Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: problém s instalací 12.10  (Přečteno 1380 krát)

tomislav

• Návštěvník
problém s instalací 12.10
« kdy: 01 Prosince 2012, 12:09:08 »
Dobrý den, pokouším se nainstalovat tento OS na úplně nový disk. Používám při tom to miniiso netinstall, protože nemám zrovna doma prázdné DVD a WinXP, které mám na jiném disku PC stávkují, takže nemůžu využít ani možnost instalace z USB a ntb, ze kterého píšu ted, má zase mandrivu, která odmítá spolupracovat s mými flashkami. Až do výběru programů,při instalaci na konci proběhne vše korektně. Když jsem poprvé nevybral žádný z těch programů, protože jsem to omylem odentroval, instalace proběhla, systém se restartoval a naběhl ve formě textového editoru, vy tomu říkáte GRUB nebo konzole nebo co já vím. Tam jsem se mohl přihlásit, ale to bylo asi tak všechno co jsem mohl dělat. Tak jsem instaloval znovu, vybral jsem všechny programy, co byly v nabídce, dlouho se stahovaly a instalovaly všelijaký programy a aktualizace, načež mi to řeklo, že se něco nepodařilo nainstalovat, bylo toho víc, při dalším kroku se nepodařilo nainstalovat ani GRUB, takže jsem instalaci ukončil a žádám o pomoc co mám dělat. jaký programy mám z toho seznamu vybrat, abych rozchodil systém, plochu, ikony atd a zbytek se pak doinstaluje přímo v OS, hlavně aby to běželo. Děkuji za rady.

edit: tak jsem to zkusil potřetí na konci jsem dal možnost instalace aktualizací automaticky instalace proběhla korektně a po restartu jsem zase v tom GRUB textáku. Jak to mám rozchodit? Co mám napsat do toho příkazovýho řádku abych se dostal do grafického prostředí?
« Poslední změna: 01 Prosince 2012, 13:31:16 od tomislav »

janek-m

• Host
Re:problém s instalací 12.10
« Odpověď #1 kdy: 01 Prosince 2012, 14:02:36 »
Mrkni najprv sem, či si niečo neprehliadol: http://www.webupd8.org/2012/05/how-to-install-ubuntu-1204-on-non-pae.html
Pokiaľ máš nainštalovaný balíček ubuntu-desktop, mal by si sa dostať do grafického zobrazenia.

tomislav

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 01 Prosince 2012, 14:59:49 »
takže bych si měl nainstalovat spíš tu starší verzi? a pak hlavně dát ubuntu desktop
a nebo ted po loginu zadat
sudo apt-get install kubuntu-desktop

janek-m

• Host
« Odpověď #3 kdy: 01 Prosince 2012, 15:23:05 »
To som nepovedal, i keď 12.04 nič nepokazíš. Tým odkazom si len preštuduj návod, či si na nič nezabudol.

tomislav

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 01 Prosince 2012, 17:25:04 »
tak výborně právě píšu poprvé z nového systému
jen asi budu muset instalovat ještě (nejméně) jednou protože ten novej disk na který jsem to instaloval má 2TB a nemůžu ho rozkliknout takže si ho asi (nevím) zabral OS celej problém je v tom že když dám asistovaný tak nevím co s tím diskem PC vlastně dělá a když dám ruční tak zase nevím co mám dělat já nebo se tím dá dělat něco v běžícím systému?
« Poslední změna: 01 Prosince 2012, 18:12:26 od tomislav »

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #5 kdy: 01 Prosince 2012, 18:55:20 »
Disk si mozes rozdelit este pred instalaciou(alebo po instalacii) v livecd ked si spustis gparted.
http://wiki.ubuntu.cz/syst%C3%A9m/datov%C3%A1%20%C3%BAlo%C5%BEi%C5%A1t%C4%9B/gparted?redirect=1
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

tomislav

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 01 Prosince 2012, 20:19:15 »
program jsem si stáhl spustil a on prochází všechna zařízení docela mu to trvá asi zabloudil a tak nenachází
v tom livecd je to tak že mám vypálit ten obraz na CD následně restartovat ten program by měl naběhnout a já pak můžu testovat rozdělovat disky obnovovat data apod?

janek-m

• Host
« Odpověď #7 kdy: 01 Prosince 2012, 20:27:00 »
GParted je ako Live CD, čiže reštartneš PC a necháš ho nabootovať a môžeš upravovať/deliť diskové oddiely.

tomislav

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 01 Prosince 2012, 20:50:08 »
tak zpět program nakonec zdá se že disk našel a splnily se mé obavy že kromě swapu a extended je systém asi na celým disku neoddělenej od zbytku volnýho místa
jenže ted jsem omylem klikl na obnovení takže to zase bude hodinu hledat disky  :o  ale aspon nějakej pokrok
je někde nějakej manuál k tomu programu at se tady nemusím ptát na každou kravinu?
mimochodem programy třeba k vypalování a tak jsou v systému nainstalovaný nebo si je mám nainstalovat?

janek-m

• Host
« Odpověď #9 kdy: 01 Prosince 2012, 20:57:57 »
Na GParted pogúgli, ale ten je tak prehľadný, že ani netreba. Klikni na oddiel a daj zmeniť, nastav si veľkosť a potvrď.
Čo sa týka programov, tak neviem, čo je obsiahnuté v tomto CD a čo sa nainštalovalo. Na inštaláciu  používaj Centrum softvéru, tam nájdeš všetko, čo potrebuješ. Ak ho tam nemáš, tak ho doinštaluj cez Synaptic. Na vypaľovanie je najlepší K3b.

Trochu poštuduj: http://wiki.ubuntu.cz/  ;)
« Poslední změna: 01 Prosince 2012, 21:05:56 od janek-m »

tomislav

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 01 Prosince 2012, 22:18:01 »
převelice děkuji  8)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.