Zdravím,
Přečetl jsem si téměř většinu dostupných informací o úpravě "/etc/fstab", ohledně příkazu "mount" atd... přesto jsem nevyřešil (snad) jednoduchý problém:
Z jistých důvodů* jsem nepoužil k automatickému mountování dalšího oddílu s daty editaci souboru "/etc/fstab" ale jednoduché připsání přípojného bodu a jména pomocí GParted.
Co nehledám:
- Různé možnosti a řešení pomocí editace "/etc/fstab", pokud neexistuje přímo v tomto souboru připsání názvu který se bude zobrazovat v Nautilu. (Manuální přepsání pomocí Nautila nejde ani s právy roota, vyhazuje to něco ohledně "nepodporované rovinně bla bla" pokud nemůžu nastavit jméno disku které se bude zobrazovat všude tak jak chci je tento postup nepoužitelný)
Co hledám:
- Jaké soubory edituje GParted a dají se upravit ručně? Potřebuji jen nastavit aby se žádaný disk s daty automaticky mountoval při spuštění systému a nemůžu to dělat z výše popsaných důvodů pomocí editace "/etc/fstab". Někde musí existovat ještě další soubory a nastavení které ovlivňuje GParted který ale bohužel neumožňuje automatické mountování. Proto hledám jiný způsob.
*Proč to nemůžu dělat pomocí edistace "/etc/fstab"? Důvodů je víc, zásadní problém je s zobrazeným jménem v Nautilu - zobrazovalo mi to pořád defaultní název "disk blabla 870G" a ne mnou chtěný název "Data", jméno disku není v "/etc/fstab" nastavitelné, proto jsem využil GParted k dopsání názvu ale došlo k konfliktu. Původně jsem si myslel že i GParted zprostředkovává editaci souboru "/etc/fstab" ale experimenty jsem zjistil že když nastavím jméno v GParted i editací "/etc/fstab" dochází k vzájemné kolizi a pokusu o několikanásobné zobrazování i mountování. Prostě GParted využívá podobných seznamů jako je "fstab" podle kterých při strartu systému samotný systém nebo Nautilus disk mountuje. A proto v takovém případě Nautilus zobrazuje disk dvakrát atd... vyřešil jsem to kompletním smazáním položky příslušeného disku v "/etc/fstab" a jednoduchým dopsáním správného názvu v GPartedu. Teď jen zbývá kde co upravit (GParted to nemá ve svém rozhraní) aby se disk připojoval automaticky ale nemůžu to řešit editací /etc/fstab.
P.S.: Omlouvám se pokud existuje někde návod v AJ, není to řeč mého kmene. :-(
Děkuji za odpověď, pokud je dotaz napsán špatně a nepochopili jste jej kopněte do mě, přepíšu to..