Zdravím.
Tak jsem se dnes po dlouhé době odkládání rozhodl nahodit linux a po dlouhém rozhodování kterou distribuci jsem si zvolil Kubuntu. Pro jakožto naprostého nováčka v linuxu jsem z toho jelen... ba ne ... jelen 100x přejetý tankem. Po úspěšné instalaci ( během které jsem nemohl být připojený na internet, k dispozici jsem měl pouze wifi, jenže před instalací nebyly k dispozici ovladače na síťovou kartu ) a úspěšném startu jsem se 3 hodiny ( možná je to k smíchu, mě je spíš do pláče ) snažil nainstalovat kompletní češtinu. Ať už jsem to zkoušel přes příkazovou řádku pomocí "apt-get install xxxxxxxxxxx" ( kde xxxxxxxxxxxx je několik druhů balíčků češtin co jsem na internetu našel ), tak jsem zkoušel marně najít jakýsi program, který to udělá za mě. Bohužel nejnovější příspěvky na toto téma jsou z roku 2008 a tam se neustále zmiňuje jakýsi Synaptic, po hodině jsem pochopil, že je pro gnome a tak jsem hledal jakýsi Kynaptic, který měl být údajně už pro KDE. Ani jeden jsem ovšem ve svém Kubuntu nenašel, jediné, co tu mám je Muon package manager, který mi ovšem češtinové balíčky nenajde.
Prosím, poraďte mi někdo jak tam tu prokletou češtinu nahodit...
Další otázka ( na kterou jsem si vzpomněl během psaní ) - na internetu jsem četl, že existuje jakýsi "program", který sdružuje všechny užitečné "programy" právě pro můj druh distribuce - kde ho najdu? Rád bych si stáhl Chromium atp. Také by mě zajímalo, jak se následně tyto programy dají "odinstalovat".
Předem díky za odpověď a přeji trpělivost při čtení tohoto příspěvku