Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Potíže s WiFi bridgem po výpadku elektřiny  (Přečteno 3348 krát)

hank

• Návštěvník
Potíže s WiFi bridgem po výpadku elektřiny
« kdy: 01 Dubna 2013, 18:36:39 »
Přátelé, předesílám, že jsem ve svých 58 letech úplná linuxová lama, ale s osobními počítači zacházím jako mírně poučený uživatel už od dob DOSu 3.30, takže něco jsem za ta léta snad přece jen pochytil a snad mi bude zdejší komunitou odpuštěno, že se ptám tak blbě.

Potřeboval jsem řešit připojení desktopu (Win 7 64 b) k internetu přes domácí WiFi síť a z různých důvodů mi nezbylo než k přemostění sítě použít nevyužitý notebook Dell Latitude D 610 (NB) s vestavěným WiFi adaptérem a s nainstalovaným Ubuntu 12.04. Desktop s NB jsou zapojeny do malé drátové sítě, ve které už nic dalšího není. Před výpadkem elektřiny jsem měl nastaveno na obou síťových adaptérech NB sdílení a o spojení jsem vůbec nemusel přemýšlet. Vypnul jsem desktop, vypnul jsem NB, zapínání probíhalo v opačném pořadí. Pohoda.

Po výpadku elektřiny si NB po vypnutí a novém zapnutí nezapamatuje správná nastavení síťových adaptérů. Když nechám zapnuté sdílení a zapojený síťový kabel, tak se vnucuje WiFi adaptéru IP adresa, kterou router Asus WL 520g nezná. Když přepnu WiFi adaptér na NB ze sdílení na DHCP, tak už se IP adresa nepřepne do intervalu 192.168.1.1xx, který router zná. Nakonec jsem po dvou půldnech experimentování objevil jediný funkční postup, který musím absolvovat při každém připojování:

1. zapnout NB bez síťového kabelu
2. nastavit WiFi adaptér na DHCP
3. vypnout a zapnout NB bez síťového kabelu, IP adresa se sama nastaví na 192.168.1.1xx
4. připojit desktop k NB síťovým kabelem
5. přepnout WiFi adaptér na sdílení, zkontrolovat, zda je síťová karta taky nastavena na sdílení
6. zapnout desktop

Snad ještě: Ta IP adresa WiFi adaptéru, kterou router nezná a která se při restartu vnucuje, je 10.42.1.1, zřejmě ji přebírá od síťové karty, která se nezávisle na stavu NB (lhostejno, zda připojen k síti/odpojen od sítě, při DHCP i sdílení) vždy nastaví na 10.42.0.1. Přiznávám, že jak to bylo před tím výpadkem, nevím. Byl jsem tak nadšený z jednoduchého nastavení v GUI a automatického fungování, že jsem vůbec IP adresy té drátové minisítě nezkoumal.

Jo a na routeru mám filtraci MAC adres (rušili mě sousedi).

A ještě: Zkoušel jsem ifconfig (pochopitelně v režimu admina), NB se odmítá nechat přenastavit.

Poslední prosba: Dal bych přednost radě, jak to opravit přes GUI, terminál je můj postrach. (Proto mám Ubuntu.) A jestli to nepůjde opravit jinak než z terminálu, prosím formulovat postup stylem vhodným pro BFU nebo ještě lépe cvičenou opici. Totéž pak platí, jestli ode mě budete potřebovat nějaké logy (zřejmě nebudu sám vědět, kde je hledat...) nebo jestli budu muset nedejbože přenastavovat router.

Předem děkuje
a
zdraví
hank

kapetr

• Návštěvník
Re:Potíže s WiFi bridgem po výpadku elektřiny
« Odpověď #1 kdy: 08 Dubna 2013, 14:20:12 »
Jestli tomu dobře rozumím, tak vaše PC je síťovým kabelem propojeno s NB a ten je wifi kartou propojen s wifi AP/routerem, který je připojen do Internetu.

To "nastavením/přepnutím adaptéru/karty na sdílení" na drátové síťové kartě NB vytvoří NAT a DHCP server na NB a NB pak funguje jako NAT/router. Jeho WiFi karta musí být nakonfigurována na připojení na WAN, tedy u vás na autom. nastavení přes DHCP (z toho AP/routeru).

Doporučoval bych píchnout LAN kabel přímo do AP. Pokud to není možné, tak koupit wifi dongle za cca 150,- a připojit i PC na AP rovnou a ne kvůli tomu honit i chudáka NB.

Nenapadá mě, proč si NB nepamatuje nastavení svých 2 adaptérů.
Zkuste v network manageru (v tom, co to nastavujete) odebrat všechna existující drátová i bezdrátová připojení a po restartu NB je znovu nastavit: wifi kartu na DHCP a lan kartu na sdílení.

Také bych pro jistotu zakázal na NB avahi - možná je to on, kdo se snaží od/s PC nějak nakonfigurovat karty NB (spekulace). V terminálu jako root:
mv /etc/init/avahi-daemon.conf /etc/init/avahi-daemon.conf.STOP
a restart.

hank

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 08 Dubna 2013, 18:48:52 »
kapetr: Ano, přesně tak to je. Router je daleko a manželka nevlídná, když přijde řeč na tahání kabelů  >:( a dongly už jsem vyzkoušel tři údajně zaručeně funkční pod Win 7-64 a ani jeden si s desktopem (nebo jeho OS) nerozumí  :-[.

Děkuji za doporučení, vyzkouším, dám feedback.

zdraví
hank

kapetr

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 08 Dubna 2013, 19:02:19 »
Ohledně těch donglů. Máte-li slabý signál, zkuste tuto parabolku - nasadí se na prutovou anténku donglu a/nebo AP:
http://www.freeantennas.com/projects/template2/
http://en.dogeno.us/wp-content/windsurfer.jpg

Vytiskl jsem to na A4 (co se vejde) - a proťupkoval špičkou nůžek na cílový materiál: tu odraznou plochu jsem vystřihl z krabice od mléka (pohliníkováno) a zbytek ze čtvrtky.
Přidalo to 6 bB (měřením na donglu) == 4x silnější signál.

Za cca 1/2 hodinky je to hotovo a třeba Vám to pomůže.
« Poslední změna: 08 Dubna 2013, 19:06:14 od kapetr »

RRRadek Neužil

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #4 kdy: 08 Dubna 2013, 19:18:15 »
Jo a na routeru mám filtraci MAC adres (rušili mě sousedi).
Chápu to tak že máte nezabezpečenou síť?

Za cca 1/2 hodinky je to hotovo a třeba Vám to pomůže.
Vypadá to sice šíleně a už jsem něco podobného vyděl udělané i z plechovky od piva, a fungovalo to. :) Ale bez měřících přístrojů je to spíše takové čarování ale proč to nezkusit :)

Každopádně se přimlouvám ke kabelu a pokud to jinak nejde tak třeba tato wifina funguje na Linux i všech současných verzích windows. ;)
http://www.alza.cz/tp-link-tl-wn722n-lite-d155291.htm
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

sabraq

• Závislák
  • Bootloader-není téma k hovoru,ani zbytný prostor
« Odpověď #5 kdy: 15 Dubna 2013, 23:21:34 »
No, ono jedna věc je jak je slyšet router, druhá věc jak vysílá onen adaptér. Ale pokud to fungovalo před tím výpadkem, mělo by i teď, takže sílu signálu bych asi neřešil. Neviděl bych to tak, že NB+PC po výpadku zapomněli nastavení, to by spíš zapomněl ten router. Aby ta wifi nemusela čekat na přidělení adresy, nastavil bych ji staticky třeba na 192.168.1.245 + samozřejmě masku, bránu, dns... To jde i v gui. Síťovka by měla mít adresu ze stejného rozsahu, tedy třeba 192.168.1.246, stejně tak ten pc co je propojen kabelem....No a pak je to asi třeba nějak zamaškarádovat:).
No nevím, jestli to jde přes grafický klikátko viz:

http://askubuntu.com/questions/90595/how-do-i-share-a-wireless-internet-connection-via-ethernet-with-an-xbox-360
PP v kolečku - není licence,pouze upozornění na reklamu
"Dress code" - oblečení podle předpisu(ne kódované oblečení)
CC v kolečku - je licence,značí,že se někdo nesmírně snaží

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.