Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Mountování disku, "/etc/fstab", GParted a (Ubuntu 12.04 LTS)  (Přečteno 1559 krát)

Shang

• Návštěvník
Zdravím,

Přečetl jsem si téměř většinu dostupných informací o úpravě "/etc/fstab", ohledně příkazu "mount" atd... přesto jsem nevyřešil (snad) jednoduchý problém:

Z jistých důvodů* jsem nepoužil k automatickému mountování dalšího oddílu s daty editaci souboru "/etc/fstab" ale jednoduché připsání přípojného bodu a jména pomocí GParted.

Co nehledám:
- Různé možnosti a řešení pomocí editace "/etc/fstab", pokud neexistuje přímo v tomto souboru připsání názvu který se bude zobrazovat v Nautilu. (Manuální přepsání pomocí Nautila nejde ani s právy roota, vyhazuje to něco ohledně "nepodporované rovinně bla bla" pokud nemůžu nastavit jméno disku které se bude zobrazovat všude tak jak chci je tento postup nepoužitelný)

Co hledám:
- Jaké soubory edituje GParted a dají se upravit ručně? Potřebuji jen nastavit aby se žádaný disk s daty automaticky mountoval při spuštění systému a nemůžu to dělat z výše popsaných důvodů pomocí editace "/etc/fstab". Někde musí existovat ještě další soubory a nastavení které ovlivňuje GParted který ale bohužel neumožňuje automatické mountování. Proto hledám jiný způsob.

*Proč to nemůžu dělat pomocí edistace "/etc/fstab"? Důvodů je víc, zásadní problém je s zobrazeným jménem v Nautilu - zobrazovalo mi to pořád defaultní název "disk blabla 870G" a ne mnou chtěný název "Data", jméno disku není v "/etc/fstab" nastavitelné, proto jsem využil GParted k dopsání názvu ale došlo k konfliktu. Původně jsem si myslel že i GParted zprostředkovává editaci souboru "/etc/fstab" ale experimenty jsem zjistil že když nastavím jméno v GParted i editací "/etc/fstab" dochází k vzájemné kolizi a pokusu o několikanásobné zobrazování i mountování. Prostě GParted využívá podobných seznamů jako je "fstab" podle kterých při strartu systému samotný systém nebo Nautilus disk mountuje. A proto v takovém případě  Nautilus zobrazuje disk dvakrát atd... vyřešil jsem to kompletním smazáním položky příslušeného disku v "/etc/fstab" a jednoduchým dopsáním správného názvu v GPartedu. Teď jen zbývá kde co upravit (GParted to nemá ve svém rozhraní) aby se disk připojoval automaticky ale nemůžu to řešit editací /etc/fstab.

P.S.: Omlouvám se pokud existuje někde návod v AJ, není to řeč mého kmene. :-(

Děkuji za odpověď, pokud je dotaz napsán špatně a nepochopili jste jej kopněte do mě, přepíšu to..

Dano V

• Stálý člen
  • **
Re:Mountování disku, "/etc/fstab", GParted a (Ubuntu 12.04 LTS)
« Odpověď #1 kdy: 12 Února 2013, 21:27:07 »
Kód: [Vybrat]
mountnájdeš požadovaný disk napr /sda1/
ls -al /dev/disk/by-uuid/ zapamätáš si UUID_disku pr.      →      →        →       ↓
lrwxrwxrwx 1 root root  10 feb 12 20:48 de8eafad-cb9f-41d8-877e-f98aa054f6ec -> ../../sda1
/usr/bin/udisks --mount /dev/disk/by-uuid/<UUID_disku>^ = príkaz
V Dash aplikácie spúšťané pri štarte
Pridať
Zadáš meno a príkaz popísaný hore, pridať

Je to ono?
Nemám disk aby som to otestoval :(
S usb to nehrá fér :(
« Poslední změna: 12 Února 2013, 22:04:12 od Dano V »
U12.04 do 04.2017  K3.2.0-60
...Ne vždycky spolu budeme souhlasit, ale to není důvod k neslušnému chování. Každý se občas může cítit zklamaný, ale je vždy potřeba se chovat tak, aby se zklamání neproměnilo v osobní útok. Je nutné si uvědomit, že v komunitě, kde panuje napětí a stres, se toho moc neudělá... ;)
http://www.ubuntu.cz/komunita/pravidla

Shang

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 12 Února 2013, 22:04:36 »
Teď to nemůžu zkusit, konvertuji film, do hodiny to testnu omlouvám se že se ptám dříve než jsem to otestoval ale i tak bych to chtěl pochopit blíže.

UUID znám už ho píšu z hlavy, experimentuji s tím už půl dne ale to je detail, přesto co to:

/usr/bin/udisks --mount /dev/disk/by-uuid/<UUID_disku>
Přesně dělá? Edituje to cíleně to nastavení/soubor které normálně edituje program GParted a jediné co to změní je že se bude daný disk připojovat automaticky místo manuálně?
Nebo to funguje nějak oklikou. (Omlouvám se ale tohle je taková šílenost že ji ani google nenašel)
« Poslední změna: 12 Února 2013, 22:08:05 od Shang »

pacholik

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 12 Února 2013, 22:09:52 »
na změnu názvu svazku diskového oddílu na ext souborových systémech je tu utilitka e2label, více v manuálu

Shang

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 12 Února 2013, 22:17:17 »
To by mohlo vše vyřešit a nemusel bych používat GParted ale "čistší" nastavení pomocí editace /etc/fstab a pomocí této utilitky, snad na ni nepotřebuji AJ.

Moc díky, co nejdříve dám vědět.

Dano V

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #5 kdy: 12 Února 2013, 22:23:20 »
na změnu názvu svazku diskového oddílu na ext souborových systémech je tu utilitka e2label, více v manuálu
A ja myslel že je to len na usb :o áno usb mám ext4  :D
udisks pripája disky v zákulisí to čo vidíš pripojené v nautilu urobil udisks. Nechám sa opraviť, tiež sa len učím ;)
...Ne vždycky spolu budeme souhlasit, ale to není důvod k neslušnému chování. Každý se občas může cítit zklamaný, ale je vždy potřeba se chovat tak, aby se zklamání neproměnilo v osobní útok. Je nutné si uvědomit, že v komunitě, kde panuje napětí a stres, se toho moc neudělá... ;)

Shang

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 12 Února 2013, 22:27:28 »
Používám ext3 ale asi je to jen bezpředmětné info z důvodů které se mi ztrácejí před očima stejně jako idea jednoduchého řešení...

Dano V

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #7 kdy: 12 Února 2013, 22:36:31 »
to moje si už vyskúšal, že to vidíš tak zle.  Neboj, bude hůř!  ;)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.