...nic takoveho prosim nedelej ..
@Dano V
prosim, precti si nekde na wiki nebo i v `man chmod' nejakej zakladni prehled o tom, jak funguji prava v linuxu .. radit nekomu rekurzvni chmod 777 na svou domovskou slozku je trestuhodne ..
To, že je to trestuhodne viem, mne to pomohlo a nemusel som pol dňa hľadať problém ktorý by som aj tak nenašiel
Čo som nezistil je, prečo všetkým zložkám zostali práva ako pred vznikom problému.
pr.
a samotný home po chmod -R 777
drwxrwxr-x 74 bcde bcde 4096 apr 4 16:35 bcde
a pod adresáre
drwx------ 5 bcde bcde 4096 apr 4 16:35 .gconf
drwxr-xr-x 2 bcde bcde 4096 apr 4 19:19 Plocha
Doštudujem sľubujem
Edit: tak som si to čítal pozorne a uznávam svoju veľkú chybu - záleží na uhle pohľadu (ale to prečo raz -R 777 upraví podadresáre drwxr-xr-x / drwxr-x--- a súbory -rwx------ a inokedy správne drwxrwxrwx som sa nikde nedočítal

uvítal by som vysvetlenie ) chmod never changes the permissions of symbolic links
Pravdepodobne jediná správna možnosť bola

(aj to asi nie všade) a s tým -R som nevedel ktoré povoliť tak som povolil všetko aj keď to nebola celkom pravda

viď Plocha. Vyskúšal som pridať užívateľa a potom som to zopakoval ešte raz a až teraz sa stalo -R funkčné na všetky podzložky

(samozrejme na pokusy máme virtualbox

) Ale aj v reále to nieje nič neriešiteľné akoby to 777 bol kríž tak by som sa toho mal báť? Jednoducho stačilo namiesto nekonštruktívnej kritiky konštruktívne kritizovať a doplniť info! Neradil som mu odstrániť -fr /
edit: po x-té na wiki a v man chmod je to z môjho pohľadu brané ako prostriedok (príkaz) na dosiahnutie nejakého cieľa (určenie práv) a možnosť použiť ho tam obmedzovaná nie je.
O čom tu točím, to čo som radil nemalo a nemá nezvratný výsledok. Teda nie je to taký bubák ako si ho tu vykreslil. (takže mi vychádza že ho môžem použiť na čas potrebný na vyriešenie situácie a potom zmeny napraviť, ak by nezostali v želanom stave ako sa aj
zázrakom stalo)