Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Kubuntu 13.04 - čeština[vyřešeno]  (Přečteno 3919 krát)

pixicek

• Návštěvník
Kubuntu 13.04 - čeština[vyřešeno]
« kdy: 12 Května 2013, 19:44:30 »
Zdravím.
Tak jsem se dnes po dlouhé době odkládání rozhodl nahodit linux a po dlouhém rozhodování kterou distribuci jsem si zvolil Kubuntu. Pro jakožto naprostého nováčka v linuxu jsem z toho jelen... ba ne ... jelen 100x přejetý tankem. Po úspěšné instalaci ( během které jsem nemohl být připojený na internet, k dispozici jsem měl pouze wifi, jenže před instalací nebyly k dispozici ovladače na síťovou kartu ) a úspěšném startu jsem se 3 hodiny ( možná je to k smíchu, mě je spíš do pláče ) snažil nainstalovat kompletní češtinu. Ať už jsem to zkoušel přes příkazovou řádku pomocí "apt-get install xxxxxxxxxxx" ( kde xxxxxxxxxxxx je několik druhů balíčků češtin co jsem na internetu našel ), tak jsem zkoušel marně najít jakýsi program, který to udělá za mě. Bohužel nejnovější příspěvky na toto téma jsou z roku 2008 a tam se neustále zmiňuje jakýsi Synaptic, po hodině jsem pochopil, že je pro gnome a tak jsem hledal jakýsi Kynaptic, který měl být údajně už pro KDE. Ani jeden jsem ovšem ve svém Kubuntu nenašel, jediné, co tu mám je Muon package manager, který mi ovšem češtinové balíčky nenajde.
Prosím, poraďte mi někdo jak tam tu prokletou češtinu nahodit...

Další otázka ( na kterou jsem si vzpomněl během psaní ) - na internetu jsem četl, že existuje jakýsi "program", který sdružuje všechny užitečné "programy" právě pro můj druh distribuce - kde ho najdu? Rád bych si stáhl Chromium atp. Také by mě zajímalo, jak se následně tyto programy dají "odinstalovat".

Předem díky za odpověď a přeji trpělivost při čtení tohoto příspěvku  :)
« Poslední změna: 13 Května 2013, 11:07:04 od Roman "Rovano" Vacho »

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
Re:Kubuntu 13.04 - čeština
« Odpověď #1 kdy: 12 Května 2013, 19:47:15 »
V menu-systém by mělo být něco jako Jazyková podpora(language-selector-qt nebo language-selector-kde)... to by stačilo spustit a už to nabídne češtinu ke stažení. Jen si nejsem jistej, jestli to tam pořád je, protože oficiálně Canonical přestal podporovat Kubuntu a možná je to přítomno jen pro Ubuntu jakožto language-selector-gnome.
« Poslední změna: 12 Května 2013, 19:52:25 od Roman "Rovano" Vacho »
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

Vitaa

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 12 Května 2013, 20:28:37 »
System settings - Locale - a tam se to uz nastavi (po nastaveni zeme by snad kubuntu melo nabidnout stazeni balicku..)

Pokud by to nenabidnulo cestinu k nainstalovani, tak jsou to balicky kde-l10n-cs tzn.:

Kód: [Vybrat]
sudo apt-get install kde-l10n-cs
nebo tak nejak  ;)  pak uz to v system settings bude a pujde zvolit s tim, ze cestinu date jako preferred
Intel Core i3-3220, AMD Radeon HD 7770, 8GB RAM - Arch Linux - KDE 4.12

pixicek

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 12 Května 2013, 22:13:41 »
V menu-systém by mělo být něco jako Jazyková podpora(language-selector-qt nebo language-selector-kde)... to by stačilo spustit a už to nabídne češtinu ke stažení. Jen si nejsem jistej, jestli to tam pořád je, protože oficiálně Canonical přestal podporovat Kubuntu a možná je to přítomno jen pro Ubuntu jakožto language-selector-gnome.

Ten tam právě není a co jsem prosil strýčka gůgla ať už na eng tak cz, tak našel jen pro gnome.

pixicek

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 12 Května 2013, 22:17:05 »
System settings - Locale - a tam se to uz nastavi (po nastaveni zeme by snad kubuntu melo nabidnout stazeni balicku..)

Pokud by to nenabidnulo cestinu k nainstalovani, tak jsou to balicky kde-l10n-cs tzn.:

Kód: [Vybrat]
sudo apt-get install kde-l10n-cs
nebo tak nejak  ;)  pak uz to v system settings bude a pujde zvolit s tim, ze cestinu date jako preferred

Zítra zkusím, dnes už na to nemám nerva zapínat, každopádně děkuji za radu. Co se týče kódu, vždy jsem vynechávat "sudo" před příkazem, protože jsem převážně na internetu našel čistě jen "atp-get ..." bez "sudo", ale psalo mi to chybu s otázkou, zda-li jsem opravdu root, takže logicky je asi vždy potřeba použít "sudo" ...?

Co se týče toho "programu" na hledání aplikací? A "deinstalace" ?
Předem děkuji za odpověď.

Vitaa

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 12 Května 2013, 22:33:55 »
sudo je treba pouzit vzdy, kdyz potrebujes prava roota (napr instalace..)

ohledne GUI na instalaci ti moc neporadim (od jiste doby instaluji jen pres terminal), je toho spousta.. Krom toho defaultniho Muonu se da pouzivat Apper, KpackageKit.. Ja v kubuntu vetsinou doinstalovaval synaptic, ktery jsem byl zvykly pouzivat uz z dob, kdy jsem s linuxem zacinal na ubuntu a to ze si tahal nejake knihovny z gnome mi moc nevadilo..

kazdopadne pro cestinu zadej ten prikaz, stahne ti to ceske jazykove balicky pro KDE, takze se ti v te lokaci, jak jsem psal, objevi cestina a pak staci ji jen nastavit a nejlepe restartovat system, aby se to projevilo ve vsech programech.
« Poslední změna: 12 Května 2013, 22:41:20 od Vitaa »
Intel Core i3-3220, AMD Radeon HD 7770, 8GB RAM - Arch Linux - KDE 4.12

pixicek

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 12 Května 2013, 23:31:43 »
sudo je treba pouzit vzdy, kdyz potrebujes prava roota (napr instalace..)

ohledne GUI na instalaci ti moc neporadim (od jiste doby instaluji jen pres terminal), je toho spousta.. Krom toho defaultniho Muonu se da pouzivat Apper, KpackageKit.. Ja v kubuntu vetsinou doinstalovaval synaptic, ktery jsem byl zvykly pouzivat uz z dob, kdy jsem s linuxem zacinal na ubuntu a to ze si tahal nejake knihovny z gnome mi moc nevadilo..

kazdopadne pro cestinu zadej ten prikaz, stahne ti to ceske jazykove balicky pro KDE, takze se ti v te lokaci, jak jsem psal, objevi cestina a pak staci ji jen nastavit a nejlepe restartovat system, aby se to projevilo ve vsech programech.

Děkuji moc, už to fičí jak má a konečně to na mě mluví česky. Ne že by mi angličtina nějak extra vadila, ale přeci jen je mnohem příjemnější se seznamovat s novým systémem v rodném jazyku :)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.