacity to jde snadno (ale hloubal jsem nad tím dost dlouho), prostě si ty stopy nasázím pod sebe jako samostatné kanály a potom jednoduchým kopírováním a vkládáním je všechny srovnám do jedné za sebe, pak to exportuji do čeho chci s nastavením parametrů

beer

• Host
« Odpověď #16 kdy: 08 Listopadu 2012, 11:09:53 »
Mohu slyšet nějaký relevantní argument, proč by to měl být nečistý postup?
Nikoho do použití postupu nenutím. Osobně vidím velký rozdíl otevřít soubor v audacity a ručně soubory importovat a pak exportovat, oproti napsání pár znaků do terminálu. Jako prasárnu to nevidím, a nevidí to ani mou ocitované zdroje. Zřejmě pojem prasárna je spíše subjektivní záležitost. Jak jsem naznačil, případné hlavičky neberu jako bug, ale jako feature. Pokud chce někdo poslouchat přednášky, asi nechce půl hodiny si hrát s audaciusem. Playlist je ovšem nejjednodušší a ve svém prvním příspěvku v tomto tématu jsem dal najevo, že se kloním spíše k vytvoření playlistu.

Taky se přimlouvám za playlist.

ls -1 *.ogg > playlist.m3u...

beer

• Host
« Odpověď #17 kdy: 08 Listopadu 2012, 11:13:20 »
Pokud jsou navíc jednotlivé části správně číslované, ani ten playlist nemusí být potřeba a není potřeba ani slučovat soubory. Jakmile skončí hraní jednoho tracku, hraje hned další.

jadd

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #18 kdy: 08 Listopadu 2012, 16:52:06 »
beer: nezkoušel jsem to nikdy, protože jsem tomu nevěřil, ale teď zírám. I když to považuji jako zatím problematické. Šel by s tím spojit VOB (dvd)?

beer

• Host
« Odpověď #19 kdy: 08 Listopadu 2012, 17:10:07 »
beer: nezkoušel jsem to nikdy, protože jsem tomu nevěřil, ale teď zírám. I když to považuji jako zatím problematické. Šel by s tím spojit VOB (dvd)?

Teoreticky ano, ale ty VOBy bývají různě zpřeházené a jsou tam různé ochrany, řekl bych, že z chráněného DVD to takto jednoduše nepůjde.. Pokud použiješ správný nástroj, získáš jeden VOB soubor rovnou (na windows na to byl DVD-Shrink. Ideální je rippování například do x.264, nebo obecně mp4, či ogg theora. VOBy bych touto cestou asi neřešil.

jadd

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #20 kdy: 08 Listopadu 2012, 17:16:36 »
spíše mi šlo o to, jestli nebude vadit vob struktura. Vím že tam bývá několik jazyk mutací. Nevím jestli to je v ifo..
Nezkouším tě..spíše jsem chtěl upozornit, že tam by to asi nešlo.

Citace
VOBy bych touto cestou asi neřešil.
to jsem přehlédl
« Poslední změna: 08 Listopadu 2012, 17:32:58 od jadd »

beer

• Host
« Odpověď #21 kdy: 08 Listopadu 2012, 17:20:47 »
Za zkoušku nic nedáš. Obávám se, že to vadit může. Ty vob soubory jsou různě velké, nevím, kde je tam menu, kde jazyk atd, pak tam jsou další soubory, čert aby se v tom vyznal.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.