Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Diskuse - nejlepší alternativa ke Get Deb, aneb pozor na podvodníky aka ualinux  (Přečteno 8626 krát)

boonn

• Aktivní člen
  • *
  • Urgulak the Great
Zdravím, jak jste si určitě už před nějakou dobou všimli, server get deb, spolu s s play deb padl, ale je to asi týden od prohlášení autora:

Citace
After the server crash where also the GetDeb and PlayDeb database was lost (....) I decided to discontinue GetDeb and PlayDeb.
In the last years I have spent so many hours in the project that now it is just too much for me to maintain beside my usual job.
zdroj:https://plus.google.com/+getdeb/posts/FF1gRuZN7pM

Zjednodušeně, autor říká, což je docela pochopitelné, že už to s normální prací nestíhá ... a nebude v projektu pokračovat nadobro.

Na internetu a různých fórech se objevila řada mirrorů. Moje otázka do diskuse, je, který je podle vás nejlepší, popř. kt., vy sami používáte, a další otázka, co do budoucna - předpokládejme, že mirrory nebudou obnovovány, je zde nějaký podobný projekt, kt. byste mohli doporučit?

Předem děkuji všem za odpovědi, výsledky této diskuse by se mohli popř. publikovat jako doplnění na českou ubuntu wiki k heslům get deb a play deb.
« Poslední změna: 02 Února 2013, 00:24:54 od urgulak »
The only good is knowledge and the only evil is ignorance.
   ~ Socrates
 Use linux flarerpg.org - great open source game

Rover623

Re:Diskuse - nejlepší mirror a alternativa do budoucna ke Get Deb
« Odpověď #1 kdy: 27 Ledna 2013, 00:29:33 »
Tak alternativní projekt neznám. Zrcadla pro PlayDEB a GetDeb jsou neaktuální již teď, když hlavní projekt nejede, žádné aktualizace se do nich nedostávají. Jako nejlepší zrcadlo bych volil tohle
Kód: [Vybrat]
http://mirrors.dotsrc.org/getdeb/ubuntu je v něm totiž i databáze testing

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #2 kdy: 27 Ledna 2013, 01:13:09 »
Zkuste sekci Tipy, triky.
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

boonn

• Aktivní člen
  • *
  • Urgulak the Great
« Odpověď #3 kdy: 28 Ledna 2013, 23:40:34 »

Mluvíš o http://ualinux.com/ualinux-repo?

Jestli je to ozkoušené, tak by to mohla být alternativa. Až na něco narazím, ak bych o tom někam napsal pro lidi. Do té doby budu rád za jakékoli komentáře, aktuality.
« Poslední změna: 28 Ledna 2013, 23:55:07 od urgulak »
   ~ Socrates

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #4 kdy: 29 Ledna 2013, 00:22:48 »

Mluvíš o http://ualinux.com/ualinux-repo?

Jestli je to ozkoušené, tak by to mohla být alternativa. Až na něco narazím, ak bych o tom někam napsal pro lidi. Do té doby budu rád za jakékoli komentáře, aktuality.
Nemám to ozkoušené. Musíš se obětovat ;-)  Nebo si založíme vlastní repo? :D

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

Rover623

« Odpověď #5 kdy: 29 Ledna 2013, 01:38:20 »
Už jsem to otestoval, na 12.04, v systému to nadělá docela paseku, ale nic to nerozbije, pouze kosmetické věci.

Prvně to rozhodí notifikace, bubliny se přestanou obarvovat podle barvy Launcheru a jsou pořád černé, je to sice nepříjemné, ale nástrojem na customizaci OSD to jde snadno napravit. Jmenuje se to NotifiOSDconfig a repozitář pro to je tady
ppa:nilarimogard/webupd8
Další věcí je, že mi to totálně rozhodilo instalaci Chromium, provede to zafixování domovské stránky a výchozího vyhledávače na nějaký vlastní. Studiem Chromium policy jsem našel jednoduché řešení, stačí v cestě /etc/chromium-browser (jsou tam 2 adresáře, v jednom bude požadovaný soubor) odstranit soubor chrome.json. Tím se to odblokuje a jde to opět nastavit klasicky z Chromia.

Pro uživatele Intel grafik řady 3000 přináší tenhle repozitář pomoc v podobě nové instalace Mesa ( verze 8 ), pod kterou již tyto grafiky obvykle chodí.

Také mi to natáhlo wine-gecko verze 1.8 což odstranilo padání Wine při ukončení některých aplikací (ale vzalo mi to PlayOnLinux, musel jsem ho potom vrátit). Přo tomhle updatu mě systém požádal o částečné povýšení, ale nic se nestane, jen to tam nacpe 6 aktualizací.

Byla také provedena aktualizace některých systémových programů (Transmision a Rhythmbox), bohužel Rhythmbox mi to nacpalo ve verzi 2.98 (bude obsažen v U13.04, ve 12.10 je 2.97), která je strašná, je to jak Nautilus z GNOME 3.6 (také bude ve 13.04-asi). Nic to neumí, prostě hrůza. Strávil jsem 3 hodiny přepisováním kódu abych Rhythmbox opět naučil importovat soubory pokud nejsou v kolekci. Do budoucna to, ale není řešení a bude nutné se poohlédnout po jiném přehrávači.

Nakonec ty špatné zprávy, některé programy které používali GetDeb jako distribuční repozitář (Avidemux, HandBrake třeba), v tomhle repozitáři nejsou, takže v případě Avidemuxu jste odkázáni ne neaktuální verzi z repo Ubuntu (2.5.4) nebo o něco novější ze zrcadla GetDeb (2.5.6, případně experimentální build 2.6), jinak ruční kompilace.

HandBrake a podobné mají obvykle repozitář vlastní na Launchpadu.

Martin Šácha

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
« Odpověď #6 kdy: 29 Ledna 2013, 08:33:54 »
Další věcí je, že mi to totálně rozhodilo instalaci Chromium, provede to zafixování domovské stránky a výchozího vyhledávače na nějaký vlastní. Studiem Chromium policy jsem našel jednoduché řešení, stačí v cestě /etc/chromium-browser (jsou tam 2 adresáře, v jednom bude požadovaný soubor) odstranit soubor chrome.json. Tím se to odblokuje a jde to opět nastavit klasicky z Chromia.

A to dělá do **** proč? >:( >:( >:(

Chtělo by to aby si dpkg|Centrum\ softwaru|apt-get|aptitude pamatoval pro každý balík vytvořenou adresářovou strukturu a při kolizi (jiný se snaží tam něco nacpat) by zařval (abort, continue, ignore, ignore for all, continue for all). Optimálně volitelně, tj např. gcc nezajímá instalace dalších rozšíření, ale prohlížeč by si takhle mohl hlídat svoje adresáře. Volitelnost se dá řešit volbou v balíčkových scriptech. Default "zařvi".

ualinux.com/ualinux-repo je spyware!
« Poslední změna: 29 Ledna 2013, 08:38:06 od Martin "sachy" Šácha »
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #7 kdy: 29 Ledna 2013, 10:30:59 »
Tak to balíme :-(

Rover623

« Odpověď #8 kdy: 29 Ledna 2013, 12:24:42 »
V tom repu je těch prohlížečů víc a takhle se chová pouze Chromium, kde je přímo podle stránek Chromia takový postup legální. U klonů FF, to jde totiž taky (přes about:config), ale tam to legální není a tak se ty prohlížeče po instalaci chovají normálně. Ale je fakt, že autoři tohoto repozitáře občas docela šponujou co ještě je legální

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #9 kdy: 29 Ledna 2013, 12:35:45 »
Já je podporovat nebudu. Za chvílu s takovou je to jak na Windows či Androidu.

Teď dělám na nečem jiném, tak jsem ten balík blíže nezkoumal.
« Poslední změna: 29 Ledna 2013, 12:42:45 od Roman "Rovano" Vacho »

Rover623

« Odpověď #10 kdy: 29 Ledna 2013, 13:22:28 »
Já to prošel hned jak jsem zjistil co to provedlo. Ale právě kvůli takovým excesům ten repozitář nelze doporučit. Ale klíč mají ověřený přímo od Canonicalu

boonn

• Aktivní člen
  • *
  • Urgulak the Great
« Odpověď #11 kdy: 30 Ledna 2013, 06:04:24 »
Já to prošel hned jak jsem zjistil co to provedlo. Ale právě kvůli takovým excesům ten repozitář nelze doporučit. Ale klíč mají ověřený přímo od Canonicalu

Tak zkusil jsem to na 12.10, nabídlo mi to a)částečné povýšení b)zrušit c)nainstalovat, vybral jsem nainstalovat, nainstalovalo se asi 300 mb. balíků, po restartu ještě jedenou, ale nezpozoroval jsem žádnou výraznou změnu. Nový FF domovská str. stejná, a chromium jejich, ale jelikož mám nastaveno otevírat při spuštění novu kartu, kde mám takový jap. motiv se stromama, tak bych si toho ani nevšiml. Rhytmbox 2.98 mi funguje bez problémů, tedy zkusil jsem, v jinak kompletně české nabídce je anglické submenu "add music" - zkoušel jsi přes to importovat, než jsi začal přepisovat kód?

Přemýšlím tedy jestli to zas vše vracet, když nemám problém, na druhou stranu kolega Šácha píše, že je to spyware, nevím co tím přesně míní, ale nerad bych aby např. FF posílal někam do Ruska moje hesla, jestli jde jen o přednastavenou homepage na chromiu, tak bych repo odendal, nainstalované balíky nechal a nějak to překousl, co vy na to?

ps:hledal jsem spojení ualinux a spyware, a nikde nic nenašel, tak nevím jestli to vše downgradovat, docela jste mě vystrašili ...
« Poslední změna: 30 Ledna 2013, 06:34:30 od urgulak »
   ~ Socrates

Martin Šácha

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
« Odpověď #12 kdy: 30 Ledna 2013, 08:05:57 »
Přemýšlím tedy jestli to zas vše vracet, když nemám problém, na druhou stranu kolega Šácha píše, že je to spyware, nevím co tím přesně míní, ale nerad bych aby např. FF posílal někam do Ruska moje hesla, jestli jde jen o přednastavenou homepage na chromiu, tak bych repo odendal, nainstalované balíky nechal a nějak to překousl, co vy na to?

ps:hledal jsem spojení ualinux a spyware, a nikde nic nenašel, tak nevím jestli to vše downgradovat, docela jste mě vystrašili ...

Míním tím přesně to co jsi i ty pozoroval - změnu Chromové homepage tak, že to BFU neumí dát zpátky (cosi v /etc).  Další argumenty netřeba ikdyby byl zbytek úplně v pohodě.
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

boonn

• Aktivní člen
  • *
  • Urgulak the Great
« Odpověď #13 kdy: 30 Ledna 2013, 09:19:12 »

Míním tím přesně to co jsi i ty pozoroval - změnu Chromové homepage tak, že to BFU neumí dát zpátky (cosi v /etc).  Další argumenty netřeba ikdyby byl zbytek úplně v pohodě.

Ok, souhlasím, repo jsem odstranil a nemíním pokračovat v aktualizování z toho zdroje, což, i na základě této diskuse, důrazně doporučuju i ostatním.

Otázkou zůstává zda mi hrozí nějaké reálné bezpečnostní nebezpečí, myslím to tak, že je rozdíl mezi přednastavenou homepage, a nedoladěných verzí programů atp., a mezi skrytým kódem odesílajícímu přístupová hesla třetí straně. Kromě přednastavené homepage zmiňované na anglických fórech jsem nenašel žádný případ spojený s tímto repositářem, a jak už bylo zmíněno, klíč mají ověřený od canonicalu ... souhlasím s tím, že jsou to podvodníci, kteří pod rouchem hezkého repozitáře s aktuálními balíky ve skutečnosti nabízejí nedoladěné verze plné neoriginálních úprav ...
   ~ Socrates

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #14 kdy: 30 Ledna 2013, 10:24:42 »
Nemělo by to být tak zlé. Ale neloguju si cokoliv co ke mně a ode mně teče. Mám tu v poslední době určité potíže s Internetem, které vznikají u mě lokálně(na PC), aniž bych zatím vytušil proč a chová se to velice podivně. Do toho někdo u mého ISP spamuje google.com apod. A toto všechno dohromady spustilo hysteričtější reakci na tento repozitář :-)

Nemáme nic potvrzeno, jen tu změnu homepage a nemožnosti to lehce změnit zpět, díky tomu policikitu(jak vyzkoumal Rover).

Ono stačí i toto málo k tomu, aby to dostalo nálepku spyware. Viz. definice spyware. A to prostě nepodporuji. Mám k tomu stejný odpor jako Šachy.

Po pravdě jsem ale nepřišel na to, jak to přes ppa-purge vrátit. Pořád mi to hlásilo, že nenašel *list. Zkoušel jsem desítky kombinací.

Nakonec jsem se na to vykvajzl, pro klid v duši reinstaloval celej systém a zrovna s tím začal dodělávat poinstalační skript.
« Poslední změna: 30 Ledna 2013, 10:26:52 od Roman "Rovano" Vacho »

Rover623

« Odpověď #15 kdy: 30 Ledna 2013, 12:20:55 »
Kromě změněné domovské stránky v Chromiu to nic moc nedělá, ale jak už jsem psal, ten repozitář obsahuje převážně backportovaný soft z repa Ubuntu 13.04, některé další balíky mají převzaté z tohoto repozitáře na Launchpadu
ppa:nilarimogard/webupd8 Jinak vedou také placený repozitář a dostávají peníze od Google za vyhledávání (proto ta fixnutá homepage v Chromiu). Firefox se v tom repozitáři vůbec nenachází, ale je fakt, že softu jsem z toho vyzkoušel asi tak desetinu, těžko říct jaká překvapení se tam ještě schovávají.

Rhythmbox mi to totálně dodělalo, ve verzi 2.98 se nedá jednoduše importovat soubor (leda taháním po jednom z Nautila), tak jsem vrátil starou verzi (2.96 z Ubuntu 12.04), jenže mi ten program zůstal tak na půl cesty, vznikla mi z toho mutace mezi 2.98 a 2.96 (nastavení nelze vymazat, je v dconf), musel jsem se vrátit na 2.98 a požadovanou funkci si tam dopsat. Teď už jsem se na to vykašlal a upravil si Clementine, který po malé korekci umí vše co po něm chci.

Mimochodem, ten repozitář nic nového nepřináší, většina toho softu i těch her se dá v aktuální verzi posbírat na Launchpadu (Stunts nejdou asi nikomu). Mimochodem, v tom Chromiu mi to rozbilo profil, nedal se potom použít ani ve starší verzi (stabilní 23) ani v DEV vydání (26) nebo jsem ho možná poškodil při experimentech s tou 26.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #16 kdy: 30 Ledna 2013, 13:42:27 »
No aspoň jsi další spokojený uživatel Clementine :-)
Velká škoda, že "Stunts 3D" nejede. Tu starší verzi hry jsem miloval.

Rover623

« Odpověď #17 kdy: 30 Ledna 2013, 13:54:19 »
Stunts mi lehnou pokaždé když chci spustit závod (do menu se dostanu), naposled mi to šlo v U9.10, ale výkon byl katastrofální

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #18 kdy: 30 Ledna 2013, 17:53:34 »
Hm v repu máme tohle.
http://www.youtube.com/watch?v=uwQnUqssGmE
http://www.desura.com/games/stunt-rally
Jen je to docela graficky a herně náročné.
« Poslední změna: 30 Ledna 2013, 18:07:15 od Roman "Rovano" Vacho »

boonn

• Aktivní člen
  • *
  • Urgulak the Great
« Odpověď #19 kdy: 31 Ledna 2013, 00:10:44 »
Nemělo by to být tak zlé. Ale neloguju si cokoliv co ke mně a ode mně teče. Mám tu v poslední době určité potíže s Internetem, které vznikají u mě lokálně(na PC), aniž bych zatím vytušil proč a chová se to velice podivně. Do toho někdo u mého ISP spamuje google.com apod. A toto všechno dohromady spustilo hysteričtější reakci na tento repozitář :-)

Nemáme nic potvrzeno, jen tu změnu homepage a nemožnosti to lehce změnit zpět, díky tomu policikitu(jak vyzkoumal Rover).

Ono stačí i toto málo k tomu, aby to dostalo nálepku spyware. Viz. definice spyware. A to prostě nepodporuji. Mám k tomu stejný odpor jako Šachy.

Po pravdě jsem ale nepřišel na to, jak to přes ppa-purge vrátit. Pořád mi to hlásilo, že nenašel *list. Zkoušel jsem desítky kombinací.

Nakonec jsem se na to vykvajzl, pro klid v duši reinstaloval celej systém a zrovna s tím začal dodělávat poinstalační skript.

Ok, díky - když slyším spam a google, tak se mi před pár dny začaly vracet maily, protože některé google servery ze, kterých se odesílaly byly na jakýchsi černých listinách, které zase příjemci používali jako filtry ... naštěstí to brzo pominulo, ono jak jsem koukal tak se ty maily odesílají pokaždé z jiné adresy. Ale to asi nebude to o čem píšeš ...
   ~ Socrates

boonn

• Aktivní člen
  • *
  • Urgulak the Great
« Odpověď #20 kdy: 31 Ledna 2013, 18:44:27 »

Nevím, jestli ti to pomůže, ale já na problém s rhytmboxem 2.98 šel jinak. Poté co jsem sundal ual. repo, atp., rhythmbox sice fungoval, ale tak nějak začal zatuhávat, nelíbilo se mi to, tak jsem ho odinstaloval purge, a nainstaloval ale odsud: http://www.webupd8.org/2012/10/rhythmbox-298-released-install-it-in.html

Přidal jsem tento repo: sudo add-apt-repository ppa:webupd8team/rhythmbox

Krátce po přidání repozitáře a isntalaci rhythmboxu, vyskočil správce aktualizací a dodal z tohoto repozitáře ještě pár balíků, které jak předpokládám na ual. repu nebyly. Každopádně teď funguje bez chyby, z menu zmizela ta anglicky psaná nabídka "add-music", je tam opět přidat hudbu česky, shrnuto, problém nebyl pravděpodobně ve verzi 2.98, ale v tom že tam měli zfušovanou 2.98 verzi a neměli aktualizované dodatečné a zavislé balíky, které s 2.98 nespolupracovaly tak dobře jako s 2.97.

~ Socrates

Rover623

« Odpověď #21 kdy: 31 Ledna 2013, 19:47:37 »
Kompletní repozitář, je tady
ppa:nilarimogard/webupd8 je tam kromě Rhythmboxu taky Oracle Java a spousta dalších věcí

boonn

• Aktivní člen
  • *
  • Urgulak the Great
« Odpověď #22 kdy: 02 Února 2013, 00:10:28 »
Kompletní repozitář, je tady
ppa:nilarimogard/webupd8 je tam kromě Rhythmboxu taky Oracle Java a spousta dalších věcí

Jj, díky - koukal jsem že už od nich mám např. repo pro javu atp., takže bych to mohl tímto jedním sjednotit. Vypadá dobře. Takže možná i alternativa do budoucna, i když ne úplná ...
   ~ Socrates

boonn

• Aktivní člen
  • *
  • Urgulak the Great
« Odpověď #23 kdy: 02 Února 2013, 00:19:28 »

Když jsi mluvil o to spamování google, nemyslel jsi podobné problémy?:

Citace
Technical details of permanent failure:
Google tried to deliver your message, but it was rejected by the server for the recipient domain *****.cz by serve.******.cz.

The error that the other server returned was:
550 5.7.0 Your server IP address is in the SORBS DNSBL database, bye

Některé google servery pro odesílání se dostali do databáze Sorbs, naštěstí když čl. posílá mail, takže se pokaždé posílá z jiného, jestli jsem to dobře pochopil, a taky ne všichni používají Sorbs jako filtr na svých serverech, každopádně z toho co jsem vykoukal na str. Sorbsu, jsou to také pěkní vykukové, snažící se vydělat ...
   ~ Socrates

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #24 kdy: 02 Února 2013, 00:43:48 »

Když jsi mluvil o to spamování google, nemyslel jsi podobné problémy?:

Citace
Technical details of permanent failure:
Google tried to deliver your message, but it was rejected by the server for the recipient domain *****.cz by serve.******.cz.

The error that the other server returned was:
550 5.7.0 Your server IP address is in the SORBS DNSBL database, bye

Některé google servery pro odesílání se dostali do databáze Sorbs, naštěstí když čl. posílá mail, takže se pokaždé posílá z jiného, jestli jsem to dobře pochopil, a taky ne všichni používají Sorbs jako filtr na svých serverech, každopádně z toho co jsem vykoukal na str. Sorbsu, jsou to také pěkní vykukové, snažící se vydělat ...
Ne. Jen, že na ně jde moc dotazů.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.