Dobrý den,
poslední dobou mě trápí pomalost počítače přítelkyně a bohužel nově i toho mého. Já mám poměrně nový (dražší model) od HP, leč s grafikou od ATI (viz. podpis) a tak se divím, proč mám v poslední době počítač jak šnek. Dle mého názoru za to může to, že jsem se vrátil k Firefoxu (Chrome byl o hodně rychlejší, ale grafika hrozně lagovala např. u map, google+ atd.), který je opravdu "nenažraný", pak asi stále se zpomalující Unity a nemalou měrou se na tom budou podílet asi i proprietární ovladače od ATI (nic lepšího jsem ale nenašel, musím používat nějaký legacy mod :-/ ).
A nyní k té otázce (omlouvám se za případnou duplicitu, ale nikde jsem nenašel rozumnou odpověď), rozdělím jí asi na dvě části.
1) Přítelkyně má už pár let starý Acer, kde ale dříve Ubuntu jelo docela solidně. Počítač ji často zamrzne, když si pustí nějakou flash hru či složitější aplikaci, která využívá nějakou akceleraci, nebo video ve flashi. Myslíte, že by řešením bylo xubuntu-desktop s xfce či návrat ke Gnome2? To nám oboum fungovalo výborně, ale už tam začínají chybět některé funkce.
2) Můj notebook - myslím, že má dostatečný výkon a dráždí mě, když se mi třeba seká obraz na youtube. Dříve jsem měl notebook od Fujitsu Siemens a grafický výkon byl někdy i lepší (hlavně youtube - v Gnome2). Poradili byste mi, jak výkon zlepšit? Existuje nějaká možnost, jak omezit nějaké efekty, aby Unity bylo rychlejší a neubíralo tolik systémových prostředků? Mám 4GB a čtyřjádro, skoro všechny jádra pořád jedou skoro naplno. Unity jsem si velmi oblíbil a nechce se mi toto prostředí opouštět - mám rád mainstream, abych mohl radit v okolí. Když jsem zkusil Gnome2, jel počítač jak střela a i serfování internetem bylo o dost rychlejší, takže jako hlavního viníka vidím právě Unity. I ten Gnome-Shell je rychlejší, ale nějak mi nesedl. Nejraději jsem měl Gnome2, ale jak jsem psal výše, hodně by mi tam chyběly funkce z Unity (dash, ikonky vlevo s integrací web aplikací, atd.). Kdysi jsem používal právě Xfce, tak zvažuju, jestli se k němu nevrátím, ale nechci být ochuzen o některé funkce Ubuntu, jestli mi rozumíte.
Omlouvám se za možná zbytečný dotaz, ale začíná mě to rozčilovat. Ubuntu mám rád a nerad bych zkoušel jinou distribuci. Jinak taky by mě zajímala situace okolo waylandu, i když - s mými ovladači by to nemuselo dopadnout dobře. Stejně to ATI mě štve, že odstříhne karty, které jsou v noteboocích i 2 roky starých. :-/