Udělal jsem zásadní chybu ve formulaci (za co se omlouvám), zkusím to ještě jednou. Zálohu fstab samozřejmě mám.
1.Nainstaloval jsem XP na (/dev/sda1) - bez přípojného bodu, pak W8 na (/dev/sda2) - bez přípojného bodu, disk s daty je (/dev/sda3) dopsal jsem u něj přípojný bod a vše funguje dle očekávání, mountuje automaticky, tato položka ve etc/fstab je - můžu upravit dle potřeby a Ubuntu šlo na (/dev/sda4).
2.Po instalaci se mi v Nautilu zobrazují disky i (/dev/sda1 a /dev/sda2) - (které nejsou připojeny) ale potřebuji i zakázat nechtěné připojení (protože notebook předávám mudlovi a kdoví co by tam...) tak jsem přidal do fstab položky s těmito oddíly (do té doby tam nebyly). A dal práva jenom rootu.
3.Položky se mi v Nautilu stále zobrazjí ale to mi nevadí, uživatel je namountovat nemůže. (aby se nezobrazovaly, to vyřeším první radou v tomto příspěvku)
4.Bohužel při startu systému to háže onu chybu: "Disk nemohl být připojen. (byť se po najetí nepřipojuje ale při startu to Ubuntu zkouší - netuším proč ale jelikož jsem tyto položky do fstab přidal a tam jsou zakázany tak se to systému nepodaří a vyhodí chybu)... zmáčkněte "S" nebo "M".
5.Potřebuji odstranit tuhle hlášku.
Pokud se stále nepodařilo pochopit problém, moc se omlouvám.