Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Anketa

Oddělujete /home do samostatného oddílu?

Ano, vždy
Ano, pokud mám důvod
Jen když to jinak nejde
Nikdy
Jak poznám jestli je /home oddělené?

Autor Téma: Rozdělovat "/" a "/home"?  (Přečteno 11088 krát)

Myrmica

• Závislák
    • MYRMICA
Rozdělovat "/" a "/home"?
« kdy: 13 Května 2013, 09:05:06 »
Pokud jsme u té čisté instalace, nedomnívám se, že rozdělení disku na root "/" a "/home" je dobré řešení. Pokud to není automaticky oddělené při instalaci systému, tak k tomu tvůrce systému měl důvod. Zachování "/home" při přeinstalaci systému to lze zařídit zálohováním tohoto adresáře, což je v podstatě i bezpečnější.
Stolní strojek: OS– UBUNTU 16.04 x86_64, MB ASUS P8 Z68-V/GEN3, Intel® Core™ i5-3470 CPU @ 3.20GHz × 4 , 16GiB DDR3, GeForce GTX 670...
Notebook: ASUS U53Jc OS– UBUNTU 16.04 x86_64, Windows 7, Processor – Intel Core i5-460M (2,53 GHz), Graphics – switchable NVIDIA GeForce 310M and Intel GMA HD

Martin Šácha

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
Re:Re:ubuntu plný přechod
« Odpověď #1 kdy: 13 Května 2013, 09:20:16 »
Pokud to není automaticky oddělené při instalaci systému, tak k tomu tvůrce systému měl důvod.
Tím důvodem je dementní rozdělení disku s předinstlovanými widlemi - boot+recovery+widle a zbývá 1 primární oddíl, takže je bezpečnější v default instalátoru logické oddíly nedělat a nacpat všechno do jednoho.

Je lepší 2x kopírovat stovky GB dat přes pomalé USB, nebo 3x kliknout a mít /home oddělené?

Pokud je to možné, důrazně doporučuji udělat /home samostatně.
« Poslední změna: 13 Května 2013, 09:22:58 od Martin Šácha »
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

Myrmica

• Závislák
    • MYRMICA
« Odpověď #2 kdy: 13 Května 2013, 09:27:42 »
To je na větší diskuzi, možná by stálo za to na toto téma vytvořit thread.
Stolní strojek: OS– UBUNTU 16.04 x86_64, MB ASUS P8 Z68-V/GEN3, Intel® Core™ i5-3470 CPU @ 3.20GHz × 4 , 16GiB DDR3, GeForce GTX 670...
Notebook: ASUS U53Jc OS– UBUNTU 16.04 x86_64, Windows 7, Processor – Intel Core i5-460M (2,53 GHz), Graphics – switchable NVIDIA GeForce 310M and Intel GMA HD

Cuore

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 13 Května 2013, 10:01:54 »
nediskutuj a ber to jako fakt. Už se to tady probíralo, takže jen pohledej ve starších vláknech.   ;)

beer

• Host
« Odpověď #4 kdy: 13 Května 2013, 10:13:34 »
nediskutuj a ber to jako fakt. Už se to tady probíralo, takže jen pohledej ve starších vláknech.   ;)

Oboje má své výhody, výhoda odděleného /home je ve větší bezpečnosti dat. Nevýhoda je, že si musíš lépe rozmyslet, kolik na /home a kolik místa na /.

Je možné mít zvlášť i další mountpointy, ale to je pro domácí použití téměř zbytečné.

/ je lepší mít kvůli výkonu blíže začátku disku, ideální velikost může být třeba kolem 20 GB.
/home obsahuje uživatelská data, měl by být dostatečně velký.
swap by měl být ideálně umístěn mezi / a /home a jeho velikost by měla být dvojnásobkem ram.

Samozřejmě je na to více názorů, co člověk, to názor :).

Takže já bych to rozdělil takto:

sda1 /, ext4, cca 20 GB
sda2 swap, velikost ram x 2
sda3 /home, ext4, velikost: zbytek
« Poslední změna: 13 Května 2013, 10:16:15 od beer »

Myrmica

• Závislák
    • MYRMICA
Rozdělovat "/" a "/home"?
« Odpověď #5 kdy: 13 Května 2013, 10:23:20 »
Trochu jsme se na toto téma bavili na RP Ubuntu 13.04 Raring Rintail, kde RRadek Neužil vyslovil názor a důvody proč nepoužívá oddělení "/" a "/home". Potvrdil tím i můj názor neoddělovat je.
Níže uvedu své důvody pro nerozdělování těchto oddílů:
Pokud vím, tak v minulosti se používaly dokonce 4 oddíly root, "/boot", "/home" a swap. jedním z důvodů ke vzniku bylo místo na paměťových mediích. Dokonce mohlo být členění ještě složitější, např samostatné oddíly pro "/var" a "/tmp". Jednotlivé oddíly mohly být na různých discích.
Dnes jeden ze základních důvodů - velikost disku pominul.
Domnívám se, že je pro normální použití je výhodnější používat co nejméně oddílů (root a swap). Jednou z výhod je, že není třeba dělat dostatečnou rezervu velikosti oddílů pro root i home a využije se celá kapacita disku bez ohledu na to jestli je ji potřeba v home nebo root.
Stane-li se, že při volbě velikosti oddílů špatně odhadneme jeho potřebu a je malý, tak to obvykle znamená úpravu velikosti oddílů nebo přeinstalaci systému s novým rozdělením oddílů (všiměte si, že při obou akcích je potřeba zálohovat data). Přijde mi, že to je zbytečné protože u nerozdělených oddílů k této situaci dojde až při plném disku...
Argument snadnější přeinstalace systému při oddělených oddílech podle není příliš relevantní. Při jakékoli manipulaci s oddíly, což se děje při každé přeinstalaci systému, je vhodné mít zazálohovaná data (kdo to nedělá, tak na to jednou doplatí ;) ). Takže záloha existuje, a home si z ní lze bez problémů vytáhnout. Mnohdy se stává, že primární příčinou přeinstalace systému je chyba v konfiguračních nastaveních, nacházejících se v home, Čili ponecháním home se zvyšuje riziko neúspěchu přeinstalace.
Proto se domnívám, že rozdělování disku na root a home je věc zbytečná a pouze komplikující situaci.
« Poslední změna: 13 Května 2013, 10:25:50 od Myrmica »

jmp

• Host
Re:Rozdělovat "/" a "/home"?
« Odpověď #6 kdy: 13 Května 2013, 10:36:42 »
používám pouze rotační disky a ne SSD
a disk si obvykle na desktopu dělím na /boot (ext2), / (ext4), swap a /home (ext4)
je to kvůli tomu, že disk přes plotnu nepodává konstantní výkon a tímto si optimalizuji rozdělení tak, jak to chci já, pro root jsou použity jiné parametry filesystému než pro home a plně využiji primární partišny
opravdu mi chcete tvrdit, že to dělám špatně?  ;D

asi ne

proto diskuze k tomuto je nesmyslná, neb se pokoušíte o generalizaci tam, kde to není vhodné...

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #7 kdy: 13 Května 2013, 10:38:37 »
Myrmica> Jsem rád že mě někdo poslouchal. :)

Jasně jsem řekl že pro nováčky BFU jasně vše v jednom oddílu a pro pokročilé klidně extra home. V žádném případě nedoporučuji pro nováčka extra home pokud to ovšem není vaše matka nebo manželka o kterou se staráte ;)
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

Citrisin

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 13 Května 2013, 10:41:39 »
Neodporuji, jen chci upozornit na to že to nemusí být zcela naprostá pravda. Kdysi jsem rozdělení vůbec nepoužíval, celý disk jen root + swap. Nedávno jsem si ale pořídil notebook s ssd. Od malého 32GB ssd nemůže člověk předpokládat že se mu tam vejde systém i nějaká data. Zde se mi dokonale toto rozdělení osvědčilo. Rychlý start systému a programů a přitom se nemusím starat o to že bych soubory a hudbou přeplnil disk a musel je dávat jinam(za předpokladu velkého hdd oproti ssd). Pokud má tedy někdo stolák a chtěl by ho za pár šlupek vykopnout do vyšší třídy, stačí malé levné ssd na root a home na hdd.
Přeinstalace je pochopitelně poněkud prekérní, člověk musí před ní prolézt všechny složky v home a odhadnout které nechat a zbytek pomazat aby nezůstaly nějaké ty konfliktní konfigy.
†Asus M51Va
*Lenovo Ideapad Y580, intel i5 Ivi bridge, Nvidia GTX660, 8GB ram, 32GB ssd (Samsung), 1TB hdd.
Ubuntu 12.10, Gnome shell.

Martin Šácha

• Administrátor fóra
« Odpověď #9 kdy: 13 Května 2013, 10:42:03 »
Argument snadnější přeinstalace systému při oddělených oddílech podle není příliš relevantní. Při jakékoli manipulaci s oddíly, což se děje při každé přeinstalaci systému, je vhodné mít zazálohovaná data (kdo to nedělá, tak na to jednou doplatí ;) ).
Není pravda, že každá instalace manipuluje s oddíly. Dokonce ani není nutné formátování / oddílu, instalátor je dostaetčně inteligentní na to aby si případné kolizní (pod)adresáře (/etc /bin /usr...) vymazal a zachoval typicky nekonfliktní záležitosti (/opt /var /root).

Mnohdy se stává, že primární příčinou přeinstalace systému je chyba v konfiguračních nastaveních, nacházejících se v home, Čili ponecháním home se zvyšuje riziko neúspěchu přeinstalace.
Rozbité /home není důvodem k přeinstalaci systému. Systémové řešení je vytvoření nového uživatele a přesun nastavení a dat. Nejsme na widlích, abychom kvůli rozbitému *uživatelskému nastavení programu reinstalovali celý systém.

Myrmica> Jsem rád že mě někdo poslouchal. :)

Jasně jsem řekl že pro nováčky BFU jasně vše v jednom oddílu a pro pokročilé klidně extra home. V žádném případě nedoporučuji pro nováčka extra home pokud to ovšem není vaše matka nebo manželka o kterou se staráte ;)
Ano, mamince vždy to nejlepší. Díky za potvrzení samostatnosti /home ;)
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

beer

• Host
« Odpověď #10 kdy: 13 Května 2013, 10:49:26 »
Argument snadnější přeinstalace systému při oddělených oddílech podle není příliš relevantní. Při jakékoli manipulaci s oddíly, což se děje při každé přeinstalaci systému, je vhodné mít zazálohovaná data (kdo to nedělá, tak na to jednou doplatí ;) ). Takže záloha existuje, a home si z ní lze bez problémů vytáhnout. Mnohdy se stává, že primární příčinou přeinstalace systému je chyba v konfiguračních nastaveních, nacházejících se v home, Čili ponecháním home se zvyšuje riziko neúspěchu přeinstalace.

To si trošku odporuje. Pokud zazálohuje uživatel celé /home, přeinstaluje systém, a pak provede čistou instalaci a /home obnoví ze zálohy, tak nejen, že je ve stejné situaci, v jaké by byl, kdyby měl špatné konfigurační soubory na odděleném /home, které by neformátoval, ale ve výsledku si celý proces udělal ještě těžší. Tvůj předpoklad a předpklad Radka vychází z nepodloženého předpokladu, že uživatel ví, co má zálohovat, co může obnovit ze zálohy a co by obnovovat neměl. Oddělený systém a uživatelská data považuji za základ bezpečnosti a dělám to tak jak na linuxu, tak i na windows. Dále se domnívám, že instalaci operačního systému by neměl dělat naprostý amatér. A pokud to dělá amatér, tak s vědomím toho, že se může něco naučit svými chybami a že si může něco rozbít.

beer

• Host
« Odpověď #11 kdy: 13 Května 2013, 10:55:24 »

Není pravda, že každá instalace manipuluje s oddíly. Dokonce ani není nutné formátování / oddílu, instalátor je dostaetčně inteligentní na to aby si případné kolizní (pod)adresáře (/etc /bin /usr...) vymazal a zachoval typicky nekonfliktní záležitosti (/opt /var /root).

Rozbité /home není důvodem k přeinstalaci systému. Systémové řešení je vytvoření nového uživatele a přesun nastavení a dat. Nejsme na widlích, abychom kvůli rozbitému *uživatelskému nastavení programu reinstalovali celý systém.

Naprostý souhlas. Navíc je ubuntu svobodný systém. Nikdo nikomu nebude říkat, jak ubuntu smí a jak nesmí používat. Všechno jsou to subjektivní názory, každý má na svůj názor právo a je jen na uživateli, jakou cestou se vydá. Žádná cesta není vyloženě jediná správná nebo vyloženě špatná. Má to své pro a proti a v linuxovém světě je prostě spíše zvykem mít /home oddělené. Toto berte jako konstatování ad populum, které svou pravdivostí nedokazuje jeho správnost, ale spíše trend.

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #12 kdy: 13 Května 2013, 10:59:19 »

Ale je pravda že mamince nebo manželce je úplně u *censored* jak jsem to udělal, ale hlavně že to funguje. :))

Pokud by jsi dopředu nevěděl co s tím ten uživatel bude dělat tak by jsi v životě nemohl risknout někomu udělat extra home, stačí že si dotyčný stáhne poslední Humble Bundle kde mají pitomé čtyři hry přes 15GB a jsi nahraný pokud jsi mu dal na "/" 20GB ;)
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

Martin Šácha

• Administrátor fóra
« Odpověď #13 kdy: 13 Května 2013, 11:01:25 »
Přidal jsem anketu...

Pokud by jsi dopředu nevěděl co s tím ten uživatel bude dělat tak by jsi v životě nemohl risknout někomu udělat extra home, stačí že si dotyčný stáhne poslední Humble Bundle kde mají pitomé čtyři hry přes 15GB a jsi nahraný pokud jsi mu dal na "/" 20GB ;)

Od toho máme mountpointy/simlinky ;)

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #14 kdy: 13 Května 2013, 11:06:51 »

Jestli to dokážeš vysvětlit Frantovy co seděl vedle tebe tak jsi bůh! ;D

Martin Šácha

• Administrátor fóra
« Odpověď #15 kdy: 13 Května 2013, 11:11:46 »

Jestli to dokážeš vysvětlit Frantovy co seděl vedle tebe tak jsi bůh! ;D

man mount :D

Zcela vážně - tipuji že se HB instaluje do /opt, takže v klidu simlink na /home/.opt a je vystaráno ;)

beer

• Host
« Odpověď #16 kdy: 13 Května 2013, 11:14:34 »
Symlinky a mountpoimty by měl znát každý, kdo spravuje pc :).
I steam je nenažraný a musel jsem ho vyřešit takto.

To samé mythtv, které ukládá nahrávky do /var
« Poslední změna: 13 Května 2013, 11:16:33 od beer »

Martin Šácha

• Administrátor fóra
« Odpověď #17 kdy: 13 Května 2013, 11:16:36 »
Ale steam si data dává data do /home sám od sebe :)

Myrmica

• Závislák
    • MYRMICA
« Odpověď #18 kdy: 13 Května 2013, 11:24:41 »
Chápu, že každý kdo ví co dělá, si nastaví (nejen) oddíly jak nejlépe mu to vyhovuje.
Jenže instalaci systému si dělá i fůra lidí, co Ubuntu (linux) vidí poprvé v životě. Dělají si ho sami z jednoho primárního důvodu - je zadarmo. Proto si k tomu nevolají ani nikoho, kdo by jim to nainstaloval a museli ho platit. Pokud se zde zeptá na radu, budete mu radit rozdělit disk na root a home? To by jste si sami zkomplikovali situaci, stačí že pravděpodobně narazí na jiné problémy...

beer

• Host
« Odpověď #19 kdy: 13 Května 2013, 11:26:24 »
Ale steam si data dává data do /home sám od sebe :)

Myslím, že se mne steam ptá při instalaci každé hry. Ale to je stejně fuk, protože ho nemůžu mít ani v /home, ani v /, protože oboje mám na SSD a nevejde se mi ani do /home, ani do /. Linuxový steam mám aktuálně také na ssd, ale v program files windows a symlinkovaný do ubuntu.  Zrovna tak třeba playonlinux.

Martin - ViPEr*CZ*

• Závislák
« Odpověď #20 kdy: 13 Května 2013, 13:58:36 »
Pokud to není automaticky oddělené při instalaci systému, tak k tomu tvůrce systému měl důvod.
Tím důvodem je dementní rozdělení disku s předinstlovanými widlemi - boot+recovery+widle a zbývá 1 primární oddíl, takže je bezpečnější v default instalátoru logické oddíly nedělat a nacpat všechno do jednoho.

Je lepší 2x kopírovat stovky GB dat přes pomalé USB, nebo 3x kliknout a mít /home oddělené?

Pokud je to možné, důrazně doporučuji udělat /home samostatně.
Taktéž doporučuji dělat home samostatně! Jediný důvod, kdy to nedělám, je testování distra ve Virtualboxu.
Open source is gold way... Mint 17.2, Debian 8.1 Jessie| Ubuntu Wiki (návody) | Google vyhledávač | Qt4 návody

beer

• Host
« Odpověď #21 kdy: 13 Května 2013, 14:01:30 »
Pokud se zde zeptá na radu, budete mu radit rozdělit disk na root a home?
Ano  ;)

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #22 kdy: 13 Května 2013, 14:32:58 »
Pokud se zde zeptá na radu, budete mu radit rozdělit disk na root a home?
Ano  ;)
Ne ;)

Martin Šácha

• Administrátor fóra
« Odpověď #23 kdy: 13 Května 2013, 15:16:03 »

jmp

• Host
« Odpověď #24 kdy: 13 Května 2013, 16:17:55 »
o čem že je tu řeč?
jestli jít na pivo?  ;D

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.