Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: grub customizer / název aplikace - vyřešeno  (Přečteno 7788 krát)

i3alda

• Návštěvník
grub customizer / název aplikace - vyřešeno
« kdy: 24 Ledna 2013, 10:19:47 »
Zdravim,
chci si změnit zavaděč systému, resp. přesunout win7 na první místo místo Ubuntu 12.04. Už jsem zkusil přepsat pod Ubuntu v adresáři /etc/grub.d číslování souboru os_prober z 30 na09 (návod jsem našel tu na fóru) a nefunguje. Zkoušel jsem stáhnout a nainstalovat jak ručně tak přes terminál grub customizer, bohužel ručně podle readme je to nad mou mentální úroveň a přes 3 příkazové řádky do terminálu, které jsou snad najít všude na netu projede terminálem toto:

sudo add-apt-repository ppa:danielrichter2007/grub-customizer
sudo apt-get update
sudo apt-get install grub-customizer
 More info: https://launchpad.net/~danielrichter2007/+archive/grub-customizer
Press [ENTER] to continue or ctrl-c to cancel adding it
gpg: soubor klíčů (keyring) `/tmp/tmpm39ls5/secring.gpg' vytvořen
gpg: soubor klíčů (keyring) `/tmp/tmpm39ls5/pubring.gpg' vytvořen
gpg: požaduji klíč 3F055C03 ze hkp server keyserver.ubuntu.com
gpg: /tmp/tmpm39ls5/trustdb.gpg: databáze důvěry vytvořena
gpg: klíč 3F055C03: veřejný klíč "Launchpad PPA for Daniel Richter" importován
gpg: žádný absolutně důvěryhodný klíč nebyl nalezen
gpg: Celkový počet zpracovaných klíčů: 1
gpg:               importováno: 1  (RSA: 1)
OK
petr@petr-RV411-RV511-E3511-S3511-RV711:~$ grub-customizer

může někdo poradit co dál?

Druhá otázka je na název aplikace. Obnovoval jsem s ní někdy vloni startovací tabulku, protože mi instalace w7 přepsala grub. To se mi podařilo aplikací (nebyl to Rescatux), která se musela dát na CD / USB a vytvořila samospouštěcí medium, tuším že z USB mi to nechodilo. Po startu se objevila jednoduchá distribuce, kde byl obrázek počítače s CRT monitorem, soudím, že program bude staršího data. Tuším, že tam taky možnost změny pořadí v zavaděči OS. Bohužel, víc si o aplikaci nepamatuji a o CD jsem už přišel. Hledám po netu a nemůžu jí najít. Nevíte někdo, jak se jmenuje?
Díky
« Poslední změna: 25 Ledna 2013, 09:55:54 od i3alda »

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
Re:grub customizer / název aplikace
« Odpověď #1 kdy: 24 Ledna 2013, 10:35:30 »
Zde je odpoveď na zaváděný systém. Prosím, nehledej v tom složitosti. Prostě jen změníš jedno číslo např. z nuly na jedna.
http://wiki.ubuntu.cz/grub2

V tom terminálu jsi přidal repozitář, poté importoval jeho klíč, aby byl pro systém důvěryhodný. A potom jsi napsal jméno program tak, aby se spustil, ale ještě jej nemáš nainstalován.
« Poslední změna: 24 Ledna 2013, 10:37:34 od Roman "Rovano" Vacho »
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #2 kdy: 24 Ledna 2013, 10:38:53 »
K druhé otázce.
Většinou stačí Live CD a návod je jak jsem Ti posílal odkaz.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

Cuore

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 24 Ledna 2013, 10:51:03 »
Citace
Zde je odpoveď na zaváděný systém. Prosím, nehledej v tom složitosti. Prostě jen změníš jedno číslo např. z nuly na jedna.
nemáš tak úplně pravdu, tímto win na první místo nepřesune a jemu se jedná zřejmě o ten přesun.
Citace
resp. přesunout win7 na první místo místo Ubuntu 12.04
Navíc je to i dost nespolehlivý postup pokud máš víc systémů na jednom PC.
edit: tak jsem se ptal strýčka googla a nejlepší možnost je asi tahle
http://www.abclinuxu.cz/clanky/tipy/dual-boot-pomoci-zavadece-windows
« Poslední změna: 24 Ledna 2013, 12:21:43 od Cuore »

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #4 kdy: 24 Ledna 2013, 12:35:19 »
Aha. Máš pravdu. Mu jde asi o přesun textu. Né bootovací pořadí :-) Počkám na autora.
« Poslední změna: 24 Ledna 2013, 12:37:52 od Roman "Rovano" Vacho »

i3alda

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 24 Ledna 2013, 13:22:38 »
Jedná se o notebook. Když ho zapínám, většinou jen máčknu power a nečekám na zavaděč, takže mi automaticky startuje Ubuntu. Potřebuju, aby mi startovala Win7 po uplynutí těch 10 vteřin v zavaděči.

Co se týká toho grub customizer tak jsem z toho fakt vysoká s parožím. Co mám teda udělat, aby se mi nainstaloval, když o "těch 3 řádkách" se všude píše, že jej nainstalují???

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #6 kdy: 24 Ledna 2013, 18:24:33 »
V tom případě prostě klikni na ten odkaz vejš.

i3alda

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 24 Ledna 2013, 20:39:52 »
tak podle toho linku nahoře, jestli dobře vidím, mám grub default win7, přesto při startu mám win až někde na 6 místě  :o Díval jsem se i na ten link o dualbootu přes win, funguje jen u xp, win7 už nemají boot.ini. No ještě jsem zkoušel znovu ten grub customizer, což mi přijde jako nejlogičtější, rozchodit to z grafického prostředí. Tak pořád nerozumím tomu, proč se mi nenainstaluje, zadávám do terminálu přesně toto:
Kód: [Vybrat]
sudo add-apt-repository ppa:danielrichter2007/grub-customizer
sudo apt-get update

ještě přikládám etc/default/grub

# If you change this file, run 'update-grub' afterwards to update
# /boot/grub/grub.cfg.
# For full documentation of the options in this file, see:
#   info -f grub -n 'Simple configuration'

GRUB_DEFAULT="Windows 7 (loader) (on /dev/sda1)"
#GRUB_HIDDEN_TIMEOUT=0
GRUB_HIDDEN_TIMEOUT_QUIET=true
GRUB_TIMEOUT=10
GRUB_DISTRIBUTOR=`lsb_release -i -s 2> /dev/null || echo Debian`
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"
GRUB_CMDLINE_LINUX=""

# Uncomment to enable BadRAM filtering, modify to suit your needs
# This works with Linux (no patch required) and with any kernel that obtains
# the memory map information from GRUB (GNU Mach, kernel of FreeBSD ...)
#GRUB_BADRAM="0x01234567,0xfefefefe,0x89abcdef,0xefefefef"

# Uncomment to disable graphical terminal (grub-pc only)
#GRUB_TERMINAL=console

# The resolution used on graphical terminal
# note that you can use only modes which your graphic card supports via VBE
# you can see them in real GRUB with the command `vbeinfo'
#GRUB_GFXMODE=640x480

# Uncomment if you don't want GRUB to pass "root=UUID=xxx" parameter to Linux
#GRUB_DISABLE_LINUX_UUID=true

# Uncomment to disable generation of recovery mode menu entries
#GRUB_DISABLE_RECOVERY="true"

# Uncomment to get a beep at grub start
#GRUB_INIT_TUNE="480 440 1"

Sorry že s tím pořád prudím, ale furt to nemůžu dostat z hlavy. BTW už jsem našel tu utilitu na obnovu zavaděče, jmenuje se Repair-Boot-Disk, s tím se mi to taky neobnovilo. V možnostech to tam sice je, ale když už to má dokončit, vypadne na mě okno, že není inet spojení, přestože vedle si spustím v aplikacích firefox a brouzdám po netu - inu, když se nedaří, tak se to se*e všechno :)

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #8 kdy: 24 Ledna 2013, 22:01:22 »
A co vypíše to apt-get install? Když neproběhne? nebo nejde ta utilita spustit?

Hm jako výchozí bys měl mít WIndows 7 dle cfg.

i3alda

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 25 Ledna 2013, 09:45:16 »
přeinstaloval jsem na 12.10, grub customizer se mi konečně podařilo nainstalovat a nastavit jak jsem chtěl, takže konečně spokojenost, win jsou v zavaděči sice dole, ale jsou automaticky označeny a po 10s se spustí.

Díky za rady, v každým případě nasměrovali a dovedli k řešení  ;)

beer

• Host
Re:grub customizer / název aplikace - vyřešeno
« Odpověď #10 kdy: 25 Ledna 2013, 10:29:38 »
1. když přidáváš ppa repozitář přes sudo add-apt-repository ppa:danielrichter2007/grub-customizer, nemůžeš za to vkládat další věci. Přidání repozitáře se musí schválit. Pokud tam následují další příkazy, tak se nerealizují.

Ty můžeš udělat až poté, co přidáš a schválíš ppa.

Takže postup je takový:

sudo add-apt-repository ppa:danielrichter2007/grub-customizerpotvrdit

pak teprve do terminálu vložit:
sudo apt-get update

2. instalovat grafickou utilitu, když chceš změnit jedno číslo v textovém konfiguračním souboru /etc/default/grub nedává vůbec žádný smysl, tobě to přijde jako logické, já v tom logiku nevidím. Pokud to chceš udělat v programu s gui, použij gksudo gedit /etc/default/grub. Pokud v terminálovém, tak sudo nano /etc/default/grub.

Po úpravě je potřeba zavolat sudo update-grub, postupy jsou to jednoduché a zvládne je jistě i žák první třídy, protože jediné, co je potřeba, tak si přečíst návod na http://wiki.ubuntu.cz/grub2.

3. reinstalace systému by měla být nouzovka, jednoduché problémy se takto neřeší, obzvláště, když to žádné problémy nejsou a stačí zapojit trošku mozek.

i3alda

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 25 Ledna 2013, 13:13:09 »
beer
etc/default/grub jsem editovat chtěl, ale nebylo co, když se podíváš na #7, ve výpisu mám win7 jako grub_default a přesto startovalo ubuntu. Logicky jsem hledal jinou cestu, jak toho docílit. Přiznávám, že nejsem terminálový guru, na druhou stranu jsem ale taky nezačínal s počítači před 5 lety na PC, pracuji s nimi od konce 80 let minulého století (ZX81, C64, Amiga, PC a poslední 4 roky Mac) a soudím, že zdravé myšlení mám v pořádku. Na druhou stranu ale uznávám, že moje dotazy můžou působit blbě, přesto však vše v rámci slušnosti. Chápu, že každý systém má své zvláštnosti a obyčeje. Pochopitelně že je lepší vše vyřešit nativními aplikacemi či příkazy, pokud je člověk zná. Podle mě nejde o použitý nástroj, ale o to, jestli dosáhnu požadovaného efektu. Samozřejmě reinstalace je okrajové řešení, na systému ale nebylo nic důležitého a z USB je to záležitost na 30-40 minut, tak proč to nezkusit? Tohle řešení pomohlo.

beer

• Host
« Odpověď #12 kdy: 25 Ledna 2013, 13:29:27 »
Jo, tam máš chybu. Měl si uvést pořadové číslo, pozor, začíná se od nuly. Spočítáš položky v grubu, jestli tam máš ubuntu, pak nějaké recovery a na třetí položce windows, tak ubuntu je 0, recovery je 1 a windows je 2.
Pokud máš více jader ubuntu, tak samozřejmě počítat i s nimi.

To ale již bylo řečeno zde:

Jinak v smekám nad počítačovými zkušenostmi. Já dostal počítač až na začátku střední školy, otec ho našel vyhozený v německu na ulici, nějaká 286 nebo 386? A to byl rok cca 1999. Kupodivu fungoval, byl tam nějakej dos, kterej mluvil německy. Pak jsem dostal nějaký novější, kde byly alespoň windows milenium (který byl taky někde odložený). K pc jsem se dostával spíše tedy ve škole, windows 3.11 (na základce, pak byly nějaké ty novější na střední), atd. Pak jsem dostal pc od babičky, někdy v roce 2003, to jsem byl tuším ve 4. ročníku na střední, na něm byly windows xp. Pak jsem šel na vojnu, odstěhoval se, oženil a svůj počítač si pořídil až někdy v roce 2007.
« Poslední změna: 25 Ledna 2013, 14:20:40 od beer »

beer

• Host
« Odpověď #13 kdy: 25 Ledna 2013, 14:35:31 »
Možná by to i fungovalo, jak to máš.

Zde to mají ve fedoře stejně:
https://ask.fedoraproject.org/question/1900/how-can-i-change-default-operating-system-in-start

Dával si update-grub?

Na fedoře mají ten postup trošku jinak, nejsem teď u ubuntu, tak nevím, jestli je v ubuntu taky soubor /boot/grub2/grub.cfg (edit, tak v ubuntu dle wiki je ten soubor /boot/grub/grub.cfg)

postup uvedený u fedory je:

grep menuentry /boot/grub2/grub.cfganalogicky v ubuntu by mohlo fungovat:
grep menuentry /boot/grub/grub.cfg
najít položku s win 7 a nakopírovat jí do toho /etc/default/grub, jako máš (je možné, že nemáš zavaděč windows na /dev/sda1??)

Pak spouští:
grub2-mkconfig -o /boot/grub2/grub.cfg
To netuším, jestli je v ubuntu potřeba, jestli to nahrazuje příkaz update-grub, či nikoliv.

v ubuntu se dává jen
sudo update-grub, je to to samé, co ten příkaz ve fedoře.

Pokud máš win 7 na sda1, tak chyba, proč ti to nefunguje, je, žes prostě neaktualizoval grub přes sudo update-grub.
« Poslední změna: 25 Ledna 2013, 14:42:17 od beer »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.