Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Ubuntu místo win xp  (Přečteno 1369 krát)

parish

• Návštěvník
Ubuntu místo win xp
« kdy: 31 Března 2013, 22:41:39 »
Ahoj komunito!
Chtěl bych vyměnit win xp ve svém prahistorickém notebooku (CPU 1.3 GB, 800MB RAM) za Ubuntu 10.4. V notebooku jsou dva oddíly C s Win XP (cca 15GB) a D, kde jsou data (fotky, dokumenty apod - cca 21GB) (oba NTFS) a 3GB nevyužitého místa.
Chci nahradit XP za Ubuntu. Co musím zvolit při instalaci Ubuntu? Zkoušel jsem volbu "něco jiného" ale protože to je volba pro experty, kterým já nejsem, nevěděl jsem co nastavit. Tzn potřebuji naformátovat oddíl C a naistalovat tam Ubuntu. Oddíl D nechat beze změny a přístupný i z Ubuntu. Dále by bylo fajn 3GB nevyužitého prostoru k oddílu C připojit, ale no už je jen "nice to have".

Předem děkuji za fundované rady.
parish

janek-m

• Host
Re:Ubuntu místo win xp
« Odpověď #1 kdy: 01 Dubna 2013, 10:13:29 »
Ubuntu 10.04 končí zanedlho podpora. Na starší PC je dobré Lubuntu 12.04, nemá vysoké HW požiadavky. Ak chceš nainštalovať Ubuntu takým spôsobom, ako uvádzaš, tak musíš ísť cez voľbu "Niečo iné". Nemusíš sa obávať, nie je to pre "expertov". Nie je to o nič ťažšie, ako nainštalovať WIN.
Spustíš Live CD→  v inštalátore klik na Niečo iné. Ukáže sa tabuľka oddielov. V tabuľke klikneš na oddiel, ktorý chceš formátovať → potom kliknúť na ZMAZAŤ. Vytvorí sa voľné miesto. Klik na voľné miesto → Zmeniť.
Vytvoríš koreňový oddiel - Použiť ako ext4, prípojný bod /  (10-13 GB), po potvrdení sa dostaneš späť do tabuľky oddielov, klik na voľné miesto → Zmeniť a vytvoríš swap  - 1,5 násobok RAM (v tvojom prípade aspoň 2GB)

Ale aj tak si myslím, že by bolo rozumnejšie dáta vyzálohovať a vytvoriť si už /home oddiel, nakoľko tam už WIN nebudeš mať a inštalátor aj tak vytvorí Domovský priečinok a ty sa týmto spôsobom budeš preklikávať k súborom cez diskové oddiely.
« Poslední změna: 01 Dubna 2013, 10:15:27 od janek-m »

RRRadek Neužil

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #2 kdy: 01 Dubna 2013, 12:05:01 »
http://wiki.ubuntu.cz/Instalace/Pr%C5%AFvodce%20instalac%C3%AD?redirect=1#krok_43_-_ruční_rozdělení_disku

Pokud si nejsi jistý tak sem hoď screen před upravou a screen po upravě a někdo ti tu potvrdí že to máš správně a budeš moct bez obav kliknout na tlačítko "instalovat nyní" ;)

Jinak drž se pravidla, zálohovat, zálohovat a zálohovat... ;)
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

parish

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 01 Dubna 2013, 12:40:30 »
OK. Klaplo to. Děkuji za radu.
Na 12.4. se dá z 10.4. updatovat?

RRRadek Neužil

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #4 kdy: 01 Dubna 2013, 12:45:01 »
OK. Klaplo to. Děkuji za radu.
Na 12.4. se dá z 10.4. updatovat?

Ano už teď by ti měl nabízet přechod na vyšší verzi... Ale měl jsi to udělat rovnou čitou instalaci 12.04...  :-\
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

janek-m

• Host
« Odpověď #5 kdy: 01 Dubna 2013, 12:46:20 »
Radek ma predbehol. Tak ho iba doplním: Teoreticky áno, ale neodporúča sa to. U 10.04 = Gnome 2, U 12.04 = Gnome 3. Sú s tým problémy.

parish

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 01 Dubna 2013, 18:31:19 »
Doinstaloval jsem 12.04. a zatím je to zklamání. Asi se vrátím k 10.04. S tím běhal notebook plynule...
Ale jinak díky moc za komentáře!

janek-m

• Host
« Odpověď #7 kdy: 01 Dubna 2013, 18:35:03 »
Vyskúšaj Lubuntu, čo som ti navrhol. Na staršie PC je naozaj super a je dosť podobné U 10.04.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.