Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Havárie KDE [vyřešeno]  (Přečteno 1820 krát)

zaoral

• Návštěvník
Havárie KDE [vyřešeno]
« kdy: 11 Března 2013, 14:13:56 »
Ahoj, včera jsem řešil zapeklitý problém. Vypnul jsem notebook a on během vypínání vytuhl. protože jsem se zrovna rýpal v konzoli, vypnul jsem ho sudo shutdown 0
po opětovném zapnutí proběhlo všechno ok až po splash, kde se ukázala ikona disku atd až po logo KDE. Pak jaoky probliklo nějaké okno v horní části obrazovky a splash přešel plynule ve tmu. Pouze kurzor. Jinak vungovalo všechno. Inet, přes altF2 šlo spustit cokoliv od Chrome po Dolphina normálně v oknech. Jen místo plochy tma. Zkusil jsem spustit plasma-desktop, v konzoli startx(což je primárně blbost když okna fungujou ale myslel jsem že by se to mohlo restartovat), přepnutí do jiných tty, ctrl alt backspace, atd atd atd. Zkusil jsem i distro upgrade, s tím ,že dojde k rekonfiguraci, ale nic. Prolezl jsem milion webů a žádný postup nefungoval. Až mě napadlo, že když kde nefunguje, že bych mohl nechat systém tu konfiguraci kde nastavit znovu. Tak jsem přejmenoval adresář .kde, restartoval a naběhlo. Nicméně nesnáším workaroundy, protože v podstatě neřeší problém, a takový postup je hodný lamera, což je něco, čím moc dlouho nechci být. Takže, mohl by mi prosím někdo poradit, kde mám najít nějaký srozumitelný popis toho jak ten systém funguje? A jak zjistit co je špatně?

notes corei3, intelHDG4000, 4gb ram
« Poslední změna: 13 Března 2013, 00:05:37 od zaoral »

beer

• Host
Re:Havárie KDE
« Odpověď #1 kdy: 11 Března 2013, 14:30:29 »
KDE v ubuntu je prostě zabugované. Pokud to teď funguje, tak bych to neřešil. Co se stalo bys nejspíš nalezl v nějakém logu, já bych si tipoval na nějakou chybu v kwin nebo v plazmě. Řešil bych, až když se ti to bude stávat opakovaně, všímej si, co si zrovna dělal, jestli tam nalezneš nějakou souvislost.

zkus aktualizovat systém:
Kód: [Vybrat]
sudo apt-get update
sudo apt-get install -f
sudo apt-get upgrade

Zkontroluj si, jestli se ti nespouští nějaké nesmysly při spuštění a pod a vyčisti systém třeba přes ubuntu-tweak.

zaoral

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 11 Března 2013, 15:12:03 »
Díky, co radíš jsem udělal v podstatě jako první. Dělalo mi to problém s firefox global menu, který vytrvale odmítal změnu, přestože na něm byly závislosti - tak jsem ho odinstaloval a přes apt-get update se tam pak natáhla fungující verze. Je škoda jestli nejde zjistit proč to tak spadlo. Kubuntu se mi hrozně líbí, prakticky ze dne na den jsem vynechal wokna (i když ve snaze mít legální soft jsem už roky zvyklý na ooo.org a hromadu dalších věcí, např. dělám v Lazaru připojování a ovládání homemade HW). Dost by mě ale vadilo, kdyby ta nestabilita byla feature not a bug:-). Kvůli té stabilitě jsem -mimo jiné- migroval z woken(i když moje XP jely v kuse 5 let prakticky bez údržby a pořád stejně svižně). Problém je, že i když jsem některé ty logy zkoumal, nejsem Hoshi abych po deseti minutách čtení textu mluvil plynně Brailovým písmem:-) Nějaký tip na studijní materiál co je pro windowsáka srozumitelný, abych si co nejdřív poradil sám? ............a případně nějakému jinému lamerovi:-)
« Poslední změna: 11 Března 2013, 15:16:24 od zaoral »

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #3 kdy: 11 Března 2013, 15:28:07 »
Když už vypínat z konzole, tak doporučuji přidat parametr -h, viz man shutdown.
sudo shutdown now -hNezapomeň však, že nad konzolí běží ještě další služby(i to KDE) a rozhodně není optimální je takto ukončovat.

Dále... restartovat grafické "sezení" natvrdo lze například nastavit na klávesovou zkratku v Nastavení systému-vstupní zařízení-Klávesnice-zkratka zabíjejíci X server CTRL+ALT+BACKSPACE.. Možná to bude pod kompatibilníma volbama. Restartuje to natvrdo grafikcý server. Je to ale nouzovka.

Něco podobného lze provést i z terminálu.. například restartovat natvrdo Light DM manager.
sudo restart lightdmKterý dále zavede ostatní věci.

Vše se ale používá jen v mimořádných situacích a napsal jsem Ti to jen pro rozšíření obzorů.

Daný problém, co Tě postihl, bych už neřešil. Až se zopakuje, vytáhnem logy a uvidíme.

BTW: startx sice startuje startovací grafické skripty, ale Kubuntu na to není stavěno, jej pouštět. Nouzově se to dá použít, ale vede to potom k tomu, že na desktopu nevidíš všechny možnosti, kvůli právům(způsobu, jak jsi jej pustil).
« Poslední změna: 11 Března 2013, 15:36:22 od Roman "Rovano" Vacho »
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

zaoral

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 11 Března 2013, 15:38:01 »
jop. podezírám se, že jsem to KDE oddělal právě tím vypnutím z konzole. Kdosi mě od kubuntu zrazoval s tím, že linux mi dá dost lana, abych se na něm oběsil. Už asi chápu, co tím myslel:-)

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #5 kdy: 11 Března 2013, 15:50:56 »
jop. podezírám se, že jsem to KDE oddělal právě tím vypnutím z konzole. Kdosi mě od kubuntu zrazoval s tím, že linux mi dá dost lana, abych se na něm oběsil. Už asi chápu, co tím myslel:-)
To záleží, jak se na to díváš. Taky může zachránit život.
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

RRRadek Neužil

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #6 kdy: 11 Března 2013, 16:05:17 »
Kdosi mě od kubuntu zrazoval s tím, že linux mi dá dost lana, abych se na něm oběsil. Už asi chápu, co tím myslel:-)

To se teoreticky dá říct o naprosto jakémkoliv os... Dokonalost neexistuje, jen kompromisy... ;)
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

ntz_reloaded

• Lokaj
  • Závislák
  • skill :: ur home erly
« Odpověď #7 kdy: 11 Března 2013, 18:19:52 »
hmm .. priste zkus vymazat nejdrive kde cache .. jsou na vic mistech ..
tikejte mi, taky Vam tikam ...
song of the day - openSUSE, openindiana, DuckDuckGo
The noise ain't noise anymore, who's to blame, WHO'S TO BLAME ??

zaoral

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 11 Března 2013, 18:20:38 »
Citace
To záleží, jak se na to díváš. Taky může zachránit život.
Přesně. Můj pohled na věc reprezentuje fakt, že už víc jak měsíc jedu čistě na Kubuntu a jsem winfree:-)
A líbí se mi to. Některé věci ve winapi... grrr! Ale to sem nepatří. Hlavní je, že mi mašinky šlapou.

zaoral

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 11 Března 2013, 18:25:36 »
Citace
hmm .. priste zkus vymazat nejdrive kde cache .. jsou na vic mistech ..

myslis jako treba  ve /var/tmp/? Ja spis myslel ze ve volne chvili budu zkouset prenaset z toho zalohovaneho .kde adresare do aktualniho az to znovu shodim a tim prijdu na pricinu. ALe je tam toho na moc moc restartů....
Diky za rady vsem

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.