Myslím, že s tímto problémem vám můžu trochu pomoci. Mám integrovanou grafickou kartu Via Chrome 9, chipset K8M890. Jak ostatní píší, s vesou to jde, ale není to nic moc. Pokud máte LCD monitor, tak snad, na CRT monitoru se ovšem nezbavíte blikání. Openchrome skutečně nabízí ovladač pro tuto kartu, naneštěstí jenom 2D. Návod, jak ho nainstalovat najdete na
https://help.ubuntu.com/community/OpenChrome - po instlaci je nutný restart a pak ještě možná nějaké čarování s xorg.conf, ale určitě se to vyplatí. 2D akceleratce funguje, okénka se opravdu výrazně zrychlí, a je možné (alespoň na mém starém CRT monitoru) nastavit 85 Hz, což už jde. Pokud chcete používat 3D aplikace, pak musíte v xorg.conf zakomentovat Load "DRI" a restartovat. Po té fungují jak 3D screen savery (trubky apod.), tak i 3D aplikace jako Blender. Ovšem pouze jako softwareová emulace, i to je lepší, než drátem do oka.
Důvod, proč pro tuto kartu neexistuje 3D podpora, zatímco pro ostatní VIAi jo, je asi ten, že Chrome 9 architektura je založená na DeltaChrome technologii, kterou via získala koupí S3. A na tu není specifikace uvolněná. Je otázka, jestli vůbec někdy bude. K8M890 je certifikovaná jako "Vista Enabled", což nevím přesně, co znamená, můj tip je, že to znamená "Závazek výrobce, že specifikace nebude nikdy uvolněna, aby se znemožnila podpora open sourcových ovladačů".
Výhodou open source je, že si člověk může doprogramovat to, co tam chybí. Já už se v tom pár týdnů vrtám, moc daleko jsem se nedostal a pochybuji, že to někdy rozlousknu. Pořád ale lepší, než sedět se založenýma rukama.