Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Via Chrome9  (Přečteno 6985 krát)

tleskac

• Návštěvník
Via Chrome9
« kdy: 04 Února 2007, 14:57:39 »
Ptám se spíš pro jistotou, protože po dvou dnech hledani mam pocit že podpora pro tuhle grafiku neni.
Jde nějak zrychlit VESA driver? Tak aby překreslování např. při rolování v okně bylo rozumný? Díky

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
Via Chrome9
« Odpověď #1 kdy: 04 Února 2007, 21:22:58 »
O OpenChrome ovladači by měl vědět uživatel Liborse... úspěšně se snažil ho rozchodit...
Ale že by ty ovladače byly něco extra, to asi ne...
FAQ-Často kladené otázky   Návody(wiki)     
Jakub@Life:~$ Ubuntu změnilo váš život, přejete si změny uložit?(Y/N)?
Děkujeme, že nekrmíte trolly Blogísek  :wq

uncia

• Návštěvník
Via Chrome9
« Odpověď #2 kdy: 22 Května 2007, 19:10:58 »
Po hladani a googlovani som dorazil az na toto vlakno, Snad nevadi, ze sa nadpajam a pytam sa na to iste, co jeho zakladatel. Mam notebook FS Amilo Pro V3515, integrovana grafika je tam VIA Chrome 9 HC, a rozlisenie stale pod autodetekovanym VESA 1024x768 :-( Mam ho iba tyzden, na nom ako uplny zaciatocnik Kubuntu 6.06, kde ocividne v priehrsti vstavane ponukanych grafik tato moja chyba. Odkazovany Openchrome ovladac sa na tuto kartu nehodi, bo sa tam vsade pise, ze je to na Unichrome. Viete mi niekto, prosim poradit, ako dostanem 1280x800? Najlepsie z vlastnej skusenosti alebo/a polopate. ako niekomu, co ma Linux na kompe tyzden. Vopred dakujem.

dumi

• Stálý člen
  • **
Via Chrome9
« Odpověď #3 kdy: 25 Května 2007, 15:22:43 »
Citace: uncia
Odkazovany Openchrome ovladac sa na tuto kartu nehodi, bo sa tam vsade pise, ze je to na Unichrome.
v dokumentácii k openchrome sa píše, že je podporovaná aj vaša karta, ale nakoľko VIA nemám, neviem bližšie poradiť. takisto som našiel niečo na stránkach projektu unichrome.
AMD Sempron 2500+, GF 5200FX, 1,5GB RAM, Ubuntu 8.04

Devilkin

• Návštěvník
Via Chrome9
« Odpověď #4 kdy: 06 Června 2007, 18:40:39 »
Citace: uncia
Mam notebook FS Amilo Pro V3515, integrovana grafika je tam VIA Chrome 9 HC, a rozlisenie stale pod autodetekovanym VESA 1024x768 :-( .
Mam stejný notebook a s vesa to celkem jde.

Pro správné rozlišení je potreba upravit xorg.conf.
Tohle je nejduležitější část z meho xorg.conf:

Section "Monitor"
  identifier "Obecný monitor"
  vendorname "Generic"
  modelname "Flat Panel 1280x800"
  HorizSync 31.5-64
  VertRefresh 59-76
  Option "IgnoreEDID" "1"
  Modeline  "1280x800@60" 83.91 1280 1312 1624 1656 800 816 824 841
  gamma 1.0
EndSection

Section "Screen"
  Identifier "Default Screen"
  Device "Obecná grafická karta"
  Monitor "Obecný monitor"
  DefaultDepth 24
  SubSection "Display"
    depth 24
    modes "1280x800"
    ViewPort 0 0
  EndSubSection
EndSection

Momentálně zápasím s mikrofonem a az to bude OK tak zkusim ty ovladace openChrome.

Dolch

• Návštěvník
Via Chrome9
« Odpověď #5 kdy: 11 Června 2007, 13:26:21 »
Myslím, že s tímto problémem vám můžu trochu pomoci. Mám integrovanou grafickou kartu Via Chrome 9, chipset K8M890. Jak ostatní píší, s vesou to jde, ale není to nic moc. Pokud máte LCD monitor, tak snad, na CRT monitoru se ovšem nezbavíte blikání. Openchrome skutečně nabízí ovladač pro tuto kartu, naneštěstí jenom 2D. Návod, jak ho nainstalovat najdete na https://help.ubuntu.com/community/OpenChrome - po instlaci je nutný restart a pak ještě možná nějaké čarování s xorg.conf, ale určitě se to vyplatí. 2D akceleratce funguje, okénka se opravdu výrazně zrychlí, a je možné (alespoň na mém starém CRT monitoru) nastavit 85 Hz, což už jde. Pokud chcete používat 3D aplikace, pak musíte v xorg.conf zakomentovat Load "DRI" a restartovat. Po té fungují jak 3D screen savery (trubky apod.), tak i 3D aplikace jako Blender. Ovšem pouze jako softwareová emulace, i to je lepší, než drátem do oka.

Důvod, proč pro tuto kartu neexistuje 3D podpora, zatímco pro ostatní VIAi jo, je asi ten, že Chrome 9 architektura je založená na DeltaChrome technologii, kterou via získala koupí S3. A na tu není specifikace uvolněná. Je otázka, jestli vůbec někdy bude. K8M890 je certifikovaná jako "Vista Enabled", což nevím přesně, co znamená, můj tip je, že to znamená "Závazek výrobce, že specifikace nebude nikdy uvolněna, aby se znemožnila podpora open sourcových ovladačů".

Výhodou open source je, že si člověk může doprogramovat to, co tam chybí. Já už se v tom pár týdnů vrtám, moc daleko jsem se nedostal a pochybuji, že to někdy rozlousknu. Pořád ale lepší, než sedět se založenýma rukama.

uncia

• Návštěvník
Via Chrome9
« Odpověď #6 kdy: 28 Června 2007, 12:39:23 »
Devilkin, dakujem za radu. Konecne mi dorazil notas zo servisu. Xconf som zmenil podla vzoru a teraz uz to vyzera ako displej, pekne 1280x800. Chcem sa spytat, ze ci taketo nanutene charakteristiky pod vesa ovladacom nemozu pri dlhodobom pouziti nejako poskodit displej.

martian742

• Návštěvník
Via Chrome9
« Odpověď #7 kdy: 29 Června 2007, 22:48:34 »
Jsem rád, že VIA Chrome9 umí pod linuxem alespoň 2D akceleraci, jak říkáte. Má někdo zkušenosti s aplikací v desktopu jako HDTV přehrávač? S dostatečně výkonným procesorem samozřejmě. Nebude OpenChrome zpomalovat vykreslování videa? Na mém notebooku lze poznat rozdíl mezi vesa, nv (open source), a nvidia (originál) drivery - v rychlosti vykreslování. Nv driver HDTV nestíhal, s nvidia už je to lepší.

Cocumis

• Návštěvník
  • Za gramatické chyby sa vopred ospravedlňujem :D
Re: Via Chrome9
« Odpověď #8 kdy: 20 Listopadu 2007, 00:22:27 »
prosím pomôžte. Spravil som všetko podľa návodu. a keď som reštartoval tak mi nenabehla grafika ale iba konzola. Tak som to v tom xorg.conf musel znova zmeniť na vesa a to potom nefunguje. Alebo hej? Skúsal som aj to 3d ale to mi tieš nejde. Keď  to spravim, rštartujem a do konzoli napíšem glxinfo | grep render tak mi to vypíše že direct rendering:  No. Kde som robil chybu? Vopred dík.
Za gramatické chyby sa vopred ospravedlňujem :D

Cocumis

• Návštěvník
  • Za gramatické chyby sa vopred ospravedlňujem :D
Re: Via Chrome9
« Odpověď #9 kdy: 20 Listopadu 2007, 00:33:10 »
mimochodom stiahol som si aj originálne ovládače so stránky výrobcu mojej základnej dosky. Je to súbor s príponou .run lenže keď  ho spustím tak mi vypíše toto:     
Uncompressing VIA Integration Graphics Linux Driver for XServer v4.1.00.69...chown: `./Utility': Permission denied
chgrp: `./Utility': Permission denied

Please choose the job you want to do:
1. Install driver
2. Uninstall driver
1
 -------- install start --------
Install VIA/S3G UniChrome familly graphic driver!
Which CPU do you use ?
1. VIA C3-2(C5N/C5P), C7, Intel Pentium 2/3/4
2. VIA C3
3. AMD K7
4. AMD K8 with 32 bits OS(x86)
5. AMD K8 with 64 bits OS(x86_64)
4
Please wait...
cp: target `/usr/X11R6/lib/modules/drivers/' is not a directory: No such file or directory
cp: cannot create regular file `/home/andrej/.VIAVIDEORC': Permission denied
Now start to install VIA/S3G display utility...

Warning, system cannot find the /usr/X11R6/lib/libXv.so.1.0 file.
Please install XFree86-libs RPM package first.
You can find the package in the installation CD.

Abort, the utility is not installed.
/bin/rm: cannot chdir from `/tmp/selfgz13485' to `Utility': Permission denied
Press Return to close this window...

Som s toho absolútne dovy. Ako by som ho mohol nainštalovať keby ste mi nevedeli poradiť s tými openchrome
 ovládačmi?                                                         
Za gramatické chyby sa vopred ospravedlňujem :D

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.