Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Které konf. soubory se starají o mountování disků?  (Přečteno 2292 krát)

Shang

• Návštěvník
Které konf. soubory se starají o mountování disků?
« kdy: 23 Dubna 2013, 22:53:15 »
Zdravím, nedaří se mi vyřešit tento problém:

Automatické připojení disků lze nastavit očividně na DVOU místech.
Jedním je konfigurační soubor /etc/fstab (který umím editovat a návodů je na to spoustu)
Druhým je nějaký jiný soubor, snad samotný Nautilus, netuším. A to hledám.

Problém: Při startu systému se mi připojují dva oddíly kde mám (windows xp a windows 8 ), ale já je připojovat nechci! Při instalaci posledního os (Ubuntu) jsem nezadával přípojné body, i tak se připojují. Ve fstab nic není a když je do fstab přidám a zakážu tak mi Ubuntu háže při startu chybu "Nelze připojit disk." musím mačkat "S". Takže je jisté že se systém snaží namountovat disk již při startu systému ale rozhodně nepostupuje dle konf. souboru /etc/fstab ale podle nějakého jiného souboru. A to musím zrušit aby se o připojení nesnažil ani při startu a neházel mi chyby.

Hledám kde to nastavení je. Verze Ubuntu je 12.04

Moc díky.
« Poslední změna: 23 Dubna 2013, 23:20:24 od Shang »

GdH

• Moderátor
  • Závislák
    • GdH-Notes
Re:Které konf. soubory se starají o mountování disků?
« Odpověď #1 kdy: 23 Dubna 2013, 23:30:54 »
Disky, které nemáš připojované v fstab se v Ubuntu automaticky nepřipojují, ale souborové manažery je umožňují připojit kliknutím. Dokud ovšem neklikneš, připojené opravdu nejsou. Ty ale asi chceš, aby ty filesystémy vůbec nebyly vidět v uživatelském rozhraní. Pak se podívej na aplikaci Disks (česky to bude podobně), kde by se měly dát parametry (ne)připojení naklikat, včetně toho, že se nebudou zobrazovat v uživatelském rozhraní.

Shang

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 23 Dubna 2013, 23:38:26 »
Díky

Máš pravdu v tom že ani nechci aby se zobrazovaly ale to že se snaží systém namountovat tyto disky (PŘESTOŽE NEJSOU VE FSTAB) je jasné už při startu Ubuntu. Vyhodí mí hlášku "některé disky nejsou připojit" pro přeskočení "S" pro manuální opravu "M". (po zmáčknutí "M" mě to hodí na root terminál, po "S" mě to pustí dál).

A to že se mi nebudou zobrazovat to už je detail ikdyž jej rád dle Tvého návodu vyřeším a moc děkuji ale problém je to že se systém snaží připojit ty disky už při startu.

Ještě jinak, když jsem při bývalé instalaci chtěl upravit pomocí /etc/fstab některé parametry připojení jiných oddílů, tak jsem tam některé disky (které se v Nautilu zobrazovaly) ani nenašel a když jsem je tam přidal tak došlo k dvojitému namountování. (s tím že nastavení ve etc/fstab sice bylo nadřazené ale v Nautilu se zobrazoval takto přidaný disk dvakrát) Takže musí někde ještě existovat druhý podobný soubor, součást systému který se stará o mountování stejně jako fstab. :-( 
« Poslední změna: 23 Dubna 2013, 23:52:31 od Shang »

GdH

• Moderátor
  • Závislák
    • GdH-Notes
« Odpověď #3 kdy: 24 Dubna 2013, 00:26:35 »
Nejprve jsi psal, že to začalo házet chyby, až když jsi ty disky do fstab napsal, teď zas píšeš, že v fstab nejsou a stejně to hlásí chyby... Ta aplikace, co jsem radil, je asi až v U12.10, ale ty bys měl nejprve vyřešit tenhle bordel.

beer

• Host
« Odpověď #4 kdy: 24 Dubna 2013, 02:26:52 »
evidentně sis udělal bordel v /etc/fstab. Dej sem výpis, a nebo si obnov zálohu, kterou sis určitě udělal před tím, než si do něj hrabal.

Shang

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 24 Dubna 2013, 05:55:55 »
Udělal jsem zásadní chybu ve formulaci (za co se omlouvám), zkusím to ještě jednou. Zálohu fstab samozřejmě mám.

1.Nainstaloval jsem XP na (/dev/sda1) - bez přípojného bodu, pak W8 na (/dev/sda2) - bez přípojného bodu, disk s daty je (/dev/sda3) dopsal jsem u něj přípojný bod a vše funguje dle očekávání, mountuje automaticky, tato položka ve etc/fstab je - můžu upravit dle potřeby a Ubuntu šlo na (/dev/sda4).

2.Po instalaci se mi v Nautilu zobrazují disky i (/dev/sda1 a /dev/sda2) - (které nejsou připojeny) ale potřebuji i zakázat nechtěné připojení (protože notebook předávám mudlovi a kdoví co by tam...) tak jsem přidal do fstab položky s těmito oddíly (do té doby tam nebyly). A dal práva jenom rootu.

3.Položky se mi v Nautilu stále zobrazjí ale to mi nevadí, uživatel je namountovat nemůže. (aby se nezobrazovaly, to vyřeším první radou v tomto příspěvku)

4.Bohužel při startu systému to háže onu chybu: "Disk nemohl být připojen. (byť se po najetí nepřipojuje ale při startu to Ubuntu zkouší - netuším proč ale jelikož jsem tyto položky do fstab přidal a tam jsou zakázany tak se to systému nepodaří a vyhodí chybu)...  zmáčkněte "S" nebo "M".

5.Potřebuji odstranit tuhle hlášku.

Pokud se stále nepodařilo pochopit problém, moc se omlouvám.

beer

• Host
« Odpověď #6 kdy: 24 Dubna 2013, 09:24:56 »
Stále jsme neviděli ten soubor. Prostě tam ty přidané záznamy máš špatně.

Dano V

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #7 kdy: 24 Dubna 2013, 18:42:03 »
Ak som to dobre pochopil nechceš vidieť win disky v linuxe?
...
Cretate mount points for all the ntfs formatted partition that you don't ever want to access, for example:
Kód: [Vybrat]
sudo mkdir /WinC
Then find the correct uuid number for your partition with this command:
sudo blkid -c /dev/null
And add a line to /etc/fstab to prevent it from being used:
UUID=xxxxxxxxxxxxxxx /WinC ntfs defaults,noauto,ro,umask=227 0 0
There's so many levels of redundancy in that line it's embarrassing

noauto = will prevent the partition from being mounted automatically at boot.
It can still be mounted but only by root or sudo but only from the terminal and only to /WinC.

ro = will mount it read only if you were to mount it as root.
umask=227 is a belt and suspenders kind of thing that will make sure that if it ever is mounted by root or sudo that it mounts as read only to root and inaccessible to everyone else.
EDIT3 :D:vo výsledku disky nevidno v nautilu ani sa ich ubuntu nesnaží pri štarte pripojiť, ak sa nemýlim. Mám to len na jednom pc a tak sa to tvári ::) (vysvetlivky v citovanom eng. texte hore)
EDIT: Ale odpoveď na tvoju otázku "Které konf. soubory se starají o mountování disků?" nepoznám :( (fstab je jasný, ale myslím nejaký ďalší)
EDIT2: ako píše beer
Citace: edit
Stále jsme neviděli ten soubor(fstab). Prostě tam ty přidané záznamy máš špatně.
« Poslední změna: 24 Dubna 2013, 19:18:12 od Dano V »
U12.04 do 04.2017  K3.2.0-60
...Ne vždycky spolu budeme souhlasit, ale to není důvod k neslušnému chování. Každý se občas může cítit zklamaný, ale je vždy potřeba se chovat tak, aby se zklamání neproměnilo v osobní útok. Je nutné si uvědomit, že v komunitě, kde panuje napětí a stres, se toho moc neudělá... ;)
http://www.ubuntu.cz/komunita/pravidla

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.