Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Pomalé Unity na všech počítačích  (Přečteno 1879 krát)

Libor Šedivý

• Stálý člen
  • **
    • liborse.mechenice.net
Pomalé Unity na všech počítačích
« kdy: 01 Února 2013, 20:20:27 »
Dobrý den,

poslední dobou mě trápí pomalost počítače přítelkyně a bohužel nově i toho mého. Já mám poměrně nový (dražší model) od HP, leč s grafikou od ATI (viz. podpis) a tak se divím, proč mám v poslední době počítač jak šnek. Dle mého názoru za to může to, že jsem se vrátil k Firefoxu (Chrome byl o hodně rychlejší, ale grafika hrozně lagovala např. u map, google+ atd.), který je opravdu "nenažraný", pak asi stále se zpomalující Unity a nemalou měrou se na tom budou podílet asi i proprietární ovladače od ATI (nic lepšího jsem ale nenašel, musím používat nějaký legacy mod :-/ ).

A nyní k té otázce (omlouvám se za případnou duplicitu, ale nikde jsem nenašel rozumnou odpověď), rozdělím jí asi na dvě části.

1) Přítelkyně má už pár let starý Acer, kde ale dříve Ubuntu jelo docela solidně. Počítač ji často zamrzne, když si pustí nějakou flash hru či složitější aplikaci, která využívá nějakou akceleraci, nebo video ve flashi. Myslíte, že by řešením bylo xubuntu-desktop s xfce či návrat ke Gnome2? To nám oboum fungovalo výborně, ale už tam začínají chybět některé funkce.

2) Můj notebook - myslím, že má dostatečný výkon a dráždí mě, když se mi třeba seká obraz na youtube. Dříve jsem měl notebook od Fujitsu Siemens a grafický výkon byl někdy i lepší (hlavně youtube - v Gnome2). Poradili byste mi, jak výkon zlepšit? Existuje nějaká možnost, jak omezit nějaké efekty, aby Unity bylo rychlejší a neubíralo tolik systémových prostředků? Mám 4GB a čtyřjádro, skoro všechny jádra pořád jedou skoro naplno. Unity jsem si velmi oblíbil a nechce se mi toto prostředí opouštět - mám rád mainstream, abych mohl radit v okolí. Když jsem zkusil Gnome2, jel počítač jak střela a i serfování internetem bylo o dost rychlejší, takže jako hlavního viníka vidím právě Unity. I ten Gnome-Shell je rychlejší, ale nějak mi nesedl. Nejraději jsem měl Gnome2, ale jak jsem psal výše, hodně by mi tam chyběly funkce z Unity (dash, ikonky vlevo s integrací web aplikací, atd.). Kdysi jsem používal právě Xfce, tak zvažuju, jestli se k němu nevrátím, ale nechci být ochuzen o některé funkce Ubuntu, jestli mi rozumíte.

Omlouvám se za možná zbytečný dotaz, ale začíná mě to rozčilovat. Ubuntu mám rád a nerad bych zkoušel jinou distribuci. Jinak taky by mě zajímala situace okolo waylandu, i když - s mými ovladači by to nemuselo dopadnout dobře. Stejně to ATI mě štve, že odstříhne karty, které jsou v noteboocích i 2 roky starých. :-/
Ubuntu 18.04, Acer Aspire V15 Nitro Black Edition II, 16 GB

Rover623

Re:Pomalé Unity na všech počítačích
« Odpověď #1 kdy: 01 Února 2013, 21:52:11 »
Prvně doporučuji použít ovladač, přímo ze stránek Ati, vypnout v nastavení ovladače SyncToVblank. Pak si nainstalovat CCSM a udělat tohle, jít na OpenGL a nastavit tohle
Kód: [Vybrat]
framebuffer_object = OFF
vertex_buffer_object = OFF
always_swap_buffers = OFF
pak na Composite a nastavit tohle
unredirect_fullscreen_windows = ON to platí pro U12.10, pro 12.04 platí pouze Composite a zapnout 2 poslední vypnuté položky.

Teď ten Acer, předpokládám, že tam bude grafika od Intelu, pokud ano, platí shora uvedené (kromě instalace ovladače Ati) a následně toto, pro 12.04 i 12.10 zkusit zapnout podporu 2D akcelerace na grafikách Intel (technologie se jmenuje SNA, ale je k dispozici pouze na novějších řadách CPU, "sandy bridge"), něco k tomu je tady http://www.webupd8.org/2012/10/how-to-enable-intel-sna-acceleration-in.html

Nicméně pro zlepšení grafického výkonu je možné použít novější ovladače Intel, pro 12.04 je k dispozici stabilní repozitář, zde
ppa:ubuntu-x-swat/x-updates pro 12.10 a vlastně i pro 12.04 lze použít testovací repozitář, kde jsou v ovladačích zapnuté některé další funkce, ten je zde
ppa:xorg-edgers/ppa ale při jeho použití si dejte velký pozor co se vám to pokusí při updatu nainstalovat.

Libor Šedivý

• Stálý člen
  • **
    • liborse.mechenice.net
« Odpověď #2 kdy: 01 Února 2013, 22:23:11 »
Mrknu na to. Teď jsem zkoušel nainstalovat enlightement 17 a tak rychlou práci jsem ještě neviděl. S těmi samými ovladači. Je to jako blesk. Nicméně občas to lagovalo a já potřebuju stabilní prostředí. Teď jsem zkusil Xfce, ale není to to, co jsem očekával. Zítra zkusím vaše rady. Díky! Jinak ofiko ovladače zkoušet nebudu, už jsem to udělal několikrát a vždy to vedlo k problémům s grafikou (dřív to šlo v pohodě). Musel jsem použít flgrx legacy a možná z toho jsou ty mé problémy, nevím. Jinak 3D jede docela pěkně, jen v tom Chrome to dost zlobí..

Libor Šedivý

• Stálý člen
  • **
    • liborse.mechenice.net
« Odpověď #3 kdy: 16 Února 2013, 22:09:12 »
Mno, tak přítelkyně má v notebooku taky atinu. Zkusil jsem změny i u sebe, kapku se vylepšil výkon (i když ne závratně), ale grafika trochu zlobila (u mě), takže jsem nastavení vrátil (mám fglrx legacy). U přítelkyně tyto změny způsobily, že jí to načítá unity-2d a třeba videa jí jedou lépe a celkově to vypadá nadějně. Takže díky. ;)

Každopádně s tím mým probookem nevím. Unity jede pomalu narozdíl od ostatních gui, ale používá se mi prostě nejlépe. Asi to vydržím a počkám na Ubuntu 13.04. Teď jsem zkoušel jeho testovací verzi z DVD a grafika jela úplně v pohodě, vše se otvíralo skoro hned. Zajímalo by mě, jestli opravdu šlo o svobodný ovladač..

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.