Přátelé, předesílám, že jsem ve svých 58 letech úplná linuxová lama, ale s osobními počítači zacházím jako mírně poučený uživatel už od dob DOSu 3.30, takže něco jsem za ta léta snad přece jen pochytil a snad mi bude zdejší komunitou odpuštěno, že se ptám tak blbě.
Potřeboval jsem řešit připojení desktopu (Win 7 64 b) k internetu přes domácí WiFi síť a z různých důvodů mi nezbylo než k přemostění sítě použít nevyužitý notebook Dell Latitude D 610 (NB) s vestavěným WiFi adaptérem a s nainstalovaným Ubuntu 12.04. Desktop s NB jsou zapojeny do malé drátové sítě, ve které už nic dalšího není. Před výpadkem elektřiny jsem měl nastaveno na obou síťových adaptérech NB sdílení a o spojení jsem vůbec nemusel přemýšlet. Vypnul jsem desktop, vypnul jsem NB, zapínání probíhalo v opačném pořadí. Pohoda.
Po výpadku elektřiny si NB po vypnutí a novém zapnutí nezapamatuje správná nastavení síťových adaptérů. Když nechám zapnuté sdílení a zapojený síťový kabel, tak se vnucuje WiFi adaptéru IP adresa, kterou router Asus WL 520g nezná. Když přepnu WiFi adaptér na NB ze sdílení na DHCP, tak už se IP adresa nepřepne do intervalu 192.168.1.1xx, který router zná. Nakonec jsem po dvou půldnech experimentování objevil jediný funkční postup, který musím absolvovat při každém připojování:
1. zapnout NB bez síťového kabelu
2. nastavit WiFi adaptér na DHCP
3. vypnout a zapnout NB bez síťového kabelu, IP adresa se sama nastaví na 192.168.1.1xx
4. připojit desktop k NB síťovým kabelem
5. přepnout WiFi adaptér na sdílení, zkontrolovat, zda je síťová karta taky nastavena na sdílení
6. zapnout desktop
Snad ještě: Ta IP adresa WiFi adaptéru, kterou router nezná a která se při restartu vnucuje, je 10.42.1.1, zřejmě ji přebírá od síťové karty, která se nezávisle na stavu NB (lhostejno, zda připojen k síti/odpojen od sítě, při DHCP i sdílení) vždy nastaví na 10.42.0.1. Přiznávám, že jak to bylo před tím výpadkem, nevím. Byl jsem tak nadšený z jednoduchého nastavení v GUI a automatického fungování, že jsem vůbec IP adresy té drátové minisítě nezkoumal.
Jo a na routeru mám filtraci MAC adres (rušili mě sousedi).
A ještě: Zkoušel jsem ifconfig (pochopitelně v režimu admina), NB se odmítá nechat přenastavit.
Poslední prosba: Dal bych přednost radě, jak to opravit přes GUI, terminál je můj postrach. (Proto mám Ubuntu.) A jestli to nepůjde opravit jinak než z terminálu, prosím formulovat postup stylem vhodným pro BFU nebo ještě lépe cvičenou opici. Totéž pak platí, jestli ode mě budete potřebovat nějaké logy (zřejmě nebudu sám vědět, kde je hledat...) nebo jestli budu muset nedejbože přenastavovat router.
Předem děkuje
a
zdraví
hank