Zdravim,
chci si změnit zavaděč systému, resp. přesunout win7 na první místo místo Ubuntu 12.04. Už jsem zkusil přepsat pod Ubuntu v adresáři /etc/grub.d číslování souboru os_prober z 30 na09 (návod jsem našel tu na fóru) a nefunguje. Zkoušel jsem stáhnout a nainstalovat jak ručně tak přes terminál grub customizer, bohužel ručně podle readme je to nad mou mentální úroveň a přes 3 příkazové řádky do terminálu, které jsou snad najít všude na netu projede terminálem toto:
sudo add-apt-repository ppa:danielrichter2007/grub-customizer
sudo apt-get update
sudo apt-get install grub-customizer
More info:
https://launchpad.net/~danielrichter2007/+archive/grub-customizerPress [ENTER] to continue or ctrl-c to cancel adding it
gpg: soubor klíčů (keyring) `/tmp/tmpm39ls5/secring.gpg' vytvořen
gpg: soubor klíčů (keyring) `/tmp/tmpm39ls5/pubring.gpg' vytvořen
gpg: požaduji klíč 3F055C03 ze hkp server keyserver.ubuntu.com
gpg: /tmp/tmpm39ls5/trustdb.gpg: databáze důvěry vytvořena
gpg: klíč 3F055C03: veřejný klíč "Launchpad PPA for Daniel Richter" importován
gpg: žádný absolutně důvěryhodný klíč nebyl nalezen
gpg: Celkový počet zpracovaných klíčů: 1
gpg: importováno: 1 (RSA: 1)
OK
petr@petr-RV411-RV511-E3511-S3511-RV711:~$ grub-customizer
může někdo poradit co dál?
Druhá otázka je na název aplikace. Obnovoval jsem s ní někdy vloni startovací tabulku, protože mi instalace w7 přepsala grub. To se mi podařilo aplikací (nebyl to Rescatux), která se musela dát na CD / USB a vytvořila samospouštěcí medium, tuším že z USB mi to nechodilo. Po startu se objevila jednoduchá distribuce, kde byl obrázek počítače s CRT monitorem, soudím, že program bude staršího data. Tuším, že tam taky možnost změny pořadí v zavaděči OS. Bohužel, víc si o aplikaci nepamatuji a o CD jsem už přišel. Hledám po netu a nemůžu jí najít. Nevíte někdo, jak se jmenuje?
Díky